Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Screenshot YouTube

Let’s make a deal: Na wat voelt als eeuwigheid is het zover. De dag waarop de VS haar vredesvoorstel aan de wereld zal onthullen.

 • In Israël is de spanning over de verwachte aankondiging voelbaar, zelfs onder degenen die denken dat het plan nergens toe zal leiden. Reacties variëren van ongebreidelde opwinding tot mopperen en alles daar tussenin.
 • Foto’s van een grijnzende Amerikaanse president Donald Trump tijdens de ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu en met Blauw en Wit leider Benny Gantz sieren de voorpagina’s van alle belangrijke dagbladen en nieuwswebsites van Israël.
 • Terwijl de kranten Yedioth Ahronoth en Israel Hayom de ruimte gelijk verdelen op de voorpagina over beide Israëlische leiders, toont Haaretz alleen een foto van Gantz en Trump op de voorpagina.
 • “Laten we een deal sluiten”, luidt de kop in Yedioth
 • Eenmalige kans”, schreeuwt de kop in Israël Hayom, het fanclub blad van Netanyahu.
 • Haaretz benadrukt ondertussen de overtuiging van Trump dat de Palestijnen uiteindelijk de het voorstel wat hij beschreef als ‘te goed’ voor hen, zullen accepteren.

Tell me more, tell me more: Er zijn nog enkele uren te gaan voordat het daadwerkelijke voorstel openbaar wordt maar details over de inhoudt blijven opduiken.

 • Axios meldt dat “sommige belangrijke bondgenoten die gevraagd zijn om hun steunbetuigingen te geven de details van het plan nog niet hebben gezien.”
 • “Het vredesplan was het meest geheime plan binnen een regering die buitengewoon veel geplaagd werd door lekken. Drie jaar lang is er geen enkel detail gelekt over de verdeling van het grondgebied tussen Israël en de Palestijnen ”zegt de nieuwssite.
 • Kanaal 12 nieuws meldt dat het vredesplan Israël de Grot van de Patriarchen Maarat Hamachpela in Hebron op de zuidelijke Westelijke Jordaanoever en het Graf van Jozef aan de rand van Nablus op de noordelijke Westelijke Jordaanoever laat behouden.
 • De Washington Post meldt dat het plan “naar verwachting beperkte autonomie zal bieden aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Oostelijk Jeruzalem”. Deze autonomie wordt uitgebreid als het Palestijnse leiderschap politieke maatregelen neemt om afstand te doen van geweld tegen Israël.
 • “Er zitten veel goodies in voor de Palestijnen. Veel, maar lang niet alles wat ze wilden. Als ze een staat willen is die in handbereik” zegt een bron tegen de krant.
 • De Post merkt op dat “voorwaardelijke soevereiniteit ver verwijderd lijkt te zijn van het internationale doel van een afzonderlijke, volledig onafhankelijke Palestijnse staat.”

Weet je het of weet je het niet? De Saudische krant al-Arabiya meldt dat het “plan een tweestatenoplossing zal omvatten, waardoor een Palestijnse staat wordt gecreëerd naast de staat Israël.”

 • Het rapport, dat deel kan uitmaken van het plan van het Witte Huis om het voorstel aan de Golfstaten te verkopen, merkt ook op dat de Tempelberg-moskee in Jordaanse handen blijft.
 • Kanaal 13 komt met een bericht waarin een hoog geplaatste bron in een niet-gespecificeerde Arabische staat wordt genoemd die van de Golfstaten en anderen verwacht dat zij een verklaring afgeven om het plan te ondersteunen. Maar “als het plan het voor Israël mogelijk maakt om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, zullen ze gedwongen worden zich ervan te distantiëren.”
 • Dat Palestijnse woordvoerder voor binnenlandse veiligheidszaken Elias Zanaziri vertelt de Israëlische legerradio Galei Tzahal dat het officiële standpunt van de Arabische staten de Palestijnse positie ondersteunt. “Deze vraagt ​​om twee staten voor twee volkeren.”
 • Taylor Luck in de Christian Science Monitor schrijft dat de Arabische staten niet dol zijn op het plan.
 • In Israel Hayom proberen Jason Greenblatt en Bishara Bahbah, een in de VS gevestigde Palestijnse vermogensbeheerder, het plan aan de Palestijnen te verkopen met een mix aan beloften en bedreigingen.
 • “De kans op een nieuwe presidentiële termijn voor president Trump is extreem hoog, ” schrijven ze in een stuk dat ook in het Engels is gepubliceerd in de Jerusalem Post. “Voor Palestijnen betekent dit dat als ze nalaten om met de Trump-regering om te gaan, ze tekenen voor mogelijk nog vijf jaar lang met weinig tot geen vooruitgang voor de Palestijnen. Is dat wat ze willen voor hun kinderen?”

Kolonisten zijn tegen het vredesplan: maar hoewel Trump zei dat het plan Palestijnse steun nodig heeft, wordt hij algemeen gezien als het streven naar evangelische steun met zijn Israël vriendelijke voorwaarden, net zoals Netanyahu het vredesplan ziet om steun voor kolonisten af te dringen.

