Grote druk op Knesset leden om verzoek immuniteit Netanyahu af te wijzen

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Na de aankondiging van premier Netanyahu dat hij immuniteit van de Knesset wil zoeken in de drie strafzaken waarin hij o.a. wordt beschuldigd van fraude en vertrouwensbreuk wordt de druk op de parlements leden groter om dit af te wijzen en niet mee te werken aan het plan van Netanyahu dat de Israelische kiezers op 2 maart moeten besluiten of “hij schuldig of onschuldig” is. Of zoals de oppositie partijen zeggen “trial by vote”.

Nu ook Lieberman met zijn partij heeft aangekondigd tegen immuniteit voor Netanyahu te zijn lijkt het erop dat de oppositiepartijen in de Knesset een meerderheid hebben om het verzoek van Netanyahu te torpederen.

De vraag is nu of de Knesset voorzitter, Yuri Edelstein, een Likud lid, zijn bevoegdheden gaat gebruiken om het verzoek van Netanyahu pas na de verkiezingen van 2 maart in behandeling te nemen.

De gezamenlijke oppositiepartijen zijn van mening dat het Knesset comité wat over het verzoek moet beslissen voor de verkiezingen bij elkaar moet komen, en oefen druk op Edelstein uit hieraan mee te werken.

Edelstein, die momenteel op vakantie is, heeft inmiddels laten weten begin volgende week met de oppositie partijen rond de tafel te gaan zitten om het verzoek te bespreken.

Na de uitspraak van Lieberman niet mee te zullen werken aan het verzoek om immuniteit hebben Blauw en Wit en Labour-Gesher woensdagavond ook opgeroepen het Knesset comité snel bij elkaar te laten komen. Samen met de Gezamenlijke Arabische Lijst en het Democratisch Kamp, waarvan de leiders in het verleden hun steun hebben uitgesproken voor het verdrijven van Netanyahu, lijken ze de meerderheid van de wetgevers in het parlement te hebben.

Het plan van Netanyahu is zowel bij de Knesset leden als de Israelische kiezers nu wel duidelijk.

Door het indienen van een verzoek hem immuniteit te geven tegen de drie strafzaken, moeten alle gerechtelijke procedures tegen hem worden stopgezet, totdat er een beslissing door de Knesset is genomen.

Een dergelijke beslissing kan, door het gebruiken van allerlei procedures tot een jaar worden uitgesteld, hetgeen betekend at alle gerechtelijke procedures ook zo lang stil liggen.

Netanyahu gokt erop dat hij opnieuw premier zal zijn na de verkiezingen van 2 maart, zodat hij kan beginnen met het beperken van de macht van het Hooggerechtshof en het kantoor van de openbare aanklager, zoals hij in het recente verleden meermalen heeft aangekondigd.

Omdat hij weet dat eventuele gerechtelijke procedures uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terecht zullen komen voor een uiteindelijke beslissing hoopt hij genoeg tijd te hebben de macht van deze hoogste juridische instantie in Israel te hebben beperkt opdat een uiteindelijk beslissing over zijn drie strafzaken wordt stopgezet.