Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Vandaag ging Israël voor de tweede keer dit jaar naar de stembus maar er is geen garantie dat het niet hetzelfde resultaat als bij de verkiezingen in april oplevert.

De Hebreeuwse kranten en media hebben hun best gedaan bij de bevolking een gevoel van urgentie over te brengen na deze bijzonder vervelende tweede verkiezingscampagne.

Hebreeuwse kranten en media hebben hun best gedaan bij de bevolking een gevoel van urgentie over te brengen na deze bijzonder vervelende tweede verkiezingscampagne.

 • Bijna alle belangrijke kranten schetsen verschillende coalitie uitkomsten als premier Benjamin Netanyahu of zijn belangrijkste rivaal Benny Gantz wint, maar over één ding zijn ze het allemaal eens: de uitkomst wordt bepaald door de opkomst van de kiezer.
 • “Stem nu,” luidt de voorpagina van Yedioth Ahronoth, naast foto’s van Netanyahu en Gantz
 • Vooraanstaande Yedioth-columnist Nahum Barnea zegt dat deze verkiezingen de Israëli’s niet langs ideologische lijnen zullen stemmen, maar uiteindelijk zullen beslissen of Netanyahu een waarschijnlijke corruptie beschuldiging door de procureur-generaal zou kunnen vermijden.
 • “De verkiezingen van vandaag zijn gericht op één persoon: Benjamin Netanyahu. De centrale vraag op de agenda was ogenschijnlijk eenvoudig: moet Netanyahu na tien opeenvolgende jaren voor een nieuwe ambtstermijn worden gekozen?
 • Het antwoord op die vraag is veel minder eenvoudig dan het klinkt. Het neemt ons mee naar binnen, in het hart van de Israëlische ziel, in de angsten, verwachtingen, behoeften en ambities van het publiek.
 • “Netanyahu was de focus tijdens de campagnes van de partijen, maar de aanklachten tegen hem werden nauwelijks besproken. Iedereen die walgde ervan over wat de zaken tegen Netanyahu aan het licht hebben gebracht. Maar de aanklachten zullen de meest urgente kwestie zijn op “the day after”.
 • Netanyahu heeft twee coalities nodig:een nauwe coalitie die hem zal bevrijden van de juridische procedures tegen hem; en een bredere coalitie waarmee hij kan regeren, ‘schrijft hij.
 • De directe keuze is niet tussen links en rechts, maar tussen aanklachten en immuniteit. Dat kan een van de redenen zijn voor de vervreemding van de kiezers, ‘zegt Barnea. “De opkomst van de kiezer zal waarschijnlijk de uitkomst van de verkiezingen bepalen. Dat is geen goed nieuws, maar zo is het. “

Iemand die een hardere lijn kiest is Simed Kadmon van Yedioth, die Netanyahu de schuld geeft voor de aansluiting bij extreemrechtse extremistische partijen in een poging een overwinning te behalen.

 • “Het gaat om de identiteit van het land. Wat voor land willen we hier de komende jaren? Een radicale rechtse regering, met de ultraorthodoxen, de Smotriches en de Kahanisten, of een regering die ons weer terugbrengt naar de normaliteit? Het land dat we ooit waren … Het land dat Netanyahu zelf aan zijn kinderen zou willen overlaten, als hij aan zijn nalatenschap dacht en niet aan zijn overleving. “

Yedioth beschikt ook over een last-minute pitch voor stemmen van Sara Netanyahu en Revital Gantz.

 • De vrouwen houden vast aan de boodschap van hun respectievelijke campagnes; Sara heeft de indruk dat Israël onder leiding van haar man is uitgegroeid tot een ‘veilig en welvarend land’, terwijl Revital de militaire geloofsbrieven van haar man bespeelt en zijn ‘principes, integriteit en morele waarden’ aanprijst.

Maar nergens is de strijd van Netanyahu meer beladen dan in Haaretz. De “naar links” leunende krant begint zijn verkiezingsdag editie met de kop: ‘Catch 61’, een verwijzing naar het minimum aantal Knesset-stoelen dat Netanyahu nodig heeft om een vijfde termijn te behalen.

 • Columnist Yossi Verter waarschuwt dat een overwinning van Netanyahu de aanvallen van de premier op politieke tegenstanders zal legitimeren, wat resulteert in een verzwakte Israëlische democratie.
 • Chemi Shalev van de krant slaat ook alarm over een overwinning van Netanyahu op dinsdag en noemt de verkiezingen “een stem voor de ziel van de natie.

De enige krant die een positieve draai probeert te geven aan de verkiezingen is de Netanyahu-ondersteunende Israel Hayom. Het gratis dagelijkse tabloid, gezien als een spreekbuis voor de premier, verdoezelt de immense frustratie in Israël over de herverkiezing, en wenst de kiezers zelfs een “gelukkige dag van de democratie” op hun voorpagina.

 • Hoofdredacteur Boaz Bismuth verklaart dat de democratie van Israël ‘sterker dan ooit’ is en zegt dat het spreken over de verkiezingen als zijnde een referendum over Netanyahu ‘fundamenteel verkeerd’ is.
 • Campagne managers en politieke experts hebben hun best gedaan om u te overtuigen dat de Israëlische democratie voor een existentieel gevaar staat. Niet alleen is onze democratie niet verzwakt, ze is in elke dimensie geïntensiveerd, ‘schrijft hij. “Het enige dat is veranderd onder Netanyahu is dat het evenwichtiger is, dat is alles.
Advertentie (4)