Knesset voorzitter uiteindelijk akkoord met commissie over immuniteit Netanyahu

Knesset voorzitter Yuri Edelstein

Hij zegt dat hij ervan walgt om het te doen, maar uiteindelijk is de voorzitter van de Knesset, Yuri Edelstein (Likud), akkoord gegaan met het instellen van een commissie die moet beslissen over het verzoek tot immuniteit van premier Netanyahu.

“Hoewel ik het niet eens ben met de positie van de juridisch adviseur van Knesset, dat een commissie kan worden ingesteld, ben ik van mening dat het belangrijk is om het vertrouwen van alle facties in het instituut van de Knesset voorzitter te behouden”, aldus Edelstein.

Ondanks dat hij nu akkoord is verborg Edelstein niet zijn walging en afkeer van het instellen van de commissie en noemde het instellen hiervan “ongeldig”en “een minachting voor de wetgevende macht”.

Algemeen wordt ervan uitgegaan dat de Knesset commissie het verzoek om immuniteit voor Netanyahu in de drie strafzaken tegen hem zal afwijzen omdat is gebleken dat een meerderheid van 65 Knesset leden tegen een dergelijk verzoek is.

Vanwege het feit dat deze week tientallen staatshoofden en regeringsleiders naar Jeruzalem komen voor het bijwonen van het Internationale Holocaust Forum, en het a.s. maandag Internationale Holocaust Day is, zal de commissie op zijn vroegst volgende week dinsdag worden geïnstalleerd.

Yair Netanyahu plaatste kort na de aankondiging van Edelstein een inmiddels weer verwijderde tweet waarin hij schreef “de schoonvader van Edelstein is Leonid Nevzlin de eigenaar van Haaretz, een linkse krant die alleen nog maar bestaat door het geld dat hij erin pompt, terwijl hij in Rusland wordt gezocht voor moord”.

Ondertussen reageerden de vertrouwelingen van de premier op de beslissing van de Knesset Speaker en zeiden: “Het is triest om Edelstein in de val van links te zien lopen. Hij staat zichzelf toe om de Knesset tijdens een verkiezing in een politiek circus te veranderen door zijn hand te lenen aan de eisen van links die proberen de Knesset alleen te gebruiken om Netanyahu af te zetten.”