Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Foto GPO

We schrijven niet alleen het nieuws, we maken het ook: het belangrijkste artikel in het Netanyahu fanblad Israel Hayom vandaag, is de belofte ondertekend door de religieuze partijen om niet deel te nemen aan een Blue & White-democratische Camp-Labour minderheidsregering met externe steun van de Joint List en Yisrael Beytenu.

  • Volgens Israel Hayom stak er een storm op na publicatie van dit artikel, onderstreept de krant onder de headline.
  • In werkelijkheid heeft Blue & White leider Benny Gantz zich nooit over een dergelijke minderheidsregering uitgesproken, het is nooit over zijn lippen gekomen. Lieberman heeft altijd duidelijk gemaakt alleen te voelen voor een regering met Likud, Blue & White en eventueel de religieuze partijen.
  • Maar dat weerhoudt Netanyahu er niet van de kans te grijpen die hem door zijn favoriete krant wordt geboden om het nationale gesprek te concentreren op de onwaarschijnlijke mogelijkheid van een door Gantz geleide minderheidscoalitie met gezamenlijke ondersteuning.
  • Degenen die niet mee willen spelen zijn New Right leiders Naftali Bennett en Ayelet Shaked. Hoewel de woordvoerder van Netanyahu zegt dat de reden dat Bennett niet heeft getekend, is omdat hij in de VS is, meldt Channel 13 even later dat hij de belofte mondeling telefonisch had kunnen goedkeuren als hij dat echt wilde, maar de echte reden waarom Bennett dat niet deed, is omdat hij en Shaked denken dat het ‘overbodig’ is. De Nieuw Rechts-leider zelf had een tweet tegen het idee van een minderheidsregering doen uitgaan, slechts twee uur voordat het nieuws over de laatste loyaliteitsbelofte uitbrak.
  • “Er is geen reden om om de week een nieuw document te ondertekenen,” vertelt Shaked de publieke omroep van KAN. De tweede clausule in de gelofte ondertekend door de religieuze partijen omvatte een andere belofte om alleen lid te worden van een rechtse regering onder leiding van Netanyahu.

“Wees geen stoere vent. Doe niet zo gek!” Die woorden zijn geschreven door de president van de Verenigde Staten in een brief die het Witte Huis heeft vrijgegeven zes dagen nadat Donald Trump zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdogan waarschuwde zijn invasie in het noorden van Syrië niet voort te zetten.

  • Hoewel de taal misschien voor sommigen ongebruikelijk leek, vertelt “Republians Overseas Israel”-voorzitter Mark Zell aan Army Radio dat Amerikanen van zijn nuchtere spreekstijl houden. “Het is waar dat hij niet een academicus, een arts, of een professor is, maar hij is een zakenman die doet wat hij belooft.”
  • De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israël Dan Shapiro legt uit: “Oh, vergeet niet dat de brief een week oud is. Erdogan lachte erom en stuurde de troepen Syrië in.”

*Shapiro zat er niet ver naast, want Erdogan’s kantoor bevestigt aan BBC Turk dat toen hij de brief van Trump ontving , hij “het grondig afwees, en gooide het in de prullenbak” en lanceerde de Syrië- operatie dezelfde dag.

  • De ex-gezant van Obama stelt zich ook voor hoe het gesprek tussen Netanyahu en Pompeo zal verlopen wanneer de Amerikaanse staatssecretaris later vandaag in Israël arriveert voor besprekingen over Syrië na de terugtrekking van Amerikaanse soldaten en de lancering van een militair offensief tegen Koerdische sstrijders door Turkije.
  • Pence: “Mr. Prime Minister , maar de Turken begrijpen heel goed waar de VS staan. ”
    Netanyahu:“ Ik zal eerlijk zijn, Mike. Ik weet niet zeker of de rest van de regio begrijpt waar de VS staat. De Koerden vochten tegen ISIS samen met de VS. Nu vergelijkt de president ze met ISIS. “

Wat moet een man doen om zijn liefde te bewijzen? Shapiro sluit zich aan bij vele analisten die ervan overtuigd zijn dat de VS zich heel goed tegen Israël kunnen keren, net zoals bij de Koerden. De ambassade verhuizng, de erkenningen van Jeruzalem en Golan Heights, het groene licht op nederzettingen, het afsnijden van hulp aan de Palestijnen – dat alles is niet genoeg om deze meestal Trump-sceptici ervan te overtuigen dat Washington achter Israël staat.

