Netanyahu: “Likud is klaar voor nieuwe verkiezingen”

Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara Netanyahu in de pers op het asfalt van Ben-Gurion Airport op 4 december 2019. Foto Kobi Gideon / GPO

Premier Benjamin Netanyahu zei woensdag dat zijn Likud-partij klaar is voor nieuwe verkiezingen, nadat hij en rivaal Benny Gantz elkaar opnieuw de schuld geven van het afbreken van gesprekken over het vormen van een nationale eenheidsregering, een week voor de deadline van 11 december om nieuwe verkiezingen te voorkomen.

De opmerking kwam nadat een ontmoeting tussen Gantz en Netanyahu op dinsdag na slechts 45 minuten werd afgebroken, omdat de partijen geen vooruitgang boekten bij een ongrijpbare eenheidsovereenkomst en elkaar de schuld gaven dat ze te koppig waren om uit de impasse te komen.

Als geen enkel parlementslid erin slaagt om op 11 december de steun van minstens 61 leden van de 120-koppige Knesset te krijgen, zullen voor de derde keer in minder dan een jaar verkiezingen worden gehouden in Israel. Als die derde verkiezingen worden gehouden, is de eerste mogelijke datum om deze te houden 25 februari 2020, volgens een juridisch woordvoerder van de Knesset.

Noch Likud-hoofd Netanyahu noch Gantz, leider van de centristische Blauw-Wit partij, heeft tot nu toe een regering kunnen vormen, hoewel beiden publiekelijk hebben gezegd dat ze een derde stemronde willen vermijden. Twee verkiezingsrondes, in april en september, hebben geen gekozen regering opgeleverd – een ‘primeur’ in de Israëlische politieke geschiedenis.

Op het asfalt op Ben Gurion Airport zei Netanyahu, voordat hij woensdag naar Portugal vertrok om de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo te ontmoeten, dat hoewel hij een eenheidsregering zou willen, hij de frustraties begrijpt die eerder waren uitgesproken door Likud-wetgever Miki Zohar, die zei dat de factie klaar was met praten met Blauw-Wit.

“Ze bewegen geen millimeter. Eén nanometer, ze bewegen niet,” zei Netanyahu tegen verslaggevers. “We hebben allerlei voorstellen gedaan, met allerlei manieren om ervoor te zorgen dat deze eenheidsregering stabiel zal zijn, maar ze weigeren gewoon.”

Hij herhaalde zijn beschuldiging dat Blauw-Wit nr. 2, Yair Lapid, een compromis verhinderde.

Gantz reageerde op de woorden van Netanyahu, door te zeggen dat de premier “zijn hakken in het zand heeft gezet en niets nieuws heeft aangeboden. Dat is niet hoe je onderhandelingen voert. Hij moet mij – en de Israëlische burgers – in de ogen kijken en zeggen wat hij denkt en wil in plaats van de verantwoordelijkheid te ontlopen.”

Benny Gantz reageert op de uitspraken van Netanyahu. Screenshot Twitter

Hij ontkende ook de bewering van Netanyahu dat Lapid een compromis blokkeerde en verklaarde zelf verantwoordelijk te zijn voor de beslissingen van de partij.

Zohar, de Likud-fractieleider, vertelde KAN radio woensdag dat zijn partij geen onderhandelingen meer zou voeren met Blauw-Wit en verklaarde dat “er geen eenheidsregering met Blauw-Wit zal worden gevormd, ze zijn niet langer relevant. Ik bereid me voor op een nieuwe verkiezing. Dat is de richting waarin we helaas gaan.”

Blauw-Wit reageerden op de opmerkingen van Zohar in een verklaring: “De kat is uit de zak – Netanyahu wil nieuwe verkiezingen. We roepen alle partijen op om een ​​brede eenheidsregering te vormen en onnodige verkiezingen te vermijden, waar we door één man naartoe worden gesleept vanwege zijn juridische situatie.”

Ondertussen onthulde Yisrael Beytenu woensdag dat de partij de vorming van een technocratische regering steunt om een ​​derde ronde van verkiezingen te voorkomen. De regering zou bestaan ​​uit 11 professionele ministers onder premier Benjamin Netanyahu.

Deze tijdelijke regering zou de Knesset niet hoeven te raadplegen over begrotingskwesties en zou ongeveer een jaar aanblijven. Het plan van Lieberman klinkt als een mooi idee, maar lijkt binnen de Israëlische democratie niet mogelijk en wenselijk.

Advertentie (4)