President Rivlin tegen politieke leiders in Israel: “Jullie zijn gek geworden”

President Rivlin. Foto Mark Neiman (GPO)

Na de kranslegging bij het graf van David Ben Gurion in Sde Boker hield President Rivlin een toespraak waarin hij grote kritiek uitte op de politieke leiders van Israel. We drukken de toespraak hier in zijn geheel af.

“Ik wil u, de leiders van Israël, zeggen – u bent nu maanden bezig met lange, vermoeiende en vruchteloze onderhandelingen. Ga door! Haim Hefer, een van onze grootste schrijvers, schreef in een gedicht zeer geliefd bij onze jonge mensen: ‘We willen niet slapen, we willen gek worden!’ En inderdaad, beste vrienden, je hebt al maanden niet geslapen en het lijkt me dat je gewoon gek wilt worden. Als dat is wat je wilt – word gek! Maar waarom zou je het Israëlische volk met je meeslepen? Er is nog tijd om dingen op te lossen. Maak een akkoord en breng het land weer op de rails.”

” Ik zou niet overdrijven als ik zei dat dit een kritiek moment is voor de staat Israël en het Israëlische regeringssysteem,” zei de president. “Het is geen kritiek moment voor het ene politieke kamp of een ander. Het is een kritiek moment. voor ons allemaal, burgers van dit land en zijn gekozen functionarissen. In het afgelopen jaar zijn we tot onze schande keer op keer politieke en constitutionele lacunes tegengekomen. Week na week kondigen de krantenkoppen aan dat deze keer de situatie zonder precedent is, een situatie die de wetgever nooit had kunnen voorstellen. “

“Deze hiaten geven, boven alles, aan hoe extreem de ​​situatie is waarin we ons bevinden. Wanneer de wet zwijgt in het licht van ‘ongekende’ situaties, is dit een teken van hoe ver ons politiek systeem van zijn normale route is verwijderd, tot de marges waar dingen niet duidelijk, geordend of begrepen zijn. Ik vergelijk de politieke en juridische situatie waarin de staat Israël zich nu bevindt niet met zijn vroegste dagen. “

“Slecht gehumeurde tweets op Twitter, boze berichten op Facebook en zelfs demonstraties op de stadspleinen betekenen niet een burgeroorlog of het einde van de democratie. Het is waar dat sommige van de dingen die zijn gezegd erg hard zijn – pijnlijke en schadelijke dingen die niet moeten worden gezegd, maar niet elk hard woord is aansporing en niet elke stem van een andere stem brengt de ander tot zwijgen.

Soms, zoals Nachman Shai ons eens adviseerde, moesten we kalmeren en een slok water drinken, ‘zei de president. “Onze democratie verkeert in een crisis, zelfs een langdurige crisis, maar is niet in gevaar. Zolang we het weten, en we weten dat we de toewijding van onze politieke rivalen in Israël waarderen, zelfs als we het volledig oneens zijn met hun politieke opvattingen, kunnen we uit de crisis komen en het staatsschip weer op de rails krijgen.

Naast dit te zeggen, wil ik ook tegen jullie zeggen: de leiders van Israël – je bent nu maanden bezig met lange, vermoeiende en vruchteloze onderhandelingen. Ga door! Haim Hefer, een van onze grootste schrijvers, schreef in een gedicht zeer geliefd bij onze jonge mensen: ‘We willen niet slapen, we willen gek worden!’ En inderdaad, beste vrienden, je hebt al maanden niet geslapen en het lijkt me dat je gewoon gek wilt worden. Als dat is wat je wilt – word gek! Maar waarom zou je het Israëlische volk met je meeslepen? Er is nog tijd om dingen op te lossen. Maak een akkoord en breng het land weer op de rails.’ Je hebt maanden niet geslapen en het lijkt me dat je gewoon gek wilt worden. Als dat is wat je wilt – word gek! Maar waarom zou je het Israëlische volk met je meeslepen? Er is nog tijd om dingen op te lossen. Maak een akkoord en breng het land weer op de rails. ‘ je hebt maanden niet geslapen en het lijkt me dat je gewoon gek wilt worden. Als dat is wat je wilt – word gek! Maar waarom zou je het Israëlische volk met je meeslepen? Er is nog tijd om dingen op te lossen. Maak een akkoord en breng het land weer op de rails. ‘

De president eindigde met te zeggen: ‘dit is het moment om nogmaals te onthouden dat het noch de pen, noch het zwaard heilig zijn. Ze zijn allebei slechts hulpmiddelen in de missie die we leiden om de veiligheid en het welzijn van de staat Israël als een joodse en democratische staat te waarborgen. “

Advertentie (4)