Netanyahu en Gantz in Washington voorafgaand aan onthulling vredesplan

Premier Netanyahu en Us VP Pence met US ambassadeur Friedman

Onafhankelijk van elkaar zijn Premier Netanyahu en oppositieleider Benny Gantz naar Washington gevlogen om ieder apart met president Trump te praten over het langverwachte vredesplan tussen Israel en de Palestijnen.

In eerste instantie had premier Netanyahu Benny Gantz uitgenodigd met hem mee te vliegen voor een gezamenlijke ontmoeting met president Trump.

Gantz voelde er echter weinig voor om tweede viool te spelen op een Trump en Netanyahu bijeenkomst en heeft Trump laten weten hier niet aan mee te willen doen. Tegelijkertijd heeft Gantz aangegeven bereid te zijn afzonderlijk met Trump over het vredesplan te willen praten.

Maandagmorgen zal Gantz daarom als Trump ontmoeten. Na dit gesprek vliegt hij meteen terug naar Israël. Zo kan Gantz op tijd aanwezig in de Knesset zijn als deze dinsdag het immuniteitsverzoek van Netanyahu in behandeling neemt.

Netanyahu zal na het gesprek met Trump in Washington blijven om op dinsdag samen met Trump het vredesplan bekend te maken.

Uit wat er tot nu toe over het vredesplan bekend is geworden valt af te leiden dat ruim 70 % van de West-bank deel zal uitmaken van een Palestijnse staat. Israël zal de Jordaanvallei annexeren, alsmede de drie grote settlement blokken.

Jeruzalem zal als geheel aan Israël toebehoren, inclusief de Tempelberg en andere heilige plaatsen. Deze zullen onder gezamenlijk toezicht van zowel Israël als de Palestijnen staan.

De Palestijnen zullen hun hoofdstad kunnen vestigen waar ze maar willen in Jeruzalem, op voorwaarde dat het zich buiten het scheidingshek bevindt. Dit betekent dat de Palestijnen hun hoofdstad kunnen vestigen in de Arabische wijk Shuafat in Jeruzalem.

Israël zal verplicht worden om zich terug te trekken uit 60 illegale buitenposten met ongeveer 3.000 kolonisten. Dit zal op grote bezwaren van de kolonisten beweging stuiten en is ook tegen de belofte in die Netanyahu de kolonisten heeft gedaan.

Het vredesplan voorziet ook in $50 miljard aan financiering voor projecten in gebieden die zijn aangewezen voor de Palestijnse staat. Bronnen in het Witte Huis beweren dat de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman en de andere prinsen van de Perzische Golflanden, de Amerikanen hebben beloofd het geld te doneren in een poging om te voorkomen dat de Palestijnen het plan achter de schermen saboteren.

Zowel de Palestijnse leiders alsook de koning van Jordanië hebben zich tegen het vredesplan uitgesproken. De details zijn nog niet bekend.

Advertentie (4)