Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Aanslag in Mosey. Screenshot YouTube

Het licht doven : Israëli’s werden wakker met het nieuws van nog een aanval op Joden in de Diaspora, dit keer in Monsey, New York, waar minstens vijf mensen gewond raakten tijdens een Chanoeka viering in het huis van een rabbijn door een man zwaaiend met een machete.

 • Ooggetuigen vertelden lokale media dat rabbijn Chaim Leibish Rottenberg net het ontsteken van de kaarsen van de menora in zijn huis had beëindigd, waarbij tientallen Hasidim aanwezig waren, toen een gemaskerde man binnenkwam met een machete en minstens vijf mensen neerstak voordat hij naar een aangrenzende synagoge ging waar de mensen op tijd de deur van op slot hadden gedaan. De aanvaller vluchtte toen hij zich realiseerde dat het gebouw op slot was, maar de politie zei later dat ze een verdachte hadden gearresteerd nadat ze een auto had gevonden die met de aanval in verband werd gebracht.
 • Bij dee aanval raakten ten minste twee mensen zeer ernstig gewond, en drie anderen in lichtere mate gewond en wekt de angst voor antisemitisme opnieuw op in de ultra-orthodoxe gemeenschap, slechts een maand na een andere terreuraanval in New Jersey en temidden van wat functionarissen hebben beschreven als een golf van anti-joodse aanvallen in de New York regio.
 • ‘Ik gooide een grote tafel naar hem toe en toen riep hij:’ Wees voorzichtig, ik steek je neer ‘, vertelt getuige Yosef Eliyahu in een interview met de KAN-publieke omroep.
 • “De persoon die de stoel gooide, maakte hem waarschijnlijk nog bozer en hij draaide zich naar hem toe en stak hem nog drie keer. Vandaar ging hij naar de keuken, waa een man was die waarschijnlijk via de binnenplaats was binnen gekomen, een man met een lichte ontwikkelingsstoornis die daar geschokt en verlamd van angst stond. Hij is het meest gewond geraakt, ‘vertelt een buurman die zei dat hij met ooggetuigen sprak.

Schoppen terwijl ze beneden zijn:  terwijl de meeste Israëlische functionarissen en experts die op de tragedie reageerden volstonden met “gedachten en gebeden” en oproepen om de veiligheid te verhogen op Joodse bijeenkomsten in de VS, zagen anderen een gelegenheid om een ​​lezing te geven.

 • “Naast het diepe verdriet en de wens voor een spoedig herstel van de gewonden, is het belangrijk om te weten dat de belangrijkste oplossing voor deze trends immigratie naar Israël is,” tweet Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman.
 • Ofer Cassif, de enige Joodse wetgever die de overwegend Arabische Gezamenlijke Lijst in de Knesset vertegenwoordigt, verwijt de Amerikaanse president Donald Trump. “Haat tegen mensen is besmettelijk: waar Trump aanzet tot moslims en immigranten, zullen antisemitische bewegingen bloeien en worden joden aangevallen.”
 • Een Channel 12 nieuwsshow opent met nieuws over de steekpartij, maar Yedioth Ahronoth-verslaggever Yossi Yehoshua gromt over het moeten beginnen van de week met zulk deprimerend nieuws. Hij snijdt nieuwslezer Niv Raskin af en spoort hem aan hem eerst naar zijn weekend te vragen, omdat “onze kijkers gevoelig zijn en we moeten ze langzaam de week laten beginnen.”
 • Anderen geven de voorkeur aan meer traditionele, verdrietige reacties. Isaac Herzog, voorzitter van het Joodse Agentschap, zegt: “Het afgelopen jaar zijn de joodse feestdagen veranderd van vreugdevolle tijden van licht in donkere dagen vol angst voor joden over de hele wereld.”

Bruggen achter je verbranden:  in Australië zijn leiders van de Joodse gemeenschap en leden van het parlement boos over het besluit van het Israëlische kabinet om vice-minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman naar de toppositie in zijn kantoor te bevorderen.

 • De voorzitter van het United Torah Judaism is in de positie gebracht die premier Benjamin Netanyahu vanwege zijn juridische ellende moest verlaten. Litzman wordt echter ook geconfronteerd met een mogelijke aanklacht omdat hij pogingen in het werk stelde de vermeende uitlevering van seriële pedofiel Malka Leifer aan Australië te voorkomen.
 • In wat hij zei was de eerste keer dat een Australische Joodse leider een open brief aan de premier van Israël had gestuurd, noemde president Jeremy Leibler van de Zionistische Federatie van Australië de benoeming van Litzman ‘een klap in het gezicht van de Australische Joodse Gemeenschap, het Australische volk, de gemeenschap van Australische immigranten in Israël en het meest schokkend voor de overlevenden van het vermeende misbruik van Malka Leifer. “

Als ze laag worden, gaan we niet zo laag? De kop op de voorpagina van Israel Hayom luidt: “Na de overwinning ‘zullen we de grond aanvallen'” en in de krant wordt het aanvalsplan van de Likud-partij uiteengezet: 61 Knessets-zetels voor de rechtse coalitie, zonder Avigdor Liberman’s Yisrael Beytenu, wat het zelfde klinkt klinkt heel zoals hun plan was de laatste keer dat Israel verkiezingen ging houden.

