Juridische top ambtenaren gaan binnenkort besluiten of Netanyahu zijn posities kan behouden

Procureur generaal Avichai Mandelblitt.. Screenshot Twitter

Een juridisch panel onder leiding van procureur-generaal Avichai Mandelblit gaat deze week bepalen of er een juridische belemmering is die premier Netanyahu verbiedt om in de toekomst een regering te vormen na de aankondiging van strafrechtelijke aanklachten tegen de premier.

Het juridische panel bestaat uit Mandelblit, openbare aanklager Shai Nitzan, en Raz Nizri en Dina Zilber , beiden plaatsvervangend procureur-generaal.

Het panel zal ook bekijken of Netanyahu moet aftreden zodra de aanklachten officieel zijn ingediend bij de rechtbank of dat hij in functie kan blijven totdat alle beroepsprocedures zijn uitgeput en hij definitief is veroordeeld.

Het panel zal ook beslissen of de premier afstand moet doen van de ministeriële portefeuilles die hij momenteel heeft, namelijk landbouw, gezondheid, sociale zaken en diaspora-aangelegenheden.

Volgens een juridisch precedent kan een minister niet aanblijven wanneer er aanklachten tegen hem of haar zijn ingediend. Die regel is echter niet expliciet van toepassing op een premier en Netanyahu heeft gezworen zijn positie als premier te handhaven terwijl hij de aanklachten in de rechtbank gaat bestrijden. Bijkomend probleem is dat veel van de juridische kwesties met betrekking tot Netanyahu nooit eerder in Israel zijn voorgekomen en niet in een wet zijn vastgelegd

Het juridische panel zal vandaag, zondag, voor het eerts bij elkaar komen, zo wist de legerradio te melden.

Het vooruitzicht dat de politieke macht van Netanyahu misschien wordt beperkt kreeg van een aantal Likud parlementariërs meteen kritiek.

De minister van Cultuur Miri Regev, een van de trouwste verdedigers van Netanyahu, zei op de legerradio:” De procureur-generaal kan de Israëlische democratie niet vermoorden, maar moet de scheiding der machten respecteren.”

Advertentie (4)