Spinozakenner geweerd door Portugese Synagoge van Amsterdam

De Portugese Synagoge van Amsterdam. Foto YouTube

De Amerikaans-Israëlische hoogleraar Yitzhak Melamed is de toegang tot de Portugese synagoge van Amsterdam ontzegd nadat een filmregisseur toestemming had gevraagd om Melamed te filmen in het kader van een documentaire over Spinoza.

In een brief aan de professor liet rabbijn Joseph Serfaty weten dat Melamed, een hoogleraar aan de Johns Hopkins Universiteit, niet welkom zou zijn in het gebouw.

“De chachamim en parnassim van Kahal Kados Torah excommuniceerden Spinoza en zijn geschriften met het strengst mogelijke verbod, een verbod dat van kracht blijft en niet kan worden ingetrokken. U heeft uw leven gewijd aan de studie van Spinoza’s verboden werken en de ontwikkeling van zijn ideeën’, schreef Serfaty.

“Ik wijs daarom uw verzoek af en verklaar u persona non grata in het Portugese Synagoge-complex”, schreef de rabbijn en besloot de brief met Melamed een “betekenisvol Chanoeka” te wensen.

In een gesprek met Trouw noemt de Nederlands filosoof en publicist Yoram Stein de beslissing “idioot” en wijst op het feit dat de boeken van Spinoza gewoon in de boekwinkel van de Snoge worden verkocht.

Baruch Spinoza werd in 1632 in Amsterdam geboren en was lid van de Spaans-Portugees-joodse gemeenschap. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Verlichting. In 1656 werd Spinoza door de Portugese joden in Amsterdam geëxcommuniceerd wegens ketterij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)