Voor het eerst in Israël hebben twee patiënten een kunstmatige meniscus gekregen

Chirurgen in het Israëlische Yitzhak Shamir Medical Center, voorheen het Assaf Harofeh-ziekenhuis, dat het kunstmatige meniscusimplantaat uitvoerde op 11 november 2019. Foto Active Implants LLC

Twee patiënten in Israël kregen vorige week een kunstmatige meniscus geïmplanteerd, de eerste keer dat een dergelijke operatie lokaal heeft plaatsgevonden om commerciële en niet om experimentele redenen, volgens een verklaring van de Amerikaanse ontwikkelaar van het product op zondag.

De procedures werden uitgevoerd door twee chirurgen: op maandag voltooide Dr. Gabriel Agar van het Yitzhak Shamir Medical Center, bij Rishon L’Zion, de eerste commerciële implantatie in een openbaar ziekenhuis; op dinsdag behandelde Dr. Ron Arbel van het Ramat-Aviv Medisch Centrum de eerste commerciële patiënt in een privékliniek, aldus de verklaring van Active Implants LLC.

Tot nu toe was het implantaat alleen beschikbaar in Israël als onderdeel van klinische proeven. Het product, het NUsurface-implantaat genoemd, werd ontwikkeld in het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van de Amerikaanse onderneming in Netanya, en is gemaakt van polycarbonaaturethaan, een kunststof met medische kwaliteit.

NUsurface meniscus Implant. Foto Active Implants LLC

De meniscus is een weefselkussen tussen de dijbeenderen en het scheenbeen; de laterale meniscus bevindt zich nabij de buitenrand van een kniegewricht en een mediale meniscus bevindt zich naar de binnenkant. De huidige behandeling voor een beschadigde of gescheurde meniscus omvat pijnbestrijding, fysiotherapie, injecties of een gedeeltelijke of totale meniscectomie, waarbij een beschadigde meniscus gedeeltelijk of volledig wordt verwijderd.

Naar schatting worden jaarlijks meer dan 2 miljoen gedeeltelijke meniscus operaties wereldwijd uitgevoerd in een poging om pijn te verlichten; Studies hebben echter aangetoond dat veel mensen die een meniscus operatie hebben ondergaan, pijn blijven ervaren die hun kwaliteit van leven beïnvloedt en uiteindelijk kan leiden tot volledige knie-vervangingsoperaties.

“Wanneer je een knie-vervangingsoperatie uitvoert waarbij het hele gewricht wordt vervangen” door een mix van metalen en plastic, “is de herstelperiode erg lang”, zegt Eran Ganz, VP R&D en het hoofd van de Israëlische activiteiten van de Amerikaanse onderneming.

Het NUsurface-implantaat is een implantaat voor mediale meniscusvervanging, ontworpen voor “patiënten die na een meniscusoperatie nog steeds kniepijn hebben en het is ideaal voor mensen die andere behandelingsopties hebben uitgeput, maar te jong zijn voor totale knievervanging”, zei Agar.

Het NUsurface Meniscus-implantaat wordt via een kleine incisie in het kniegewricht ingebracht en patiënten kunnen meestal snel na de operatie naar huis gaan. Het implantaat past op zijn plaats als een kussen, zonder bevestiging aan botten of zachte weefsels te vereisen, en bootst vervolgens de functie van de natuurlijke meniscus na en verdeelt ladingen die over het kniegewricht worden overgedragen, zei Ganz.

Eenmaal gedaan, kunnen patiënten beginnen met “lopen op dezelfde dag,” zei Ganz.