Wat schrijven de Hebreeuwse kranten Israel vandaag?

Wees er getuige van: Yedioth Ahronoth en Haaretz besteden uitgebreid aandacht aan de beslissing van een gerechtshof van Tel Aviv waardoor de politie slechts beperkt de telefoons kan doorzoeken van de assistenten van premier Benjamin Netanyahu en benadrukken de kritiek van de rechter op de politie over de “belangrijke tekortkomingen ” in hoe zij deze zaak behandelen.

  • Yedioth Ahronoth plakt het citaat van de “gebreken” op hun voorpagina, en maakt er het belangrijkste artikel van , dat erop wijst dat de politie de telefoons op heeft gespoord en in beslag heeft genomen zonder voorafgaand bevel van de rechtbank en zonder de assistenten te informeren. De vier Likud-stafmedewerkers worden ervan verdacht Shlomo Filber te hebben lastiggevallen , een voormalige vertrouweling van Netanyahu die nu de staatsgetuige is in de vermeende omkopingszaak tegen de premier, zaak 4000.
  • Om de zaken nog erger te maken voor de politie, vertelt de politie vertegenwoordiger aan de rechtbank dat het inderdaad een groep in de Telegram-berichtenapp met de titel ‘Case 4000-supplementen’ had gemaakt, nadat hij de telefoon van de woordvoerder van Netanyahu, Jonatan Urich, had bekeken, daardoor meer dan suggereren dat ze van de gelegenheid van de getuige-intimidatiezaak van de staat gebruik hebben gemaakt om extra onderzoek te doen naar hun zaken tegen Netanyahu. Josh Breiner van Haaretz tweet dat de advocaten van de premier in de rechtszaal “positief duizelig” werden toen ze het nieuws van de politie blunder hoorden.
  • Akiva Novick van Channel 13 zegt dat het politiegedrag meer dan voldoende munitie biedt voor Netanyahu-aanhangers die beweren dat de politie en het Openbaar Ministerie een heksenjacht uitvoeren tegen de premier en bereid zijn alle middelen te gebruiken die nodig zijn om de Likud-leider te vervolgen

De onderzoekers onderzocht: Israel Hayom geeft een previes van zijn weekendeditie-interview met minister van Justitie Amir Ohana met een citaat verspreid over de voorpagina waarin de vertrouweling van Netanyahu het fanblad van Netanyahu vertelt dat hij overweegt een onderzoekscommissie aan te stellen om het gedrag van openbare aanklagers in de zaken tegen Netanyahu te onderzoeken.

  • “Mijn oproep was voor een onderzoek naar lekken in het openbaar ministerie,” zegt Ohana. “Het is heel goed mogelijk dat als er geen serieuze reactie is op mijn persconferentie van dinsdag waarin hij een vernietigende aanval lanceerde op de openbare aanklagers en politie en hen ervan beschuldigde van het vervolgen van overheidsfunctionarissen, ze zich bedreigd voelen door hun status, ik mijn gezag wil uitoefenen en een onderzoekscommissie ga opzetten naar het gedrag van het kantoor van de openbare aanklagers”.
  • Ohana’s waarschuwing komt te midden van regelmatige nieuwsuitzendingen in de afgelopen jaren waarin politie en officieren van justitie informatie lekten over hun ondervragingen van Netanyahu en anderen die betrokken waren bij de zaken tegen hem – een misdrijf waar de Israëlische wetshandhavers geen probleem mee lijken te hebben.
  • Ohana’s aanvallen op de zogenaamde poortwachters van de democratie bleven niet onbeantwoord. Hooggerechtshof president Esther Hayut waarschuwde tegenover een publiek van de orde van advocaten van Israël tegen “ongekende” inspanningen om het Israëlische rechtssysteem te politiseren.
  • “De politisering van het gerechtelijk apparaat zal waarschijnlijk zijn basis als een onafhankelijk en objectief systeem ondermijnen,” voegt Hayut eraan toe, waarschuwend dat het het vertrouwen van het publiek in de rechtbanken zou kunnen verdwijnen.
  • Gerelateerd aan deze zaak meldt Raoul Wootliff van de Times of Israel, dat de toonaangevende Britse advocaat Anthony Julius juridisch advies verstrekt aan Netanyahu in de strafzaken tegen hem.
  • Julius bekend als advocaat van prinses Diana, prinses van Wales, de gevallen Britse media-eigenaar en voormalig parlementslid Robert Maxwell, en de Joodse historica Deborah Lipstadt in haar succesvolle juridische verdediging tegen Holocaustontkenner David Irving.

