Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Prisident Rivlin. Foto GPO

Terwijl de gesprekken van de eenheidsregering intensiveren, worden leiders van Blue & White gedwongen zich te verzoenen met het feit dat de talloze beloften die ze hadden gedaan om niet bij die ‘ongeschikte’ kerel aan de andere kant te zitten, niets waard lijken te zijn.

Wat een verkiezingsbelofte tegenwoordig nog waard is: Na al die pre-verkiezings retoriek van Blue & White over hoe corrupt Benjamin Netanyahu is en al dat gejuich van Likud-leden over hoe krankzinnig Benny Gantz is, lijken beide partijen hun neus vast te houden terwijl president Reuven Rivlin ze samen duwt voor nog een “eenheid-in-onderhandelingen” foto.

 • Channel 12 presenteert een clip van zijn avondnieuws dat alle campagnevideo’s doorneemt en benadrukt hoe Netanyahu Gantz belachelijk maakt omdat hij instemt met een roterend partnerschap met Yair Lapid. In sommige advertenties wordt Lapid als een kind afgebeeld, terwijl in andere de vermelding van Lapid blijkbaar genoeg is om een belediging van zijn associate Gantz te zijn. Wat Blue en White betreft, bevatten de meeste van haar advertenties beloften om niet in een regering te zitten met Netanyahu, die zelf heeft beweerd (onder verwijzing naar voormalig premier Ehud Olmert) dat een ‘premier tot zijn nek in strafrechtelijk onderzoek geen moreel mandaat moet krijgen om als premier te blijven dienen. ‘
 • Dat was toen. Dit is nu blijkbaar. Publieke omroep Kan meldt dat er vooruitgang wordt geboekt in de richting van een regering die beide partijen ooit hadden beloofd waar ze nooit in zouden toetreden. Medewerkers van beide partijen vertellen de publieke omroep Kan dat Blue and White bereid is een van zijn vlaggenschip rode lijnen uit de verkiezingscampagne te laten vallen: ofwel niet in een regering zitten met een Netanyahu die wordt aangeklaagd of de Haredi-partijen niet in een coalitie opnemen . Gantz zijn partij ontkent het rapport.
 • Kan zegt ook dat Gantz openstaat voor de mogelijkheid van een roterende premier, maar dat hij niet ingaat op eisen met betrekking tot kwesties van religie en staat. Deze omvatten: openbaar vervoer en mini-markten open op de sabbat, burgerlijk huwelijk, wetgeving die uitzonderingen op militaire dienst voor studenten van Haredi yeshiva regelt, en een terugkeer naar een overeenkomst, verbroken door Netanyahu, om een permanente egalitaire gebedsruimte aan de Westelijke Muur te creëren.
 • Yedioth Ahronoth meldt dat hoewel Likud open staat voor de mogelijkheid om Gantz te laten dienen als de eerste premier in een roterende eenheidsregering, Lapid zijn voet heeft dwarsgezet bij een eenheidsregering met Netanyahu – of hij nu premier is of niet.
 • Het Netanyahu fanblad Israel Hayom biedt boven de vouw dekking op de op het vuur staande overeenkomst tussen Blue & White en Likud, die blijkbaar een rotatie voor premier zal omvatten, samen met een gelijkmatige verdeling van kabinets ministers: 16 per partij. Of de 16 die in een dergelijk scenario aan Likud worden gegeven, zal worden gedeeld met de religieuze partijen die de coalitieonderhandelingen samen met Likud zijn begonnen als een verenigd blok onder leiding van Netanyahu valt nog te bezien. Maar Yamina-voorzitter Ayelet Shaked lijkt al te zweten en zegt cryptisch tegen Radio Jeruzalem: “Als er een verraad is aan het ideologische recht en het religieuze zionisme, zal iedereen de gevolgen dragen.”
 • Gantz en Netanyahu zijn van plan elkaar vanavond weer te ontmoeten in de President’s Residence voor meer handdrukken in Oslo-stijl en misschien wat onderhandelingen.

De slechtste baan in het hele land: Ook president Reuven Rivlin is zeker aan het zweten, omdat hij een beslissende rol speelt in de formatie van de volgende regering, en dus open staat voor kritiek van beide kanten die in de eerste plaats niet echt geïnteresseerd waren in een eenheidsregering.

