Dood Arafat wordt door Fatah herdacht met logo met een kogel

Foto PMW

De Palestijnse leider Arafat overleed 15 jaar geleden. Ter herdenking hiervan, liet de Fatah-beweging opnieuw de essentie van haar beweging zien. Ze benadrukken middels een logo met een kogel de erfenis van Arafat’s, die bestaat uit haat, geweld en terrorisme.

Op haar officiële Facebook-pagina, plaatste Fatah een afbeelding met het logo voor de 15e herdenking van de dood van Arafat. Het logo, hierboven gemarkeerd met een rode cirkel, toont het nummer 15 met een kogel als zijnde het cijfer 1.

De huidige Palestijnse leider Abbas zei in zijn toespraak tijdens de herdenking van de dood van Arafat: “De Palestijnen volgen nog steeds het pad van Arafat en de heroïsche martelaren, die zich opofferden voor Allah en voor de bevrijding van Palestina”.

Met de “bevrijding van Palestina” bedoelt Abbas geheel Israel, waaronder Tel Aviv, Haifa, Netanya en Eilat. En de “heroïsche martelaren” zijn niets minder dan bloeddorstige terroristen, waaronder zelfmoordcommando’s, die jarenlang aanslagen hebben gepleegd in druk bevolkte locaties in Israëlische steden om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken.

Het gebruik van een kogel in het logo en de focus op Arafat’s erfenis van geweld en terreur, is zeker niet verwonderlijk voor een ieder die de Palestijnse samenleving van binnen kent.

Anders dan in Israel, waar de vermoordde Israëlische premier Rabin altijd wordt geassocieerd met de Nobelprijs voor de Vrede (die hij ontving voor het ondertekenen van de vredesakkoorden tussen Israël en de Palestijnen), wordt Arafat nimmer door Fatah afgebeeld als een man van vrede en nooit in verband gebracht met het vredesakkoord die hij heeft getekend.

Fatah promoot nooit foto’s of afbeeldingen van een van Arafat’s onderhandelingen met Israël, of zijn ondertekening van het vredesverdrag in het Witte Huis in 1993, maar promoot alleen het imago van Arafat als een groot strijder.

Abbas benadrukte dat Palestijnen “nog steeds doorgaan op hun pad”, en noemde onder andere terrorist Abu Jihad, die verantwoordelijk was voor de moord op ten minste 125 Israëliërs – waaronder 12 kinderen en 25 volwassenen in het bloedbad aan de Coastal Road in 1978 – en terrorist Abu Iyad, die de terreurorganisatie Black September leidde en onder andere de moord op de 11 Israëlische atleten op de Olympische Spelen in München in 1972 plande:

Foto PMW

In 2018 deed Fatah min of meer hetzelfde en beeldde Arafat af met een keffiyeh (Arabische hoofddoek/sjaal) met in de linkerbovenhoek het Fatah-logo met een granaat en gekruiste geweren, en van “Palestina” dat heel Israël presenteert als een Palestijnse staat, van de rivier de Jordaan tot de Middellandse. Rechts onderaan staat het grote nummer 14 en een deel van de tekst, met het nummer 1 gevormd door de PA-kaart van ‘Palestina’.

Eigenlijk zegt dit allemaal genoeg over de “vredelievende bedoelingen” van de Palestijnse leiders, en de wijze waarop zij denken dat “vrede” moet kunnen worden bereikt.