“Boodschappen-dag” voor alleenstaande soldaten

Alleenstaande soldaten tijdens “boodschappen-dag”. Foto: IDF

Afgelopen donderdag kwamen meer dan 2000 soldaten van de Israel Defense Force (IDF) naar Tel Aviv. Dit voor een jaarlijks evenement dat de IDF in samenwerking met Nefesh B’Nefesh en Friends of the IDF (FIDF) organiseert. Het evenement is bedoeld voor alleenstaande soldaten die niet toekomen aan dagelijkse klusjes zoals boodschappen, kledingreparatie en het verlengen van rijbewijzen/paspoorten.

De alledaagse activiteiten zouden normaal gesproken geen nieuws zijn. Toch is er behoefte aan de zogenoemde “boodschappen-dag” ofwel Jom Siddurim. Veel van de soldaten die gebruik maken van de gelegenheid zijn geboren in het buitenland en hebben geen familie in Israël.

‘Het is idee is om de soldaten van de bureaucratische molen te besparen en deze alledaagse klusjes te vergemakkelijken. Met een initiatief zoals Jom Siddurim hoeven zij niet heen en weer te rennen tussen verschillende kantoren’, vertelt kolonel Limor Mizrahi van het IDF Manpower Directorate aan The Times of Israel.

Alleenstaande IDF soldaten tijdens “boodschappen-dag”. Foto: IDF

Ongeveer 2000 soldaten kwamen af op de “boodschappen-dag”. In Beit HaChayal of Soldiers House in Tel Aviv verzamelden naast de soldaten verschillende overheidsinstanties, onderwijsinstellingen en andere diensten. Zelfs kleermakers waren aanwezig om kapotte kleding te repareren.

Eén van de soldaten die aanwezig was, was de Amerikaanse Daniel Goldman. Hij verhuisde vanuit Baltimore naar Israël en dient nog tot de zomer in het leger. Dit was de derde keer dat hij gebruik maakte van Jom Siddurim. ‘Het is alsof je naar de supermarkt gaat om melk te kopen, maar je meteen daarna beseft dat je ook nog brood en eieren nodig hebt’, vertelt Daniel. Hij was onder meer van plan om een aantal stands te bezoeken van universiteiten en beurzenfondsen. ‘Ik ga de mooie gezichten zien van alle bureaucratische instellingen’.

IDF-soldaten poseren met vrijwillige rij-instructeurs tijdens een jaarlijks evenement ‘boodschappen-dag’ in Tel Aviv op 13 februari 2020. Foto: Shahar Azran / Nefesh B’Nefesh

Een druk bezochte stand was die van het Ministerie van Transport. De stand stond er om de soldaten te helpen met het omzetten van een buitenlands rijbewijs naar een Israëlisch rijbewijs. Normaal gesproken zou dat drie afzonderlijke afspraken vereisen.
In totaal hebben 561 soldaten hun rijexamens afgelegd. 341 van hen slaagden.