Rel in Israel: ‘IDF heeft jarenlang getallen over orthodoxe rekruten verdubbeld of verdrievoudigd’

Yeshiva studenten bij een IDF rekruteringskantoor. Foto IDF

De IDF heeft toegegeven jarenlang te hebben geknoeid met de werkelijke cijfers over hoeveel ultraorthodoxe rekruten in dienst kwamen bij het leger en geeft nu toe dat het ‘een fout’ was, nadat een IDF-officier op Kanaal 13 toegeeft dat hij werd gedwongen door ‘hoger geplaatsten’ om de getallen te manipuleren.

Volgens de publieke omroep KAN hebben ambtenaren van de legerafdeling, die verantwoordelijk is voor het verwerken van het aantal (ultra)orthodoxe dienstplichtigen, gelogen over de werkelijke aantallen. Het aantal is mogelijk verdubbeld of zelfs verdrievoudigd, zodat het erop leek dat het leger de quota haalde die door de wet was voorgeschreven.

De foute aantallen werden verstuurd naar de stafchef van de IDF, de minister van Defensie en andere relevante overheidsinstanties, en gepubliceerd in officiële rapporten.

De ultraorthodoxe gemeenschap heeft historisch gezien ‘algemene vrijstellingen’ van dienstplicht genoten indien ze religieuze studies volgen, een doorn in het oog van een meerderheid van de Israeli’s, en velen in de gemeenschap schuwen militaire dienst die verplicht is voor alle Joodse Israëli’s.

Sinds de wet die de vrijstelling toestaat in 2012 werd opgezet, begon de regering echter jaarlijks met quota’s van een paar duizend ultra orthodoxe jongeren die in dienst moesten, wat weer leidde tot protesten van het Israëlische publiek over het feit dat de orthodoxe gemeenschap de last van de militaire dienst niet deeld.

Politici hebben moeite om nieuwe regels uit te werken met betrekking tot het aantal leden en de straffen voor degenen die proberen onder de dienstplicht uit te komen. In de huidige besprekingen tot vorming van een nieuwe regering is dit één van de belangrijkste punten.

Een officier in het directoraat Manpower van de IDF vertelde Kanaal 13 nieuws dat hij druk van “hogere op” kreeg om de jaarcijfers van het aantal ultraorthodoxe dienstplichtigen op te blazen.

De officier, die volgens het netwerk laag in rang staat, zegt dat de eenheid jarenlang onder druk heeft gestaan ​​om de dienstdoelen te halen en ‘de cijfers vast te leggen’. Ze noemden dit de ‘kunst van het presenteren van de cijfers’, voegde de officier toe.

De IDF zegt in een voorlopige reactie dat”er een andere definitie wordt gebruikt van wie als ultra orthodox wordt beschouwd”waardoor de aantallen verschillen.

Inmiddels heeft de Knesset commissie voor buitenlandse zaken en defensie besloten volgende week de top van de IDF en ministerie van defensie over deze zaak te gaan horen.

Advertentie (4)