  • “De Amerikaanse terugtrekking roept vragen op over de omvang van Trump’s toewijding aan Israël als het gaat om een push”, schrijft Amos Harel in Haaretz.
  • Dit belet de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, er niet van het nieuwste “bot” naar Israël te gooien. In een interview met de pro-kolonisten Israel National News-website, waar hij ooit gastcolumns voor schreef, zegt de gezant van Trump dat het naderende vredesplan van de VS niet zal vragen om zelfs maar één kolonist te ontwortelen.
  • “Gezien de ervaring met de evacuatie van Gaza (in de zomer van 2005), geloof ik niet dat er een realistisch plan is dat kan worden geïmplementeerd waarbij iedereen – Jood of Arabier – gedwongen wordt zijn huis te verlaten. ”
  • Palestijnse topambtenaar Saeb Erekat zegt in reactie dat het interview van Friedman “de ideologische overeenkomsten tussen het Trump-team en de beweging van de Israëlische kolonisten” bevestigd.

Daar zijn de (jonge) settlers weer: op de grond op de Westelijke Jordaanoever zijn de dingen minder dan vreedzaam, met mensenrechtengroepen die melden dat een bende gemaskerde kolonistenjongeren een groep activisten – waaronder een 80-jarige rabbijn – op brute wijze hebben aangevallen toen ze Palestijnen hielpen met de jaarlijkse olijfoogst.

  • De oudere activist, Moshe Yehudai, vertelt Army Radio dat hij “voor zijn leven vreesde” tijdens de aanval, begaan door degenen die tzitzit en andere religieuze kleding droegen .
  • Nadat een IDF-jeep vanaf een afstand naar het veld langzaam richting veld kwam, staken de jonge kolonisten bossages in brand aan en trokken ze zich terug in de richting van Yitzhar. Op dat moment draaide het legervoertuig om, zegt een medewerker van de NGO. Het leger heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.
  • Een verklaring van de Yitzhar-nederzetting wijt het incident aan “provocaties veroorzaakt door extreem-linkse activisten”, die samen met Palestijnen de settlement benaderden, waarvan de verklaring zei dat het “een veiligheidsrisico” opleverde.

Een dag met “vies”nieuws: met blijkbaar weinig anders nieuwsn tijdens de Sukkot-vakantie, besteden de Hebreeuwse dagbladen en tv-netwerken veel aandacht aan de ziekenhuisopname van twee Aroma-klanten vanwege voedselvergiftiging door de tonijnsandwiches die ze in een van de cafés Tel Aviv aten.

  • Het verhaal over een hele pagina in Yedioth bevat o.a. een emotionele verontschuldiging van de winkelmanager, die belooft ‘lessen te leren’ van het incident.
  • Army Radio beweert dat zij de ‘eerste zijn die rapporteert’ dat medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid het magazijn van het bedrijf hebben dat Aroma van zijn tonijn voorziet hebben doorzocht.
  • De nieuwssite Walla biedt een eigen primeur en meldt dat de voedselvergiftiging ‘waarschijnlijk’ veroorzaakt was door een slechte opslag van de tonijn.
  • Inmiddels zijn de twee die in het ziekenhuis waren opgenomen, sindsdien weer thuis.

Geen natuurramp: de belangrijkste kranten bieden ook een prominente berichtgeving over de dood van de 14-jarige Asher Hazut, die bezweek aan zijn verwondingen na een blikseminslag tijdens een familie-uitje op het strand van Zikim een ​​dag eerder.

  • Israel Hayom rapporteert over Hazut’s begrafenis bijgewoond door duizenden mensen in Beersheba, waar het hoofd van Asher’s yeshiva eraan herinnerde hoe de jongen nooit een gebedsdienst miste en naar de hemel opsteeg als een zuivere ziel.
  • De Hazuts brachten hun familie WhatsApp-gesprek uit aan de media waarin een van de familieleden vroeg “wie ernstig gewond was” voordat de rest zelfs had gehoord over wat er was gebeurd.
  • Vier andere familieleden raakten ook gewond door de bliksem en liggen allemaal nog in het Barzilai Medisch Centrum.
  • Itamar Hayut, die niet met zijn broers op het strand was, vertelde Yedioth dat zijn familieleden samen in een rij terug naar de auto liepen toen de bliksem insloeg. ‘Op de een of andere manier slaagde mijn oudere broer Elazar erin om zijn vrouw te reanimeren toen hij zag dat ze bewusteloos was. Tegelijkertijd en terwijl hij geen gevoel had in zijn hand en been, hielp hij ook onze kleine broers en riep hij om hulp.”

Advertentie (4)