Is het vanaf vandaag het begin van het einde voor Netanyahu?

Blauw & Wit leider Benny Gantz (L), president Rivlin (M), Benjamin Netanyahu (R). Foto: Amos Ben Gershom-GPO

Vandaag begint de eerste hoorzitting over de aanklachten tegen premier Netanyahu. Maar het is ook de dag dat hij probeert meer steun van de rechtse partijen te krijgen en de dag waarop hij moet gaan beslissen of hij het mandaat tot vorming van een regering aan president Rivlin terug zal geven. Is het vanaf vandaag het begin van het einde voor Netanyahu of loopt alles met een sisser af?

Times of Israel heeft in het Engels de volledige aanklachten tegen premier Netanyahu online gezet, welke u hier kunt lezen.

Terwijl zijn 10-koppige juridische team hun verdediging presenteert in case 4.000 aan procureur-generaal Mandelblit en andere justitiële functionarissen, zal Netanyahu woensdagochtend op zijn kantoor in Jeruzalem de leiders van de politieke partijen Shas, Verenigd Torah-Jodendom en Yamina ontmoeten, volgens rapporten in de Hebreeuwse media. Met deze partijen zal hij naar verwacht de impasse van de coalitiegesprekken bespreken.

Deze drie partijen hebben met Likud een overeenkomst getekend waarin zij afspraken als gezamenlijk blok te zullen onderhandelen met Blauw & Wit. Van de 55 Knesset-leden van deze vier partijen, wordt algemeen aangenomen dat ze wetgeving ondersteunen die Netanyahu en andere wetgevers immuniteit zou geven tegen vervolging. Het probleem voor Netanyahu is dat ze 6 zetels te kort komen in de Knesset, het Israelisch parlement.

Inmiddels heeft Blauw & Wit laten weten dat ze niet naar de voor vandaag geplande afspraak met Netanyahu zullen komen. De aankondiging leidde ertoe dat beide partijen elkaar beschuldigden van onverzettelijkheid en beweerden dat de andere partij het land naar een derde verkiezing duwt.

Blauw & Wit functionarissen zeiden dat Likud niet te goeder trouw onderhandelde en alleen probeerde hen de schuld te geven voor het falen om een ​​regering te vormen. “We zullen niet dienen als achtergrond voor de verkiezingsspelletjes van Likud”, aldus oppositiepartij Blauw en Wit.

De functionarissen van de partij zeiden dat de gesprekken konden doorgaan als Likud zonder voorwaarden aan de onderhandelingstafel kwam en zonder te eisen dat de rest van het rechts-religieuze blok automatisch in de onderhandelingen zou worden opgenomen.

Likud antwoordde dat het “verrast” was door het besluit van Blauw & Wit om de onderhandelingen te “torpederen”. De partij van Netanyahu zei dat de partij van Gantz leek te hebben besloten “nieuwe verkiezingen te willen”, waarbij Likud ook Yair Lapid de schuld gaf, omdat die had gezegd dat het belangrijkste obstakel voor een eenheidsovereenkomst het verzet van Lapid was tegen een rotatieovereenkomst tussen Gantz en Netanyahu.

Blauw & Wit daarentegen, heeft vanaf het begin af aan consequent gezegd dat het niet zou instemmen om in een coalitie onder leiding van Netanyahu te dienen, zolang hij wordt verdacht van strafbare feiten.

De eerste hoorzitting die vandaag begint gaat over de aanklachten in Case 4000 en zal vandaag en donderdag worden besproken. Case 4.000 wordt beschouwd als het zwaarste aanklacht. Netanyahu wordt in deze zaak geconfronteerd met beschuldigingen dat hij heeft geprobeerd gunsten te verlenen aan Bezeq-eigenaar Shaul Elovitch, in ruil voor gunstige berichtgeving over hem en zijn familie in de media die hij bezit, o.a. de Walla-nieuwswebsite.

Zondag vind de hoorzitting plaats over Case 1.000. In deze zaak wordt Netanyahu beschuldigt dat hij tienduizenden dollars aan geschenken zou hebben ontvangen van Arnon Milchan, een Israëlische Hollywood-producent, en James Packer, een Australische casinomagnaat. Mandelblit zei dat hij van plan is Netanyahu te beschuldigen van fraude en vertrouwensbreuk.

Maandag tenslotte, volgt de hoorzitting in case 2000 waarin Netanyahu ervan wordt beschuldigd met Yedioth Ahronoth-krantenuitgever Arnon Mozes te hebben samengewerkt om de gratis krant Israel Hayom te verzwakken, eveneens in ruil voor een gunstiger berichtgeving over Netanyahu en zijn familie in Yedioth Ahronoth.

Tot nu toe heeft Netanyahu alle aantijgingen tegen hem ontkent en beweert dat ze een heksenjacht zijn door de politieke oppositie, media, politie en openbare aanklagers, om hem na ruim 13 jaar uit zijn functie als premier te verwijderen. Netanyahu is de langstzittende premier ooit in de geschiedenis van de staat Israel, gevolgd door founding father David Ben-Goerion.

Advertentie (4)