Die keer is scheepsrecht: terwijl Blue & White er een punt van maakt om elke ontmoeting van premier-kandidaat Benny Gantz met de verschillende fractieleiders te publiceren in een poging om aan te tonen dat er vooruitgang wordt geboekt in het vormen van een regeringscoalitie, is de groeiende speculatie onder de media dat hij niet zal slagen en dat Israël op weg is naar zijn derde verkiezing in een jaar.

  • In het kader van het onderzoek naar de medewerkers van Netanyahu en de verwachte aanklachten tegen de premier zelf, meldt Michael Shemesh van de publieke omroep KAN dat verschillende leiders van rechtse partijen nu geloven dat er geen kans meer is dat een derde verkiezing zal kunnen worden vermeden.
  • Er zal een derde verkiezing zijn en het rechtse blok zal een flinke klap krijgen ​​en dat is gedeeltelijk te wijten aan het onvermogen van Netanyahu’s personeel om de afgelopen dagen te opereren, vertelt een senior rechtse wetgever aan Shemesh.
  • Temidden van de impasse meldt Israel Hayom dat de voormalige minister van Justitie Ayelet Shaked opnieuw haar opties onderzoekt, waaronder opnieuw het verlaten van Nieuw Rechts. Volgens de krant heeft Shaked bij de Jewish Home-functionarissen navraag gedaan of de nationale religieuze partij in de nabije toekomst leidende voorverkiezingen zal houden. De Srugim-nieuwssite zegt dat haar opties vergelijkbaar zijn met wat ze waren na de verkiezingen in april: Neem een ​​pauze van de politiek om je voor te bereiden op een terugkeer naar Likud, wedijver voor de toppositie van Jewish Huis of blijf bijNieuw Rechts. Geen van beide lijkt de ex-minister bijzonder op te winden.
  • Gantz zal later vandaag met Joint Arab List-voorzitter Ayman Odeh spreken, in een duidelijke verandering van de praktijk van Netanyahu om de partijen met de Arabische meerderheid grotendeels aan de kant te zetten. Maar Channel 12’s Daphna Liel wijst erop dat de Blue & Ehite voorzitter gewoon met iedereen probeert te praten, inclusief de hardline-rechtse partijen. Gantz post op Facebook dat hij in gesprek is met de laatste – dit ondanks het feit dat het rechtse blok heeft gezworen te onderhandelen als een eenheid onder leiding van Netanyahu.
  • Appels ruilen voor sinaasappels: Al Jazeera meldt dat Israëlische onderhandelaars hebben geprobeerd de twee Jordaanse burgers die in Israel in administratieve detentie zijn te in een poging om op zijn minst Amman’s verhuur van de grond bij Naharayim aan de Israelisch Jordaanse grens verlengd te krijgen.
  • Het netwerk zegt dat Jordanië bijzonder beledigd was door het aanbod en dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi de Israëlische nationale veiligheidsadviseur Meir Ben Shabbat waarschuwde om de tactiek onmiddellijk te staken als hij de betrekkingen tussen de twee landen niet verder wilde beschadigen.
  • Israelische functionarissen gaven een verklaring aan journalisten waarin hen werd verteld dat Jordanië geen enkele aanwijzing heeft gegeven dat de recente detentie van een Israëlische burger die illegaal de grens heeft overschreden, op enigerlei wijze verband houdt met de kwestie van twee Jordaniërs die in Israëlische hechtenis worden gehouden, in tegenstelling tot de bewering van een hoge functionaris in Amman.
  • Daarnaast gaven andere “Israëlische functionarissen” Channel 12 een brief om de kijkers te verzekeren dat alles in orde is en dat de betrekkingen met Jordanië zullen herstellen. “Dit is geen crisis, het is slechts een meningsverschil,” meldt het netwerk.
  • Een van de gevangen Jordaniërs, Heba al-Labadi, is deze week voor de derde keer in het ziekenhuis opgenomen terwijl ze haar met haar hongerstaking de 38e dag is ingegaan. Haaretz zegt dat Israëlische functionarissen geloven dat Labadi naar de Westelijke Jordaanoever is gestuurd om Hezbollah-agenten te werven.

