Trump’s vredesplan

Vision for Peace Conceptual Map gepubliceerd door de Trump Administration op 28 januari 2020

Eindelijk is het het langverwachte vredesplan van de Amerikaanse president Trump gepresenteerd, vergezeld met kaarten, zodat iedereen kan zien hoe het plan er in de praktijk zal uitzien.

Trump zegt in zijn toespraak bij de bekendmaking van het plan dat zowel Netanyahu als rivaliserende Blauw-Wit-leider Benny Gantz zijn plan accepteren. Hij zegt ook dat Netanyahu toestemming heeft gegeven voor het vrijgeven van de kaarten.

Belangrijkste punten in het plan:

  • De kaarten tonen Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook als een enkele eenheid.
  • Een reeks genummerde “Israëlische enclave-gemeenschappen” in de Westelijke Jordaanoever.
  • Gebieden die zijn gemarkeerd als zijnde “gereserveerd voor een toekomstige staat Palestina”.
  • Een tunnel die de Westelijke Jordaanoever met Gaza verbindt, toegangswegen, strategische locaties en andere functies.

Utileg belangrijkste punten:

Grenzen: Het plan van Trump laat een kaart zien van de nieuwe grenzen van Israël als het plan volledig zou worden uitgevoerd. Israël houdt 20% van de Westelijke Jordaanoever en verliest een kleine hoeveelheid land in de Negev, bij de grens tussen Gaza en Egypte. De Palestijnen zullen een weg hebben die Gaza verbindt met een toekomstige Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever,. Israël behoudt de controle over alle grenzen. Dit is de eerste keer dat een Amerikaanse president een dergelijke gedetailleerde kaart heeft verstrekt.

Jeruzalem: De Palestijnen krijgen een hoofdstad in Oost-Jeruzalem in de noordelijke en oostelijke buurten buiten de Israëlische veiligheidsbarrière. Kafr Akab, Abu Dis en de helft van Shuafat. De rest van Jeruzalem blijft onverdeeld als de hoofdstad van Israël.

Nederzettingen: Israël zal de Jordaanvallei en alle Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever behouden in de breedst mogelijke definitie. Niet alleen de gemeentelijke grenzen van elke nederzetting, maar ook hun veiligheidsperimeters. Dit betreft ook 15 geïsoleerde nederzettingen die enclaves zullen blijven binnen een uiteindelijke Palestijnse staat. Binnen de nederzettingen zal Israël de komende vier jaar niet kunnen bouwen. De IDF houdt toegang tot de geïsoleerde nederzettingen. Voordat het nederzettingsgedeelte van het plan van kracht wordt, zal Israël actie moeten ondernemen om de soevereiniteit op de nederzettingen toe te passen. Benjamin Netanyahu zei dat hij dit van plan is om te doen tijdens de komende kabinetsvergadering op zondag.

Veiligheid: Israël zal de controle hebben over de veiligheid van de Jordaan tot de Middellandse Zee. Het Israëlische leger hoeft de Westelijke Jordaanoever niet te verlaten. Er is geen verandering nodig in Israëls benadering van Judea en Samaria.

Palestijnse staat: Het plan omvat niet de onmiddellijke erkenning van een Palestijnse staat. Het verwacht van Israël de bereidheid een Palestijnse staat te accepteren in 70% van Judea en Samaria, inclusief Area A en B en delen van Area C. Deze staat zal alleen tot stand komen in de komende vier jaar als de Palestijnen het plan accepteren, de Palestijnse Autoriteit stopt met het betalen van terroristen en het aanzetten tot terrorisme en als Hamas en de Islamitische Jihad hun wapens neerleggen. 

Het Amerikaanse roept plan de Palestijnen op om corruptie af te wijzen en de mensenrechten, de vrijheid van godsdienst en een vrije pers te respecteren. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, zullen de VS een Palestijnse staat erkennen en een economisch plan uitvoeren om deze te helpen. Met dit economische plan is naar schatting $50 miljard gemoeid.

Vluchtelingen: Een beperkt aantal Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen zullen worden toegelaten tot de Palestijnse staat. Niemand zal Israël binnenkomen.

Driehoek: Het plan laat de mogelijkheid open dat Israël het gebied dat bekend staat als de “Driehoek” – bestaande uit Kafr Kara, Arara, Baka al-Gharbiya, Umm el-Fahm en meer, met de toekomstige Palestijnse staat zal ruilen. Mits de partijen daarmee instemmen zullen de gemeenschappen in de Driehoek onderdeel worden van een Palestijnse staat.

Het vredesplan is hier te downloaden: