Sheba ziekenhuis in Tel Hashomer slaat een brug naar de Arabische wereld

Ter illkustratie. Foto Sheba Medical Center

Israël heeft nauwe banden met een aantal landen die het bereik van de groeiende samenwerking bestrijken: militaire, economische, natuurlijke hulpbronnen en humanitaire hulp. Er is met name een synergie op medisch gebied waarbij Tel Hashomer-Sheba Medical Center een hechte band met artsen over de hele wereld aangaat.

Israël heeft een bijzonder hechte relatie met zijn nabije mediterrane buur, Cyprus. Toen een Cypriotische politieagent tijdens het uitoefenen van zijn functie in de rug werd geschoten, werd duidelijk dat een intensievere behandeling nodig was om zijn kritieke toestand te behandelen. Cypriotische medische ambtenaren aarzelden niet om hem over te brengen naar Sheba Medical Center in Tel Hashomer in Israël. Na behandeling en revalidatie in Sheba herstelt de politieagent nu thuis in Cyprus.

Die gewonde officier is slechts een voorbeeld van veel speciale patiënten die naar Israël worden gestuurd als onderdeel van de altijd bloeiende medische samenwerking tussen de landen.

Leidend bij deze samenwerking is Sheba Medical Center bij Tel Hashomer, dat de basis heeft gelegd voor een relatie gebaseerd op synergie, leren van elkaar en wederzijds respect. Kortom, het is een win-win partnerschap waarbij zowel Sheba als Cyprus bovenaan staan.

“We zien onszelf niet alleen als een toonaangevend Israëlisch ziekenhuis, maar ook als een ziekenhuis met wereldwijde impact,” zei prof. Arnon Afek, Associate Director General, de waarnemend directeur van Sheba General Hospital. “We hebben een zwak voor de bevolking van Cyprus. Ze zijn klein, zoals wij. En moeten ook worstelen met de geopolitieke gevaren in het Middellandse-Zeegebied. “

Voor Cypriotische ambassadeur in Israël, Thessalia Shambos, vervult Israël veel van de strategische behoeften van haar land. Hoewel Cyprus veel uitstekende artsen, artsen en ziekenhuizen heeft, is het een relatief klein eiland en zijn er gespecialiseerde diensten die het niet kan bieden.

“Als lid van de Europese Unie was Cyprus meer gewend naar zijn Europese partners te kijken, met name Groot-Brittannië en Griekenland,” zei ze. “Toen beseften we dat Israël nog dichterbij is en een aantal werkelijk eersteklas medische voorzieningen heeft.”

Prof. Afeks woorden klinken nog waarachtiger als men bedenkt hoe Sheba’s bereik zich uitstrekt tot ver buiten het terrein van het medisch centrum en zelfs Cyprus. In juni reisde directeur-generaal prof. Yitshak Kreiss naar Bahrein om deel te nemen aan de economische top “vrede door voorspoed”. Destijds zei Kreiss dat Sheba fungeert als een ‘brug naar de vrede’ voor landen in het Midden-Oosten, waarvan vele geen officiële diplomatieke banden hebben met Israël.

De bijeenkomst in Bahrein was uiteraard belangrijk vanuit een geopolitiek oogpunt en houdt vast aan de positie van het ziekenhuis als een brug tussen gemeenschappen.

De artsen in het ziekenhuis gaan echter ook het veld in en helpen levens te redden; iets dat maar al te duidelijk was in maart 2019, toen een klein team naar Mozambique ging. Ze kwamen aan in het Zuidoost-Afrikaanse land om hulp te bieden nadat het was getroffen door een van de ernstigste cyclonen in 100 jaar.

Sheba’s reputatie – als een van de top 10 ziekenhuizen in de wereld volgens een recent Newsweek-artikel – vooral als een uitstekend multidisciplinair centrum, is er een die patiënten onmiddellijk op hun gemak stelt.

Volgens Amb. Shambos een van de opvallende kenmerken van Sheba is dat “het ethos van de Israëlische artsen, verpleegkundigen en medische teams in Sheba is om patiënten zich thuis te laten voelen. Dit zijn vaak mensen die niets van Israël weten, van wie sommigen geen Engels spreken. Ze zien de toewijding van Israëlische artsen aan de eed van Hippocrates – het maakt ze niet uit waar iemand vandaan komt, ze behandelen alleen de patiënt die voor hen staat. “

“Het is een kwestie van mentaliteit – en de manier waarop medicijnen hier worden beoefend. Ik hoor dat Israël zo anders is dan andere landen – omdat het een toewijding voor een missie toont. Iedereen heeft een eed afgelegd en ze gedragen zich als een team, ‘Amb. Shambos toegevoegd.

Uiteindelijk zijn deze internationale relaties niet alleen een bewijs van het vertrouwen van de wereld met betrekking tot het inzicht van Israël op medisch gebied. In de kern toont het aan dat geneeskunde een vorm van diplomatie kan zijn.

“Cyprus is een sjabloon van hoe internationale samenwerking eruit kan zien met een groot aantal landen,” zei Prof Afek. “Het helpen van de Cypriotische mensen maakt deel uit van onze wereldwijde visie. Als er één veld is dat politieke meningsverschillen kan overwinnen en een echte brug kan vormen naar vrede over de onrustige wateren in het Midden-Oosten, dan is het geneeskunde! ”

Advertentie (4)