Ja, in het Chinees: geconfronteerd met toenemende druk vanuit de Verenigde Staten over groeiende Chinese investeringen in Israëlische bedrijven, kondigt het Israëlische veiligheidskabinet de oprichting aan van een nieuw adviespanel over buitenlandse investeringen in aan.

  • Hoewel de verklaring van het kantoor van de premier geen melding maakt van Washington of Beijing, lijkt niemand in de media voor de gek te worden gehouden door een gebrek aan context in de aankondiging.
  • Axios wijst erop dat de beslissing plaatsvindt na ontmoetingen tussen de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en de Israëlische minister van Financiën Moshe Kahlon. Tijdens die ontmoetingen, “eiste Mnuchin dat Israël zijn belofte nakomt om een ​​monitoringmechanisme voor Chinese investeringen te in te stellen.”
  • De reikwijdte van de autoriteit van het nieuwe comité blijft echter onduidelijk, omdat Axios meldt dat het “alleen een adviserende rol zal spelen” en dat “regeringsregulatoren het comité niet hoeven te raadplegen of de aanbevelingen te aanvaarden.”

Blijkt dat iedereen een gekke oom heeft:  een peiling in opdracht van de organisatoren van de aanstaande bijeenkomst ter herdenking van de moord op voormalig premier Yitzhak Rabin stelt vast dat een op de vijf Israëli’s vindt dat moordenaar Yigal Amir gratie moet krijgen.

  • Aan de andere kant, de statistieken van de laatste enquête zien er beter uit dan die van vorig jaar, waaruit bleek dat slechts 60% van de Israëli’s geloven dat Amir Rabin heeft vermoord.
  • Het onderwerp is in het nieuws nadat professor Mordechai Kedar, professor aan de Bar Ilan Universiteit, de complottheorie op een rechtse demonstratie ter ondersteuning van Netanyahu ging ondersteunen.
  • Bar Ilan heeft daarna Kedar opgeroepen voor een disciplinaire hoorzitting, maar heeft ook een reactie gekregen van onwaarschijnlijke kant. De Netanyahu hatende, en door het New Israel Fund gefinancierde Association for Civill Rights in Israël heeft Bar Ilan opgeroepen om zijn afkeuring van Kedar te laten vallen, met het argument dat hij recht heeft op vrije meningsuiting, hoe verachtelijk zijn opmerkingen ook waren.
  • De Ynet-nieuwssite geeft beelden weer van in eerste instantie over het hoofd gezien beeldmateriaal uit dezelfde demonstratie waarin de oprichter van de extreem-rechtse Im Tirzu-groep en een voormalige Netanyahu-speechwriter beweerden dat linkse spelers niet in gevechts eenheden dienen en in plaats daarvan banen voor elkaar regelen in inlichtingeneenheden. “Links vestigde de staat, maar liet het toen allemaal verpesten. Het liet de meeste Israëlische burgers achter, ‘zegt Erez Tadmor.
  • Chaim Levinson van Haaretz vergelijkt het beeldmateriaal met een campagetoespraak van New Right Knesset lid Matan Kahane, die – door te pleiten voor nationale eenheid – erop wijst dat 70% van de straaljagerpiloten met wie hij diende linksen waren, niet bepaald spottend met de verdeeldheid die Tadmor probeert te zaaien.

Advertentie (4)