President Rivlin overweegt Netanyahu gratie te verlenen als hij zou aftreden

Premier Netanyahu en president Rivlin. Screenshot Twitter

De Israëlische president Rivlin overweegt gratie te verlenen aan Benjamin Netanyahu. In ruil zou de premier zich moeten terugtrekken uit het politieke leven en schuldbekentenis moeten afleggen voor de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd, meldde Channel 12 woensdagavond.

Volgens de Israëlische tv-zender heeft Netanyahu nog niet gereageerd op het voorstel dat ook door anderen media wordt verspreid, hoewel hij in het verleden elk gesprek over schuldbekentenis in ruil voor gratie afgewezen.

Lang voordat Netanyahu in februari, in eerste instantie voorlopig, werd aangeklaagd en uiteindelijk op 21 november definitief werd aangeklaagd, heeft zijn voormalige advocaat Jacob Weinroth, die op 16 oktober 2018 overleed, geprobeerd de premier te overtuigen een soortgelijke deal te sluiten. Netanyahu zou dat stelselmatig hebben afgewezen.

Procureur-generaal Avichai Mandelblit zou een dergelijke deal ook steunen, waarover in juni 2018 al door de Jeruzalem Post over is bericht.

Tot nu toe hebben noch Rivlin noch Mandelblit zich formeel en publiekelijk over een dergelijk voorstel uitgelaten. Alhoewel de druk voor een dergelijke deal nu groter is dan ooit, met name om een derde verkiezingsronde te voorkomen.

Verschillende politici zien Netanyahu als een blokkade voor het vormen van een nieuwe regering en beweren dat hij zou moeten aftreden. Dan zouden volgens critici Blauw-Wit en Likud snel een akkoord kunnen bereiken om een eenheidsregering te vormen vóór de deadline van woensdag 11 december.

Advertentie (4)