Arabische Liga verwerpt vredesplan Trump en steunt Abbas

De Arabische Liga heeft zaterdag het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump verworpen.

De Arabische Liga zei in een verklaring dat het de Deal of the Century verwerpt. Het plan komt volgens de organisatie niet tegemoet aan de minimale rechten en ambities van het Palestijnse volk.

Arabische leiders hebben gezworen niet samen te werken met de Amerikaanse regering om dit plan uit te voeren.

De top van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Caïro kwam bijeen op verzoek van de Palestijnen.

De Arabische Liga waarschuwde Israël dat het niet unilateraal volgens het plan moet handelen. Dit is een verwijzing is naar de verklaarde intentie van Israël om de gebieden in kwestie zo snel mogelijk te annexeren.

“Israël zal als enige verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van een dergelijk beleid” aldus een verklaring van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken. Er werd gedreigd om stappen te ondernemen dergelijke acties te voorkomen.

Volgens de Axios-website meldde zou het Witte Huis een aantal Arabische landen gevraagd hebben om een ​​resolutie van de Arabische Liga tegen het plan te voorkomen.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Faisal bin Farhan zei tijdens de vergadering dat “vredesinspanningen zouden moeten streven naar een rechtvaardige oplossing die ook de Palestijnse rechten omvat. Saoedi-Arabië zal altijd de keuzes van het Palestijnse volk ondersteunen. “

Egypte had aanvankelijk aangegeven open te staan ​​voor het plan, maar gaf ook haar steun aan de resolutie van de Arabische Liga: “De positie van Egypte is goed bekend en is in overeenstemming met internationale resoluties over de oprichting van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad”.

De topdiplomaat van Jordanië, Ayman Safadi, zei in een verklaring te waarschuwen “voor de gevolgen van elke eenzijdige Israëlische stap die de feiten ter plaatse zullen bepalen.”

Advertentie (4)