Netanyahu en Lieberman gaan elkaar deze ochtend ontmoeten

Benny Gantz met President Rivlin. Screenshot Twitter

Premier Netanyahu zal deze ochtend een ontmoeting hebben met Yisrael Beytenu leider Lieberman, nu het er steeds meer op gaat lijken dat het Benny Gantz niet gaat lukken voor woensdagavond een regering samen te stellen.

Lieberman, die sinds de verkiezingen in september is gepositioneerd als coalitie k kingmaker, zei maandag dat hij tot woensdagmiddag zou proberen een Likud-Blue & White regering te forceren.

“Als we woensdagmiddag om 12.00 uur nog geen overeenstemming hebben bereikt, dan hebben we wat mij betreft gefaald in het vormen van een eenheidsregering en zal het ” ieder voor zich zijn,” vertelde Lieberman maandag aan verslaggevers, terwijl hij de deur schijnbaar open liet voor onderhandelingen voor een minderheidsregering van Blue and White tijdens de laatste 12 uur om een coalitie te vormen vóór de deadline voor middernacht op woensdagavond 8 uur.

Lieberman en Netanyahu hebben elkaar eerder deze week ontmoet, met discussies die werden gekenmerkt als “positief en inhoudelijk”. Lieberman zei maandag tegen de verslaggevers dat de bijeenkomst “zakelijk” was en dat de twee geen tijd verspilden aan het bespreken van hun persoonlijke ruzies uit het recente verleden.

De meest recente daarvan was de dramatische ruzie tussen Netanyahu en Lieberman in mei, toen de leider van Yisrael Beytenu weigerde lid te worden van de door Likud geleide coalitie na de verkiezingen in april vanwege meningsverschillen met de ultra-orthodoxe politieke bondgenoten van Netanyahu, waardoor er in september opnieuw verkiezingen waren.

Netanyahu beschreef de ontmoeting met Lieberman op zondagavond als “een goede ontmoeting” met inhoudelijke gesprekken.

Mocht het Gantz voor woensdagavond niet lukken een coalitie vormen, dan hebben Knesset-leden nog 21 dagen om een kandidaat te kiezen om het mandaat te krijgen of om om opnieuw verkiezingen uit te schrijven- de derde in minder dan een jaar. Gantz kreeg van president Rivlin het mandaat een regering te vormen nadat het Netanyahu opnieuw niet was gelukt.