 • Het tv-programma ‘Eretz Nehederet’ dat actuele gebeurtenissen in een satire op de hak neemt, heeft een schattige clip van Rivlin die in zijn kantoor zit te snikken over de resultaten terwijl hij probeert de vastgelopen nummers bij te houden met behulp van een Chinese rekenmachine. (Geen Hebreeuws nodig om de skit te begrijpen.)
 • De naar links leunende Haaretz berispt de arm draaiing van de president en schrijft in zijn hoofdartikel: “Rivlin is zowel verkeerd als misleidend als hij beschrijft dat hij niet wil toetreden tot een regering waar Netanyahu wordt geboycot. Blue & White is opgericht om een alternatief te bieden voor Netanyahu en zijn corrupte regering. ”
 • De krant betoogt dat het land niet “gered”te worden van een andere verkiezing als dat het resultaat is dat het democratische proces uiteindelijk oplevert. Het ‘redden’ van de staat van een dergelijke mogelijkheid door grove inmenging staat niet in de functiebeschrijving van de president.
 • Anshel Pfeffer van Haaretz wijst erop dat benoemen van Netanyahu tot de premier, zelfs bij rotatie, ook niet bepaald de eerste keuze van Rivlin was. “We weten niet hoe Rivlin, een levenslange Likudnik, heeft gestemd in de verkiezingen van vorige week. Maar het zou niemand verbazen als hij zou onthullen dat, net als andere veteranen die opgroeiden in de partij van Menachem Begin (zoals Dan Meridor, Michael Eitan en Benny Begin), hij een stem voor de Likud van vandaag, gewoon onverteerbaar vond. “*
 • “En ondanks dit alles heeft Rivlin geen andere keuze dan Gantz en Netanyahu te proberen de macht te laten delen. Het is niet alleen zijn grondwettelijke plicht, of zijn verlangen om Israël te redden van een schadelijke derde verkiezing, “voegt Pfeffer toe, het daardoor blijkbaar niet te eens met zijn redacteuren.

Geef een zetel meer en neem een zetel weg: De centrale verkiezingscommissie kondigt na middernacht aan dat zij na een onderzoek waarbij verschillende gevallen van schijnbare verkiezingsfraude zijn geconstateerd, de verkiezingsresultaten heeft gewijzigd en Likud nog een zetel had verworven ten koste van het ultraorthodoxe Jodendom van de Torah (UJT).

 • De totaal 32 zetels voor Likud ten koste van het nu zeven-zetels tellende United Torah Judaïsme lijkt geen invloed te hebben op de status van coalitieonderhandelingen aangezien het rechtse blok van Netanyahu op 55 zetels blijft terwijl Blue & White nog steeds de grootste partij is met 33 zetels en 54 aanbevelingen voor premiership.
 • Rechter Hanan Melcer, voorzitter van de centrale verkiezingscommissie, zegt dat stemmen die zijn uitgebracht in zes stembureaus, meestal in Arabisch Israëlische en Druzesteden, niet in de resultaten worden opgenomen. Afzonderlijk meldt Channel 13 dat de zoon van een Likud-minister probeerde te knoeien met Blue & White stembiljetten in een poging om degenen die ze gingen gebruiken een ongeldige stem te laten uitbrengen.
 • Aryeh Yoeli van de nationale religieuze website Srugim betoogt dat hoewel op het eerste gezicht geen van beide partijen wordt beïnvloed door de verschuiving van mandaten, de verandering eigenlijk een slag is voor Blue & White, die eerder de (onwaarschijnlijke) mogelijkheid had voor een coalitie met Labour, Democratic Camp, UTJ en Shas. Nu zou een dergelijke regering echter slechts 60 zetels tellen.

Oy! Impeachment: Ook over de hele linie in de Hebreeuwse pers krijgt de beslissing van US House Speaker Nancy Pelosi om een ​​onderzoek naar beschuldigingen tegen president Donald Trump te starten, veel aandacht.

 • Het gaat om de acties van Trump met Oekraïne. In een zomers telefoongesprek met de president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskiy, zou hij om hulp hebben gevraagd bij het onderzoeken van democraat Joe Biden en zijn zoon Hunter.
 • De kern van de zaak is Zelenskiy, wiens ‘uitdagingen worden verergerd door zijn joodsheid’, schrijft Kampeas. “Hij gruwt bij de gedachte van het afwijzen van het antisemitische verleden van Oekraïne en van wat velen zien als het aanhoudende antisemitisme. Voorafgaand aan zijn verkiezing zei een invloedrijke expert bijvoorbeeld dat de president van Oekraïne christen moest zijn. Hij verzet zich te diep in zijn eigen joodsheid en grapt op een gegeven moment dat ‘het feit dat ik joods ben nauwelijks 20 maakt in mijn lange lijst met fouten’, schrijft Kampeas.
 • De drie huisdemocraten die het voortouw zouden nemen in dergelijke procedures zijn Adam Schiff, Jerry Nadler en Eliot Engel – allemaal trotse Pesach gangers.

Om Iran te bestrijden, moet je bevriend raken met Israël: De impeachment geruchten komen op de achtergrond van de toespraak van Trump in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin hij er bij Arabische landen op aandrong de banden met Israël te normaliseren om de Iraanse nucleaire dreiging als een meer verenigd front te bestrijden.

 • De Amerikaanse president beschuldigt Teheran van mensenhandel in ‘monsterlijk antisemitisme’ en een ‘fanatieke zoektocht’ om kernwapens te verkrijgen. Trump zegt dat de agressie van het schurken-regime nieuwe regionale allianties heeft gecreëerd om de Iraanse dreiging tegen te gaan.
 • Ondanks de belofte van Trump om de sancties tegen het islamitische regime verder op te voeren, meldt AFP dat de Franse president Emmanuel Macron nog steeds hoopt op een last-minute top tussen de Amerikaanse leider en de Iraanse president Hassan Rouhani te kunnen organiseren om de spanningen tussen Teheran en Washington te verlichten.
 • Als hij het land verlaat zonder president Trump te ontmoeten, is dit eerlijk gezegd een gemiste kans omdat hij de komende paar maanden niet terugkomt’, zegt Macron.