Spanning aan grens met Gaza neemt toe

Ter illustratie, cluster ballonnen met explosieven. Screenshot YouTube

Voor de derde keer ging zaterdagavond het luchtalarm in zuid Israël af toen er opnieuw een raket vanuit Gaza richting Israël werden afgeschoten. Eerder onderschepte vrijdagavond de Iron Dome een van de richting Israël afgeschoten raketten en veroorzaakten granaatscherven wat schade in Sderot.

Eerder op vrijdagavond ontplofte er ook al ballonnen met explosieven boven Sderot.

Ofir Libstein, burgemeester van de regionale raad van Sha’ar Negev, zei dat de stilte van de Israëlische regering na het raketvuur op de burgers in het gebied immoreel en onaanvaardbaar is. “Terwijl iedereen het heeft over de annexatie van de Westelijke Jordaanoever, stel ik voor dat de regering eerst haar autoriteit over onze gemeenschappen uitbreidt,” zei Libstein. “Ik eis dat ze nu eens keer de verantwoordelijkheid nemen voor onze veiligheid.”

Juist op vrijdag werd het jaarlijkse bloemen en muziekfestival in de regio geopend, een festival wat ieder jaar, vooral in het weekend duizenden bezoekers trekt. Hoewel de IDf zegt paraat te zijn, zeggen de organisatoren van het festival daarentegen “dat niets ons kan waarschuwen als er plotseling een cluster ballonnen met explosieven naar beneden komt en ontploft”.

IDF-functionarissen zeggen dat het leger Hamas verantwoordelijk houdt voor wat er in de Gazastrook gebeurt en dat het de consequenties zal hebben voor elke actie tegen Israëlische burgers.

De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag verschillende aanvallen op Hamas-doelen in Gaza uitgevoerd als reactie op de aanvallen.

Straaljagers hebben ‘terreurdoelen’ van Hamas geraakt na de raket-, mortier- en explosievenaanvallen, zeiden de Israel Defense Forces in een verklaring.

De aanval op de doelen zal het vermogen van Hamas om zijn capaciteiten verder op te bouwen belemmeren, aldus de verklaring.

Het ministerie van Defensie heeft ook aangekondigd dat het de invoer van cement heeft bevroren en daarnaast andere maatregelen zal nemen als reactie op de bijna dagelijkse aanvallen vanuit de Gaza Strip.

Zo wordt o.a. het aantal vergunningen aan inwoners van Gaza om in Israel zaken te doen met 500 verminderd. Op dit moment hebben 5.500 Gazanen een vergunning om in Israel zaken te doen.

De raketaanval van zaterdagavond vond plaats terwijl Benny Gantz, de partijleider van Blauw & Wit en andere topleden van zijn fractie het gebied bezochten en daardoor gedwongen waren hun ontmoeting met bewoners in een schuilkelder te houden.

Zoals te doen gebruikelijk draait Hamas de hele zaak om en waarschuwt ” dat de “agressie” hen niet afschrikt om de Joodse staat verder aan te vallen”.

“De zionistische bezetting bombardeert de Gazastrook met agressie en een voortdurende belegering tegen de inwoners van de Strip”, zei Hamas-woordvoerder Hazem Qassem in een verklaring

Hij voegde daar verder aan toe “deze agressie zal de aandrang van ons volk versterken om de legitieme strijd tegen hen voort te zetten, en zal niet de inspanningen van de Palestijnen stoppen om vrijheid te bereiken via verdrijving van degenen die het bezetten.”

Even voor alle duidelijkheid, de enige Israelis in Gaza zijn de twee stoffelijke overschotten van in 2014 gedode IDF soldaten en twee mentaal gehandicapte Israelis die twee jaar geleden de grens met Gaza overgingen.

Advertentie (4)