 • Noa Landau van Haaretz , die de publicatie van het plan als het einde van een periode van lekken of geruchten ziet, schrijft dat die groepen de “echte bazen” zijn.
 • “De kolonisten en evangelicalen zijn de enige die leiden in plaats van geleid worden.”
 • De kolonisten hebben echter misschien al besloten. Kan meldt dat de overkoepelende groep van de kolonisten, de Yesha council,heeft besloten zich officieel tegen het plan te verzetten omdat het Palestijnse zelfbestuur mogelijk maakt, “zelfs als dat betekent dat de Israëlische annexatie in de Jordaanvallei of delen van de Westelijke Jordaanoever wordt opgegeven.”
 • In Israel Hayom schrijft Ariel Kahane dat kolonisten en anderen gek zijn om niet van de deal te houden, die hij beschrijft als een “blanco cheque uit de VS voor Israël om onbeperkt te gaan winkelen.”
 • Het vrijwel exact hetzelfde citaat werd gebruikt door de Palestijnse Hanan Ashrawi om uit te leggen waarom haar partij tegen is. “Dit is een partnerschap om de kansen op vrede te vernietigen en aan Israël een boodschappenlijst te overhandigen met alles wat het wilde” , vertelt ze tegen Foreign Affairs.
 • Ondanks een INSS-onderzoek dat aantoont dat de meerderheid van de Israëli’s tegen unilaterale annexatie zijn, beweert Kahane dat “het Israëlische publiek overweldigend annexatie ondersteunt. De Arabieren vinden het niet erg. De EU is zwak en in ieder geval heeft Netanyahu genoeg steun ingeroepen om de Europese sancties af te slaan. De PLO staat op de touwen zoals het nog niet eerder is geweest, zelfs vóór Oslo. “

Niet veel hoop: velen in Israël zijn in feite minder dan opgewonden over de vooruitzichten van het plan om daadwerkelijk een duurzame vrede tot stand te brengen, laat staan ​​een deal of regeling van welke aard dan ook.

 • “Elke diplomatieke onderhandeling beheerd door Trump als president is begonnen met bombast, maar de ontwikkelingen zijn bescheiden en krampachtig geweest, zoals de Chinese handelsovereenkomst”, schrijft Sever Plotzker in Yedioth. “Ondanks zijn eerdere proclamaties, heeft Trump geen echt verlangen om ‘het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen.’ Het gaat er alleen om het een gevoel van beweging en rennen te geven. Loopt het nergens op uit? Vanuit zijn perspectief, vanuit het Palestijnse en Israëlische leiderschap, is nergens beter om daadwerkelijk vooruit te gaan naar diplomatieke en nationale doelen waarin ze nog steeds op gespannen voet staan. ”
 • Chemet Shalev van Haaretz schrijft dat elke hoop op het succes van het plan, zoals Trump maandag liet zien, ‘vals’ is.
 • “Hij is misschien genoeg van een in zichzelf geabsorbeerd simpleton om zichzelf te geloven, maar het is twijfelachtig dat zijn adviseurs zijn optimisme delen.”

En dan is daar Benny Gantz: vrede komt misschien niet uit deze ontmoeting, maar de toekomst van Benny Gantz wel, nadat uit de gesprekken met Trump kwam en er net zo als een premier uitzag als Netanyahu, volgens de mensen die het weten kunnen.

 • “Hij kwam misschien niet naar buiten om met de journalisten te spreken, en kreeg slechts 50 minuten met Trump, maar die details zijn niet belangrijk”, schrijft Yedioth’s Orly Azulay. “Wat belangrijk is, is het feit dat hij liet zien dat hij op het thuisveld van Netanyahu kan stappen en ontvangen kan worden met alle erkenning die het hoofd van de grootste partij in Israël verdient.”
 • Niet alleen dat, maar Gantz heeft misschien Netanyahu op een hoger niveau verslagen, schrijft Yaron Avraham van Channel 12. “Netanyahu, die probeerde de campagne van Gantz te ‘saboteren’ en hem afbeeldde als een deurmat die tegen zijn wil naar het Witte Huis werd gesleept, gaf hem uiteindelijk veel foto’s die Gantz kan gebruiken om zijn campagne te versieren, waaronder een warm welkom van de Amerikaanse president . Netanyahu ging vloeken en eindigde met lof voor Gantz. ‘

De aanklacht regeert al het nieuws: Netanyahu probeert nog steeds Gantz een one-up te geven, terwijl hij op weg naar huis een verrassingsreis naar Moskou maakt, die door sommigen wordt gezien als een poging om de gevangengenomen backpacker Naama Issachar mee naar huis te nemen, die volgens Israëlische experts binnenkort gratie zal krijgen.

 • Maar hij heeft veel meer nodig dan krediet voor het redden van jonkvrouwen in nood, nu de procureur-generaal officieel dinsdagmiddag Netanyahu in staat van beschuldiging heeft gesteld.
 • Het verhaal domineert het Israëlische medialandschap dinsdagmiddag, daarna komt pas het nieuws over de vredesplannen, een troepenoproep voor de Westelijke Jordaanoever en Issachar’s aanstaande vrijlating.

Nu van alle tijden? De aanklachten kwamen terwijl Netanyahu in Washington was, en uren nadat hij zelf zijn immuniteitsverzoek had ingetrokken.

 • Maar Channel 13 meldt dat Netanyahu het nieuws over zijn vredesplan-parade als een praatpunt probeert te gebruiken, waarbij zijn mensen een verklaring vrijgeven waarin de timing van de aanklacht wordt genoemd, “bewijs … van de obsessieve heksenjacht.”
 • Rechts-journalist Eral Segal, ondertussen, schrijft een stuk gerund door Channel 12 nieuws waarin hij zegt dat de aanklacht slechts een side-show is en het echte nieuws is het vredesplan: de zaak “is niets vergeleken met dit historische moment waar we vandaag getuige van zijn. Het plan is dramatischer en belangrijker dan wat dan ook, en het is tot stand gebracht door Netanyahu. “