Om spanning te verminderen laat Israel en in alle stilte arbeiders uit Gaza toe

Screenshot YouTube

Israël laat zonder enige ruchtbaarheid duizenden Palestijnen toe om vanuit de Gazastrook Israel binnen te komen, om zaken te doen en te werken. Het zou onderdeel zijn van afspraken met de heersende Islamitische terreurorganisatie Hamas, gericht op het voorkomen van een vierde oorlog in het gebied, aldus meldt de Times of Israel.

Israël heeft effectief duizenden werkvergunningen ingetrokken toen het samen met Egypte een verlammende blokkade op Gaza oplegde. nadat Hamas in 2007 de macht van rivaliserende Palestijnse troepen had overgenomen. De militaire blokkade, samen met drie oorlogen tussen Hamas en Israël, heeft de economie in Gaza verwoest. De werkloosheid is nu meer dan 50%.

In de afgelopen maanden heeft Israël stilletjes enige verlichting geboden als onderdeel van een niet-officieel, door Egyptisch bemiddeld bestand met Hamas, in ruil voor minder raketvuur vanuit Gaza en het verminderen van de wekelijkse protesten langs de grens met Israel. Israel heeft Qatar toegestaan miljoenen dollars contant geld af te leveren, om Hamas in staat te stellen zijn ambtenaren te betalen. Daarnaast heeft Israël de Verenigde Naties toegestaan de hulpinspanningen verder op te voeren.

Nu lijkt het erop dat Israël een programma heeft uitgebreid, waarin het honderden vergunningen aan eigenaren van bedrijven heeft verstrekt om te reizen naar Israël en de Westelijke Jordaanoever. Palestijnse functionarissen zeggen dat Israel nu ongeveer 5.000 zogenaamde “handelsvergunningen” verstrekt en deze toekent aan Palestijnen die als arbeiders in de bouw, landbouw of industrie werkzaam zijn.

Het Israëlische militaire apparaat dat burgerzaken regelt in Gaza, heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Hamas-functionarissen weigerden ook om commentaar te geven.

Salih al-Ziq, het hoofd van het verbindingscomité van de Palestijnse Autoriteit, dat alles wat met binnenkomende en terugkerende Palestijnen met Israël coördineert, zei dat Israël zijn quotum voor handelsvergunningen heeft verhoogd van minder dan 1.000 in 2017, tot 5.000 vandaag. Hij zei dat er al 4.000 zijn uitgegeven en dat de commissie geen nieuwe aanvragen meer ontving nadat 2.000 waren ingediend voor de laatste 1.000 slots.

Het verhoogde quotum vertegenwoordigt nog steeds een “kleine fractie” van de 26.000 Palestijnen die vanuit Gaza naar Israël kwamen voor hun werk, voorafgaand aan het uitbreken van de tweede Palestijnse intifada in 2000, volgens Gisha, een Israëlische mensenrechtengroep die voor vrijheid van verkeer pleit.

Maher al-Tabaa, een ambtenaar bij de Kamer van Koophandel in Gaza, zei dat een groot deel van degenen die een handelsvergunning krijgen arbieders zijn. Hij zei dat Israël de vergunningen heeft verlengd van drie naar zes maanden en de minimumleeftijd om in aanmerking te komen heeft verlaagd.

“Dit is goed voor Gaza, maar het heeft een zeer beperkt effect”, zei al-Tabaa. “We hebben 15.000 tot 20.000 vergunningen nodig om het effect van deze versoepeling te voelen.”

Advertentie (4)