Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Overstromingen in Bat Yam 12 januari 2020. Foto GPO

Hier komt de regen: Zo vaak regent het niet in Israel dus als het regent is het meteen het belangrijkste nieuws. Maar als dan voor de tweede keer in een zeer korte tijd een regenfront Israel treft is dat meteen het allerbelangrijkste nieuws.

 • “Trek je jas aan,” adviseert Channel 12 nieuws, maar misschien zou het de Israëli’s moeten adviseren om hun kajaks naar buiten te brengen. Het kanaal publiceert foto’s van ondergelopen wegen en auto’s die bijna volledig onder water staan ​​in een parkeergarage.
 • Walla meldt “Dit wordt een zondvloed van een week” terwijl het schrijft dat in Ashkelon een man uit zijn ondergelopen auto moest worden gered.
 • En het wordt alleen maar kouder en regenachtiger, met gepraat over hagel en zelfs ijzel(wat Israëliërs graupel noemen) in de hoofdstad later in de week. “Vanaf dinsdag komt koude lucht uit Rusland.

“Maar er komt nog wat uit Rusland: koude lucht is niet het enige dat uit het grote witte noorden komt, de Russische president Vladimir Poetin wordt deze week verwacht, samen met 50 andere regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders, ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz.

 • De meeste Israëliërs hopen dat Putin de Israelische Naama Issachar met zich mee zal brengen.
 • Channel 12-nieuws meldt dat de zeer vocale familie van Issachar gevraagd is hun mond te houden, uit bezorgdheid kunnen ze de deal opblazen.
 • Ondanks dat iedereen voorzichtig optimistisch is wordt er rekening meegehouden dat Putin Naama geen vervroegde vrijlating zal gunnen.

Een nieuwe kijk op Auschwitz: Voor degenen die terugkijken in herinnering aan het donkerste hoofdstuk van de geschiedenis, komt Matt Lebovic van ToI met het grotendeels onbekende verhaal van een boek dat in de dagen onmiddellijk na de bevrijding in Auschwitz is geschreven door de Nederlands-Joodse psychiater Eddy de Wind.

 • “In zijn boek schreef de Wind over de geur van ‘schroeiend vlees’ afkomstig van de crematoriumschoorsteen van Auschwitz I, en hoe het zijn denkwijze beïnvloedde,” schrijft Lebovic.
 • Nadat de familie van De Wind jaren heeft geprobeerd om het boek te laten vertalen en wereldwijd te publiceren, zal “Last Stop Auschwitz” maandag eindelijk in het Engels verschijnen.
 • Ook komt binnenkort de documentaire “Auschwitz Untold in Color” uit, die archiefbeelden van het vernietigingskamp nieuw leven inblaast door het op dezelfde manier in te kleuren als bij andere historische beelden, om het extra relevantie te geven.

Terug naar het weer: Haaretz’s Amos Harel schrijft dat de Israëlische F-16’s in een door regenwater overstroomde hangar onder water kwamen te staan, en het onvermogen van hulpdiensten om overstromingen Tel Aviv en Naharya aan te pakken zonder hulp van het leger als een verontrustend teken mogen worden beschouwd.

 • Als het noodtelefoonsysteem instort onder de last van 2.000 oproepen tijdens een regenstorm, hoe zal het dan functioneren in het geval van een oorlog waarbij raketten als regendruppels neervallen, vooral als het begint met een aanval die niet werd voorzien,” vraagt ​​hij zich af.
 • Het hoofdverhaal van Yedioth Ahronoth wekt ook geen vertrouwen in de macht van Israël, en meldt dat bijna 33 procent van alle in aanmerking komende mannen van het leger vrijstellingen krijgen, meestal voor “geestelijke gezondheidsproblemen”.
 • En het zijn niet alleen de mannen. Vrouwen breken ook een record, met meer dan 44% vrijstellingen.
 • Maar er is meer. Walla nieuws meldt dat het leger vreest dat Hamas de terreuractiviteit op de Westelijke Jordaanoever zal gaan vergroten, als een tegenmaatregel nu de groep een akkoord bereikt voor rust met Israël in Gaza.
 • “Volgens Israëlische veiligheidsbronnen is het leiderschap van Hamas in Gaza verantwoordelijk voor de aanvallen op de Westelijke Jordaanoever het afgelopen jaar en is nu van tactiek veranderd”, meldt Amir Buhbut. “In plaats van te werken als een ‘boetiek’ met alleen bepaalde infrastructuur, handelt het op een veel bredere schaal en agressiever om de stabiliteit van de Palestijnse Autoriteit aan te vechten en tegelijkertijd Israëlische soldaten en burgers te treffen terwijl er inspanningen worden geleverd voor een deal tussen Gaza en Jeruzalem ‘, schrijft hij.

Links aanpakken:  minister Naftali Bennett van Defensie lijkt zich niet alleen bezig te houden met Hamas op de Westelijke Jordaanoever maar ook met Israëlische “linksen”, van wie hij een aantal heeft verboden nog een voet op de Westbank te zetten.

 • Terwijl het bevel gericht is op ongeveer 30 mensen, meldt Haaretz dat het echte doelwit Yonatan Pollack is, een activist en een medewerker van Haaretz die onlangs werd gearresteerd op het kantoor van de krant in Tel Aviv.
 • Harel van de krant schrijft dat Bennett weet dat hij niet lang minister van defensie zal blijven, en hij daarom zo veel mogelijk zo snel mogelijk probeert te doen, waarbij de IDF-staf “worstelt om de ​​minister van defensie bij te houden.”
 • Dror Etkes, een voormalige leider van Peace Now, tweet dat hij niet bij de 30 was. ‘Ik ben in paniek. Ik kreeg geen straatverbod. Ik ben niets waard. ‘

De herdenking redt hem: Niet alleen Bennett is op geleende tijd, ook Knesset-voorzitter Yuli Edelstein is dat. Israel Hayom meldt dat Edelstein “goed zal zijn voor Netanyahu en de Knesset niet toestaat deze week bijeen te komen om het immuniteitsverzoek van Netanyahu te behandelen.

 • “Volgens insiders zal Edelstein het plenum alleen volgende week bijeenroepen en niet deze week vanwege de Holocaust-conferentie op woensdag en donderdag in Jeruzalem,” meldt Mati Tuchfeld van de krant.
 • Tuchfeld meldt ook dat, hoewel Blauw en Wit hem dreigen af ​​te zetten, “de weg nog lang is.”
 • Ynet meldt dat Blauw en Wit zegt dat het rustig praat met Edelstein en denkt dat hij uiteindelijk de Knesset commissie zal installeren.
 • Ondertussen gaat het tussen politieke rivalen ook niet goed. Kanaal 13 meldt dat Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman weigerde Likud-minister Miri Regev de hand te schudden toen ze allebei in de tv studio waren.
 • Ïk wenste hem een goede week toe”zei Miri Regev, het antwoord van Lieberman was “ik spreek alleen met mensen” .