Lieberman tegen Likud :”hou op met jullie spelletjes en focus op de essentie”

Foto GPO

Yisrael Beytenu-leider Avigdor Lieberman herhaalt dat zijn partij geen coalitiegesprekken met Likud zal houden, tenzij deze zich richten op de ‘essentie’ en niet op het splitsen van ministeriële portefeuilles.

“Verschillende keren hebben we Likud benaderd om onderhandelingen te openen en essentiële zaken te bespreken,” schrijft Liberman op Facebook, waarbij hij zaken als militaire dienstplicht van yeshiva-studenten, openbaar vervoer op Shabbat en de beëindiging van de “overgave van de regering” aan de eisen van Hamas noemt.

“Het is echter ongelooflijk, maar het lijkt alsof we tot dovenmans oren spreken”, schrijft Lieberman.

De opmerkingen van Liberman komen een week voor het verstrijken van het mandaat van Likud-leider Benjamin Netanyahu om een ​​regering te vormen. Hoewel Netanyahu een verlenging van twee weken kan aanvragen, gaat bijna iedereen ervan uit dat president Reuven Rivlin dat waarschijnlijk niet zal doen.

“Terwijl de zandloper langzaam leegloopt, stijgt het spin-niveau van Likud en wie denkt dat dit de oplossing is, maakt een grote fout”, zegt Liberman. Het hoofd van Yisrael Beytenu lijkt te verwijzen naar speculatie dat hij een minderheidsregering onder leiding van de Blue & White partij van buitenaf zou kunnen ondersteunen, waar hij echter geen aanwijzingen voor heeft gegeven.

Lieberman voerde campagne voor de vorming van een regering van nationale eenheid tussen Yisrael Beytenu, Likud en Blue & White omdat geen van beide partijen voldoende zetels samen met hun bondgenoten bij de verkiezingen van vorige maand veiligstelde om een ​​regering te vormen.

Hoewel geen van beide een meerderheid had weten te bemachtigen, heeft Likuds aandrang om alleen lid te worden van een regering die haar religieuze bondgenoten omvat, en de weigering van Blue & White om in een coalitie met Netanyahu te zitten vanwege zijn juridische ellende, alle inspanningen om een ​​eenheidsregering te vormen gehinderd.

Advertentie (4)