 • Het verschil dit keer zal zijn dat de partij een strategie zal volgen om een ​​positieve campagne te voeren en een heleboel rally’s te houden om mensen enthousiast te maken, en het succes van Netanyahu’s campagne nastreven in de Likud-leiderschap verkiezing tegen Gideon Sa’ar.
 • “We hebben onze tegenstander niet aangevallen en hebben zijn bestaan ​​bijna volledig genegeerd. We zagen de resultaten in de voorverkiezingen hoe het de opwinding aan de andere kant verminderde, ”zegt Miki Zohar tegen de krant en biedt een leuke kleine alternatieve geschiedenis waarin “lieveling” van de premier, Sa’ar en de mensen om hem heen niet meedogenloos probeerde aan te vallen.
 • In Yedioth Ahronoth waarschuwt columnist Sima Kadmon tegen het trekken van conclusies over de algemene verkiezingen op basis van de Likoed lijsttrekker verkiezingen: “Netanyahu won slechts met 41.792 stemmen, terwijl 49% van de Likoed kiezers thuis bleef.. En wat kan het zeggen over zijn vermogen om te winnen in maart, wanneer miljoenen, en niet slechts enkele tienduizenden, naar de stembus zullen gaan. ”
 • “Netanyahu overleefde de afgelopen drie maanden dankzij zijn blok van rechtse 55 MK’s, aan wie niemand, inclusief Sa’ar en zijn kleine groep supporters, twijfelde. Zelfs als dit in maart afneemt tot 54 of 53, zal dat blok vrijwel zeker voldoende zijn om een ​​alternatieve regering te voorkomen die afhankelijk is van de stemmen van de door Arabieren gedomineerde Gezamenlijke Lijst. Netanyahu gelooft dat het resultaat in Likud het blok voor een volgende ronde heeft vastgelegd, ”schrijft hij.

Blauw en vecht: kijkend waarom Blauw en Wit Netanyahu niet aanvallen vanwege zijn aanvallen richting de rechtbanken, schrijft Nati Yefet van Zman Yisrael dat het komt omdat de rivaliserende partij ontdekte dat er tot een derde van Likud-kiezers zijn die het niet eens zijn met die tactiek van Netanyahu

 • “Ze zeggen dat Netanyahu misschien de Bibi fans heeft weten te verzamelen, maar de buitenste lagen van de rechtse ‘ui’ willen hem kwijt. Met andere woorden: ze proberen zich niet te bemoeien met Netanyahu terwijl hij zijn nek in zijn eigen strop bindt, ‘schrijft hij.
 • Kanaal 13 nieuws meldt dat de partij haar campagne op andere manieren uitbreidt, inclusief een focus op de schade die het afgelopen jaar van politieke instabiliteit heeft aangericht zonder dat de regering wetten of begrotingen heeft aangenomen.
 • Seffi Ovadia van Channel 13 merkt op dat interessanter is wat voor soort campagne Yisrael Beytenu zal gaan voeren, maar ondertussen maakt de partij het goed met het aanvallen op zowel Likoed als Blauw en Wit.
 • Een dag nadat Likud minister Ofir Akunis de Blauw en Wit leider Benny Gantz aanviel door hem een ​​politiek groentje te noemen, schrijft Chaet Levinson van Haaretz dat hij het afgelopen jaar daadwerkelijk is getransformeerd van iemand met weinig politieke ervaring met redelijk bescheiden doelen naar iemand die binnenkort premier kan worden.
 • Een groot deel daarvan, schrijft hij, was de beslissing om zich aan te sluiten bij Yair Lapid, die hij gebruikt als een soort menselijk schild: “Onder Gantz ziet Lapid eruit als een kopie van de premier. Hoewel men denkt dat Gantz de aanvallen van Lapid niet leuk vond, is het eigenlijk het tegenovergestelde. Gantz leerde van de vechtlust van zijn partner te houden en was blij dat hij er was om het vuile werk voor hem te doen. Gantz was ook blij dat Lapid zijn eigen imago als iemand die geschikt was om premier te worden, had uitgehold. In de laatste verkiezingsronde profiteerde Gantz van de herhaalde beschuldigingen van de premier dat het Lapid was die de oprichting van een regering in gevaar bracht. Gantz was eigenlijk ook niet blij om toe te treden tot de coalitie met Netanyahu. ”