Yesha raad roept Netanyahu op Trump’s vredesplan af te wijzen

Premier Benjamin Netanyahu (c) ontmoet de Yesha raad in zijn kantoor op 25 februari 2018.Foto Amos Ben Gershom / GPO)

Enkele uren voordat het Witte Huis van plan is het vredesplan openbaar te maken heeft de overkoepelende organisatie van kolonisten, de Yesha Raad, aangekondigd dat het zich zal verzetten tegen het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump.

“We maken ons grote zorgen,” zei David Elhayani de leider van de Yesha-raad en de voorzitter van de Regionale Raad van de Jordaan Vallei in een verklaring.

“We kunnen geen plan aanvaarden dat de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat zou omvatten en daarmee een bedreiging voor de staat Israël zou vormen”, zei hij.

“We zullen ook niet toestaan ​​dat er een Palestijnse staat wordt gevestigd, zelfs als dat betekent dat we de soevereiniteit in Judea en Samaria en de Jordaanvallei (voor nu) moeten opgeven ,” voegde Elhayani er aan toe. Hij erkende dat het vredesplan van het Witte Huis het Israël mogelijk zal maken dat delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren.

“We roepen de premier en de leden van Knesset op om geen alomvattende overeenkomst te accepteren waarin een Palestijnse staat in welke vorm dan ook kan worden gevestigd”, concludeerde hij.

De Yesha-raad, die bestaat uit 24 burgemeesters van Israëlische gemeenten op de Westelijke Jordaanoever, had tot dinsdag geen officiële verklaring afgelegd. Vooraanstaande leden zeiden dat ze wilden wachten tot het plan werd gepresenteerd voordat het werd beoordeeld.

Blijkbaar hebben ze echter voldoende informatie ontvangen van Netanyahu en Amerikaanse functionarissen om zich alvast tegen het vredesplan uit te spreken.

Eerder had premier Netanyahu geprobeerd de kolonistenleiders op te warmen voor het idee van een Palestijnse staat die zwaar zou worden beteugeld. Dit aldus verschillende leiders die aanwezig waren bij een gesprek met Netanyahu in Washington.

“Hij probeerde ons het idee te verkopen dat het niet echt een Palestijnse staat zou zijn,” zei Elhayani.

Netanyahu vertelde de Yesha Raad maandagavond dat het plan inderdaad de oprichting van een Palestijnse staat in ongeveer 70% van de Westelijke Jordaanoever zou omvatten. Maar die Palestijnse staat zou gedemilitariseerd zijn en geen controle over zijn grenzen hebben.

Elhayani accepteerde het argument van de premier niet. “Wie zijn wij om een ​​soevereine entiteit te vertellen geen leger of luchthaven te hebben?” Vroeg hij.

Elhayani speculeerde dat Jordanië de Palestijnse Autoriteit zou dwingen het plan te accepteren. “Er wordt hier veel geld aangeboden”, zei hij. Het gaat om een hulppakket van $ 50 miljard.

Advertentie (4)