Abbas verbreekt alle banden met Israël en de Verenigde Staten

Het vredesvoorstel van Trump

De “president van de Palestijnse Autoriteit” Mahmoud Abbas kondigde in een toespraak voor de Arabische Liga aan dat hij alle banden met zowel Israël als de VS heeft verbroken. Dit is inclusief de veiligheidscoördinatie met Israël. Ook veroordeelde hij het nieuwe plan van het Witte Huis voor het beëindigen van de Israëlisch-Palestijn conflict.

“Ik verwerp dit plan ronduit,” zei Abbas. “Ik zal niet de geschiedenis ingaan als de man die Jeruzalem verkocht. Volgens de ‘Deal of the Century’ is een verenigd Jeruzalem de hoofdstad van Israël en in al-Aqsa zal er een verdeling van tijden voor gebed zijn, dat wil zeggen een dag bidden de Joden daar en volgende dag bidden wij er.” (dit staat nergens in het vredesvoorstel beschreven)

Abbas voegde eraan toe: “We waren verrast door de aankondiging van Trump over het vredesplan. De Amerikanen belden en zeiden dat Trump me het plan wil sturen zodat ik het kan lezen. Ik weigerde.”

“Ze probeerden hem verschillende keren telefonisch met me te verbinden,” ging Abbas verder. “Ik weigerde. Trump zei tegen mij: ‘U bent een man van vrede, we kunnen vrede sluiten’. Maar zonder verdere waarschuwing sloot hij onze kantoren in Washington, erkende hij Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, stopte hij de hulp voor UNRWA en kondigde ook aan dat hij de ambassade naar Jeruzalem verhuist.”

Hij zei ook dat het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump “in strijd was met de (autonomie) akkoorden”, gelanceerd in Oslo in 1993 door Israël en de Palestijnen.

“Volgens de Oslo-akkoorden is 92% van Palestina voor ons aangewezen en moet over de rest worden onderhandeld”, concludeerde Abbas. “Er werd ook bepaald dat we binnen vijf jaar tot een permanente oplossing zouden komen. Maar Rabin werd vermoord en alles eindigde. Met Olmert boekten we vooruitgang, maar op een dag toen ik op weg was naar een ontmoeting met hem, werd mij gezegd: ‘Ga terug, hij gaat naar de gevangenis.’

“We hebben de Israëli’s en de Amerikanen op de hoogte gebracht en we informeren u dat we geen contact zullen hebben met Israël en de VS, inclusief de veiligheidscontacten. Israël moet de verantwoordelijkheid dragen als bezetter.”

Er waren geen onmiddellijke reacties van Amerikaanse of Israëlische functionarissen. Abbas heeft in het verleden verschillende keren gedreigd de veiligheidsbanden met Israël te verbreken, hoewel hij dat nooit daadwerkelijk heeft gedaan.

Mocht u het vredesvoorstel nog niet hebben gelezen, u kunt het via deze link downloaden