Netanyahu sluit Arabische ministers niet uit

Premier Netanyahu. Foto GPO

Met minder dan 48 uur te gaan voordat de stembureau’s openen, komt met premier Netanyahu met een “opzienbarende uitspraak”. Hij sluit Arabische ministers in een nieuwe coalitie niet uit: met uitzondering van de linkse Arabisch-Israelische partijleiders Ahmad Tibi en Ayman Odeh.

Dat zei de premier in een exclusief interview met de Hebreeuwse editie van Ynet, Yehudot Aharonot.

Volgens Netanyahu zal Blue & White oppositieleider Benny Gantz wel ministersposten aan Odeh en Tibi aanbieden, want “ze zijn hierover al aan het onderhandelen.”

Netanyahu: “Feit is dat ze er al over aan het onderhandelen zijn, dat weet ik. Een meerderheid van 61 Knesset leden is voldoende om een regering op te zetten. Zij zeggen: we diskwalificeren geen Arabische ministers. Ik diskwalificeer ook geen Arabische ministers, maar ik diskwalificeer wel Tibi en Odeh. Die sluit ik uit, en zij sluiten ze niet uit. Als kiezers niet op mij stemmen komt er een linkse Arabische regering. En wij zijn daar heel dichtbij als ik verlies.”

“Ik denk dat het nationale belang een rechtse politiek vereist en de politiek van Gantz-Lapid is geen rechtse politiek. Ze maakten elke fout, ze verzetten zich tegen het veiligheidshek dat ik in Sinaï had opgezet, ze verzetten zich tegen de uitkomst van de nucleaire overeenkomst.”

Op de vraag of Gantz de minister van Defensie in zijn regering zou kunnen zijn, antwoordde Netanyahu: “Allereerst wil ik een regering die minimaal 61 Knesset zetels heeft, en als hij daarin wil zitting nemen, dan kan dat.”

“Maar als er geen rechtse regering komt, dan krijgt Israel een linkse regering, en dat is slecht voor het land”, aldus Bibi.

Blue & White doet in een reactie het verhaal van Netanyahu af als “complete nonsens en bedoeld om paniek te zaaien onder de kiezers. Opnieuw een voorbeeld van de leugens en paniek van Netanyahu”, aldus de woordvoerder van Blue & White.

Advertentie (4)