Lieberman: “derde verkiezingsronde onvermijdelijk”

Avigdor Lieberman. Screenshot Twitter

Yisrael Beytenu partijleider Avigdor Liberman heeft verklaard dat hij niet langer zal instemmen met toetreding tot een regering met een krappe meerderheid, en dat een eenheidsregering met de twee grootste partijen niet langer een optie is, een positie die Israel zeker veroordeelt tot een derde ronde van verkiezingen binnen een jaar.

In fragmenten uit een donderdag gepubliceerd interview met de Hebreeuwse krant Yedioth, zei Liberman dat hij geen deel zou uitmaken van een rechtse of linkse regering met een krappe meerderheid omdat “de combinatie van dramatische defensie en economische beslissingen met een krappe regering waarschijnlijk een grote kloof en polarisatie onder de Israelische bevolking zal veroorzaken.”

Een regering met een krappe meerderheid is een regering van ‘eeuwige wrijving’, zei Lieberman in het interview met Yedioth dat vandaag, donderdag is gepubliceerd.

Omdat er ook geen eenheidsregering tussen Likud en rivalen Blauw en Wit tot stand komt, “komen er verkiezingen aan”, zei hij.

Lieberman voerde campagne voor een eenheidsregering waar ook zijn partij deel van zou uitmaken samen met Likud en Blauw en Wit voorafgaand aan de verkiezingen van september en is blijven aandringen op een dergelijke regering te midden van de aanhoudende impasse in de coalitiegesprekken.

“Tot mijn spijt hebben beiden, Gantz en Netanyahu, een strategische beslissing genomen om niet voor een eenheidsregering te gaan, en daarom zijn die twee partijen verantwoordelijk voor een nieuwe ronde van verkiezingen, onze handen zijn schoon”, aldus Lieberman.

Lieberman beschuldigde Netanyahu en Gantz ervan “het spel van elkaar de schuld te geven” te hebben gespeeld en zei dat hij had geprobeerd hen ertoe te bewegen een eenheidsregering te vormen, maar nu hebben ze allebei besloten te proberen hun positie te verbeteren via een nieuwe ronde van verkiezingen.

Liberman gaf toe dat opmerkingen in de media eerder in de week door parlementsleden van zijn eigen partij, waarin zij Yisrael Beytenu aanspoorden lid te worden van een smalle rechtse regering onder leiding van Netanyahu, een opzettelijke truc was om Blauw en Wit onder druk te zetten om toe te treden tot een eenheidsregering met Likud.

Lieberman zei dat toen Netanyahu als eerste de kans kreeg om een coalitie te vormen na de verkiezingen in september, hij aanvankelijk zijn mond hield, maar in de laatste week van de pogingen van de premier liet hij doorschemeren dat hij zich bij het blok van Netanyahu zou kunnen voegen, “om druk uit te oefenen op Blauw en Wit.”

Liberman beweerde dat voor Yisrael Beytenu het juiste was om toe te treden tot een door Netanyahu geleide regering met een krappe meerderheid, maar dat hij dat niet deed voor het “grotere goed van het land”. Yisrael Beytenu won acht zetels bij de laatste verkiezingen. Likud won er 32 waarmee Netanyahu aan het hoofd stond van een 55-koppig blok parlementsleden van geallieerde rechtse en religieuze partijen.

“Dat had een regering met 63 zetels kunnen zijn. Ik had premier en minister van Defensie kunnen zijn, en zou nog twee ministeries te krijgen, elke Knesset commissie die ik wilde, elk budget dat het belang van mijn partij diende, kon ik krijgen. “

Hij beweerde dat geen enkele andere partij een dergelijke beslissing kan nemen die volledig tegen haar eigen belangen indruist.

Advertentie (4)