Israelische universiteiten komen met een eiwit toediening chip voor de behandeling van Alzheimer

Ter illustratie. Screenshot Twitter

Medicatie toedienen voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer, wat tot nu toe moeilijk was, wordt vanaf nu makkelijker door een siliconen chip op nanoschaal te gebruiken om de bloed-hersenbarrière (BBB) ​​te “misleiden” waardoor toegang van het geneesmiddel wordt toegestaan, volgens aan nieuw onderzoek van het Technion-Israel Institute of Technology in samenwerking met Bar-Ilan Universiteit.

Volgens de onderzoekers kan deze doorbraak de ontwikkeling van de ziekte remmen. De ontdekking werd gedaan door Prof. Ester Segal en Ph.D. student Michal Rosenberg van de Technion Faculteit Biotechnologie en Food Engineering, samen met Prof. Orit Shefi en Ph.D. student Neta Zilony-Hanin van de Bar-Ilan University Faculty of Engineering, aldus de Jerusalem Post.

Alzheimer staat bekend als een neurodegeneratieve ziekte, wat betekent dat het in de hersencellen ontstaat. De belangrijkste oorzaak van de ziekte van Alzheimer is een ophoping in het hersenweefsel van een eiwit genaamd amyloïde beta, dat de neuronen in verschillende hersengebieden doodt. Dergelijke schade kan schadelijk zijn voor mechanismen die essentieel zijn voor de hersenfunctionaliteit.

In het ideale geval zou het toedienen van een neurale groeifactor (een specifiek eiwit) de schade door de ziekte beperken, maar zo’n taak is niet eenvoudig: de bloed-hersenbarrière (BBB) beschermt de hersenen tegen infiltratie door schadelijke bacteriën en andere gevaarlijke stoffen en weigert daarbij geneesmiddelen die juist bedoeld zijn om de ziekte te behandelen.

De nieuwe siliciumchips op nanoschaal die door het onderzoeksteam zijn ontwikkeld, moeten dit grote nadeel oplossen, omdat ze het eiwit rechtstreeks in de hersenen kunnen inbrengen en het vervolgens in het beoogde weefsel kunnen vrijgeven. Hierdoor zou het eiwit de hersenen kunnen binnendringen zonder de BBB te hoeven passeren, omdat de chip zou worden ingebracht, hetzij door implantatie of door behulp van een speciaal genenkanon naar microdeeltjes te worden gestuurd.

Het eiwit wordt uit de chip vrijgegeven wanneer het zijn bestemming bereikt, dat is wanneer de chip uiteenvalt in niet-toxische componenten.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en wordt gekenmerkt door symptomen zoals geheugenverlies, spraakstoornissen, oriëntatieproblemen en een significante aantasting van de motorische functies. Het treft vooral de oudere bevolking en, met de stijging van de levensverwachting wereldwijd, wordt de ziekte nu beschouwd als een epidemie onder ouderen, die de “de pest van de 21e eeuw” wordt genoemd.

In Israël zijn eerder grote vorderingen gemaakt in het onderzoek van Alzheimer. Hadassah-Universitair Medisch Centrum, in Ein Kerem, Jeruzalem, slaagde erin om in augustus van dit jaar een nieuwe medische test af te nemen die artsen kan helpen het begin van de ziekte te voorkomen, en nieuwe en betere behandelingen ervoor te ontdekken. En onderzoek uitgevoerd in het Joseph Sagol Neuroscience Center van Sheba Medical Center in Tel Hashomer suggereert dat er een oorzakelijk verband is tussen diabetes en de ziekte van Alzheimer.