Netanyahu komt met nieuw voorstel, Gantz wijst het meteen af

Foto GPO

Premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag een nieuw voorstel aan de partijleider van de Blue & White partij Benny Gantz gedaan om deel te nemen aan een eenheidsregering met de Likud en zijn religieuze bindgenoten, aldus ,meldt Times of Israel.

Maar het aanbod werd door Gantz snel afgedaan als oneerlijk, waarbij de Blue & White voorman zei dat Netanyahu “geen eenheid maar immuniteit zoekt”, in een verwijzing naar het aandringen van de premier op het behoud van het premierschap – naar verluidt om te voorkomen dat hij moet aftreden als hij wordt aangeklaagd in de drie strafzaken tegen hem.

We zullen wachten om volgende week donderdag het mandaat van de president te ontvangen en serieuze onderhandelingen beginnen om een ​​liberale eenheidsregering te vormen die verandering inluidt en hoop voor de Israëlische burgers terugbrengt,” zei Gantz.

Volgens Netanyahu is de enige regering die kan worden gevormd een regering zoals hij voorstelt, inclusief de ultra orthodoxe partijen partijen. Hij bood ook niet aan te overwegen de ultra orthodoxe partijen niet in een regering te laten plaats nemen, terwijl hij weet dat juist dit bij Gantz op grote problemen stuit.

Gantz merkte nog op :””Zelfs nu is Netanyahu niet bereid om directe onderhandelingen aan te gaan en het feit te erkennen dat de meerderheid van de Israëlische burgers voor een liberale eenheidsregering heeft gestemd, zonder de extreem rechtse en ultra orthodoxe partijen.

Likud veroordeelde Gantz voor het afwijzen van het voorstel en zei dat Gantz “capituleerde” voor de dictaten van nr. 2 op de Blue & White lijst, Yair Lapid en Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman. Likud noemde Gantz ‘een beroeps bezwaarmaker”.

Inmiddels is bekend geworden dat de Likud probeert een splitsing in Blue & White tot stand te brengen. Hebben aan Gantz het aanbod gedaan om zonder Lapid en Ya’alon in regering van Netanyahu zitting te nemen.

Vooralsnog heeft Gantz laten weten dat daar geen sprake van kan zijn , of met de hele alliantie of anders niet.

Duidelijk is wel dat nu de tijd gaat dringen, donderdag verloopt het mandaat van Netanyahu, er de komende dagen van alles en nog wat kan worden verwacht om te pogen een regering te vormen.