Opnieuw gelijkspel, Lieberman heeft de sleutelrol

Benny Gantz. Screenshot

Nu 91% van de stemmen zijn geteld blijkt er opnieuw een gelijkspel te zijn. Likoed en Blauw & Wit hebben beiden 32 Knesset zetels.

TV channel 12 meldt dat de zender de resultaten van 91% van de stemmen heeft ontvangen van bronnen binnen de Centrale Verkiezingscommissie.

Volgens deze onofficiële resultaten krijgt Likoed en Blauw & Wit ieder 32 zetels. De Arabische Joint List 12 zetels, Shas en Yisrael Beytenu ieder 9 zetels, United Torah Judaism 8 zeters, Yamina 7 zetels, Labour-Gesher staan thans op 6 zetels en het Democratische kamp krijgt 5 zetels.

Het rechtse blok zou volgens deze telling 56 Knesset zetels halen en het centrum-linkse blok onder leiding van Blauw & Wit 55 Knesset zetels. Avigdor Lieberman, leider van de partij die voornamelijk wordt gesteund door immigranten uit Rusland, Oekraïne en andere voormalige Sovjet-Unie landen, heeft met 9 zetels opnieuw de sleutel in handen tot de formatie van een nieuwe regering.

Volgens Channel 12 zijn deze cijfers gebaseerd op het feit dat een grote meerderheid van de stemmen al zijn geteld, maar de Centrale Verkiezingscommissie wil zeker zijn van zijn zaak en gaat een hertelling uitvoeren.

Het is bekend dat Blue & White best een eenheidsregering met Likoed wil, maar zonder Netanyahu. Lieberman heeft altijd gezegd een eenheidsregering te willen, zonder de ultraorthodoxe partijen.

Netanyahu heeft vanmorgen verklaard om 3.30 uur, in een vrijwel lege zaal, dat hij “een sterke regering, een stabiele regering, een zionistische regering, een regering die zich inzet voor Israël als de natiestaat van het Joodse volk wil.” Met deze woorden heeft zittend premier duidelijk gemaakt de Arabische Joint List uit te sluiten, zoals hij al vóór de verkiezingen heeft verklaard.

Benny Gantz, de leider van Blauw & Wit, heeft daarentegen verklaard de Arabische Joint list op voorhand niet uit te willen sluiten.

Wordt vervolgd.

Advertentie (4)