President Rivlin: ‘Een stuk papier brengt geen vrede, werken aan vertrouwen zal dit wél doen’

President Rivlin. Foto: Mark Neyman (GPO)

Werken aan wederzijds vertrouwen moet voorafgaan aan een vredesverdrag tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Dit zei president Reuven Rivlin afgelopen maandag op een conferentie in Jeruzalem.

‘Het is onze bestemming om samen te leven met elkaar. Geen enkele overeenkomst op papier zal ons een echte oplossing bieden. Alleen het opbouwen van vertrouwen zal ons helpen met een oplossing voor het het Israëlisch-Palestijns conflict’, vertelt president Rivlin.

‘We moeten bouwen aan een gemeenschappelijke toekomst op basis van samenwerking en wederzijds respect. Boycotten bevordert de vrede niet.’ Hiermee bekritiseerde Rivlin de Verenigde Naties die vorige week een zogenoemde “black-list” naar buiten brachten. Op de lijst waren bedrijven genoteerd die zaken doen met Israëlische bedrijven gevestigd in verschillende nederzettingen. ‘Israëlische en internationale bedrijven die op een zwarte lijst verschijnen, alleen omdat zij Israëliërs dienen zullen wij bijstaan’, voegde hij hier aan toe. Zijn uitspraken konden rekenen op groot applaus van het publiek. Met zijn toespraak leek president Rivlin te verwijzen naar het vredesvoorstel van de Amerikaanse regering, dat eind januari werd gepubliceerd, hoewel hij dit niet specifiek vermeldde.

Tijdens de conferentie maandag sprak Rivlin ook over de strijd tegen het toenemende antisemitisme in de VS en de noodzaak om “de banden tussen Israël en de Amerikaanse Joodse gemeenschap te verdiepen en tweedelige steun voor Israël te waarborgen.”

‘Antisemitisme neemt toe niet alleen in de VS maar over de hele wereld. Na Pittsburgh en Poway, Jersey City en Monsey, maakt de Amerikaanse Joodse gemeenschap zich meer zorgen dan ooit’, zei de president, een lijst van steden noemend waar recent antisemitische aanvallen zijn uitgevoerd.

‘De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Joodse gemeenschappen overal ter wereld ligt in de eerste plaats bij de lokale autoriteiten. De staat Israël is echter vastbesloten samen te werken met regeringen over de hele wereld om alle mogelijke acties te ondernemen om deze bedreigingen te bestrijden,’ zei Rivlin.

‘We zijn allemaal één familie,’ vervolgde de president. ‘Zoals alle gezinnen hebben we meningsverschillen. Maar ons uitgangspunt moet altijd de onbreekbare band tussen ons zijn. Een veilig en zeker Israël is essentieel voor het voortbestaan ​​van het Joodse volk, en een sterk gevoel van verbondenheid met het wereld Jodendom is van vitaal belang voor het voortbestaan ​​van Israël. We moeten manieren vinden om onze diversiteit te vieren en samen onze toekomst te schrijven.’

De alliantie tussen Jeruzalem en Washington “moet boven alle politieke meningsverschillen of verkiezingscampagnes blijven”, vervolgde de president, verwijzend naar de perceptie dat de Joodse staat steeds meer een partijdige kwestie wordt in de Verenigde Staten.

‘Ons partnerschap moet boven de partijpolitiek blijven. Ik weet dat het onderhouden van tweedelige ondersteuning geen gemakkelijke taak is, maar dat het van vitaal belang is voor de nationale veiligheid van Israël,’ concludeerde Rivlin.

Advertentie (4)