Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten in Israel vandaag?

Screenshot

Ontwijken en veroveren: met zo een 35 uur te gaan voordat de verkiezingen beginnen, betekent dit dat het tijd is voor een media blitz voor premier Benjamin Netanyahu, iets wat hij altijd doet voor de verkiezingen om zijn verhaal en gezicht op alle voorpagina’s te zien staan.

 • Netanyahu verscheen zaterdagavond op Channel 12-nieuws en gaf een buitengewoon strijdlustig interview aan Rina Matzliach, waarbij de twee meestal elkaar te overschreeuwen.
 • Tijdens het interview ontweek hij vragen over de vraag of hij immuniteit van vervolging wilde verkrijgen door de bevoegdheden van het Hooggerechtshof te beheersen en zich niet zou committeren om het mandaat om een regering te vormen terug te geven aan president Reuven Rivlin als het hem opnieuw niet zou lukken een regering te vormen, zoals gebeurde na de stemming van april.
 • Hij is net zo glad met Ynet wanneer hem wordt gevraagd naar de kansen op een derde verkiezing. “Dat hangt van hen af, of ik win,” antwoordt hij wanneer hem wordt gevraagd of hij de Israëlische kiezers wil vertellen dat er geen derde ronde zal zijn, in wat klinkt als een bedreiging.

Media blitz en lachen: Hoewel de media blitz van Netanyahu altijd mensen hun wenkbrauwen doet fronsen, zijn ze deze keer wel heel erg gefronst nadat Netanyahu maandenlang de media heeft aangevallen en Channel 12 in het bijzonder, is hij nu gisteren een media blitz gestart met interviews voor iedere media outlet of zender en verscheen hij ook op Channel 12, hat tv kanaal wat hij maandenlang beschuldigde van “aanvallen op hem”.

 • “In plaats van zijn voet van het gas te halen uit eerbied voor zijn gastheren/vrouwen, heeft hij zijn anti-mediacampagne in een hogere versnelling gezet”, merkt Raoul Wootliff op. “Vechtend in zijn zwaarste verkiezingscampagne sinds zijn aantreden voor de tweede keer meer dan tien jaar geleden, viel Netanyahu de media aan in een woede van verontwaardigde kritiek zaterdagavond, terwijl hij diezelfde media gebruikte om die boodschap aan de kiezers te verspreiden.”
 • “Hij gedroeg zich als een man die in een huis inbreekt, alles leeg rooft en alles vernietigt wat hij niet kan meenemen, en klaagt dan over hoe zwaar de last is”, schrijft Yossi Verter in Haaretz, waarbij hij kritiek heeft op de tv stations voor het uitnodigen van Netanyahu.
 • Hoewel de media blitz niet onverwacht was, wekte het toch een pervers soort opwinding op van media-kijkers, vergelijk het met het kijken naar een orkaan die aan land komt.
 • “Meneer de. Premier, wat doet u hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier ??? #Interview_Blitz, ‘grapt een Twitter-gebruiker met de naam Matan Amir.

Onhandige ontmoeting: Netanyahu was niet de enige wiens gezicht op alle tv zenders was te zien zaterdagavond. Omdat Netanyahu weigerde mee te werken aan een normaal verkiezingsdebat op alle tv zenders, werd besloten dat alle lijsttrekkers hun zegje mochten doen op alle drie de tv zenders.

 • De beste momenten voor de tv kijker zijn dan de ontmoetingen van partijleiders wanneer de ene vertrekt en de andere zijn plaats inneemt.
 • Zo ook nu weer. Ayaelet Shaked had in haar interview stevige kritiek geuit op de leider van de rechts extremistische partij Otzma Yehudit, Ben Gvir, toen ze hem tegenkwam en hij haar zie :” Vertel ze over Naftali (Bennet) waarom zeg je niet wat ik zei tijdens de gesprekken? Ayelet, kijk me in de ogen, waarom zeg je niet wat ik zei tijdens de gesprekken?

Wat er ook gebeurt, geef je mening: Israel Hayom gaat de uitdaging van “geef-iedereen-een-stem” aan door antwoorden op een set van vijf vragen te publiceren, meestal over binnenlandse kwesties, aangeboden door elke partij, van Likud tot Otzma. “Vlak voor de stemming geven de partijen antwoord op de moeilijke vragen.”

 • Dat geldt voor elke partij behalve één. Volgens een kleine opmerking aan het einde van de antwoorden, verwaardigde alleen Likud zich niet om antwoorden op het papier te geven. In plaats van de vragen met beschamende blanco leeg te laten, vult de krant (die het fanblad van Likud is) de antwoorden op de vragen zelf in “op basis van wat Netanyahu en andere Likud leiders tijdens de campagne hebben gezegd”.
 • Yedioth Ahronoth, ondertussen, moesten alle partijleiders een “klein essay”schrijven waarvan die van Netanyahu en Gantz uitgebreid op de voorpagina zijn gezet.
 • “Op dinsdag krijg je de geweldige kans om een ​​van de twee wegen te kiezen: een extremistische regering met Itamar Ben-Gvir als minister van Justitie en Bezalel Smotrich als kabinetslid, of een brede seculiere eenheidsregering onder leiding van mij, ‘schrijft Gantz in zijn kleine essay.

Lees tussen de lijnen: Veelzeggend is dat Gantz niet direct zijn belangrijkste rivaal, Netanyahu, aanvalt, maar alleen zijn partners, en ook in het essay van Netanyahu wordt Gantz niet genoemd, wat een voorloper kan zijn van een eenheidsregering.

 • Peilingen die vrijdag werden gepubliceerd, de laatste dag waarop dat kon, geven aan dat geen van beiden een meerderheid heeft om een coalitie te vormen.
 • “Iemand moet zijn beloften gaan breken en gaan zitten met iemand waarvan ze zeiden dat nooit te zullen doen”, schrijft Mati Tuchfeld in Israel Hayom.
 • Sefi Ovadia van Channel 13 merkt op dat het rechtse blok met bijna 60 Knesset zetels zich in een goede positie bevindt maar het niet zal toegeven uit angst dat kiezers thuis blijven en niet zullen gaan stemmen. “De resultaten worden bepaald door wie er dinsdag meer kiezers uit huis haalt.”
 • Chemi Shalev laat de analyse over de campagnes varen en schrijft in Haaretz dat “Israëlische kiezers nog maar drie dagen hebben om uit hun verdoving te komen of voor altijd te zwijgen over het trieste lot dat hen wacht.

Diplomatieke ramp: Veel van de campagne van Netanyahu in de afgelopen dagen was erop gericht dat hij zich hard inzet voor een agenda die zich richt op diplomatie en veiligheid, omdat ze beide worden beschouwd als zijn traditionele sterke kanten.

 • Maar sommigen nemen er nota van dat zijn pogingen om zijn nauwe banden met de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische leider Vladimir Poetin te laten zien, deze keer weinig vruchten hebben afgeworpen.
 • “Poetin gaf hem helemaal niets om mee naar huis te nemen. Trump, zacht tegen Iran maar hard als het gaat om onroerend goed, is nooit gul geweest als het gaat om een ​​huurder wiens contract is afgelopen. Als hij het contract weet te vernieuwen , misschien dan. Maar nu is het te vroeg om te vertellen, ‘schrijft Amir Oren in Walla.
 • Noa Landau van Haaretz denk dat het gebrek aan hulp van zijn vrienden op hoge plaatsen aan “leider vermoeidheid” ligt en een afkeer voor verliezers. Leiders zoals Trump en Poetin zijn beroemd om hun aversie tegen falen. Ze haten verliezers en ze aarzelen niet om dit herhaaldelijk te zeggen. Het is dus moeilijk voor te stellen dat het verzuim van Netanyahu om na de verkiezingen van april een coalitie te vormen hen bijzonder enthousiast heeft gemaakt, ‘schrijft ze.
 • Ze zijn niet de enigen met vermoeidheid. ToI’s Shalom Yerushalmi geeft het meest nebbishy portret van Netanyahu tot nu toe en beschrijft de premier op de terugreis vanuit Rusland op weg naar een plek achter in het vliegtuig waar tussen de journalisten die hij haat genoeg plek was om een dutje te doen.
 • “Dat viel niet in goede aarde bij zijn Shin Bet-lijfwachten. Hadden ze hem eerder dinsdagavond het podium afgehaald toen het luchtalarm in Ashdod klonk, nu vonden ze het geen goed idee dat Netanyahu een slaapplek zocht in de buurt van journalisten waarvan hij zelf al maanden over zegt dat ze hem haten.
 • “Dus Netanyahu draaide zich om, blijkbaar teleurgesteld, en ging terug naar zijn krappe stoel aan de voorkant van het vliegtuig.”

Advertentie (4)