Inwoners vier Oost-Aziatische landen komen Israël niet in vanwege coronavirus

MDA-medici gebruiken strikte quarantaineprotocollen tijdens het transport van een patiënt. Foto MDA

Als onderdeel van de inspanningen om de verspreiding van het dodelijke coronavirus in Israël te voorkomen, zei minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri maandag dat Israël alle niet-Israëliërs die zich in de afgelopen 14 dagen in vier Oost-Aziatische landen en gebieden bevonden, zou verbieden het land binnen te komen.

Tot nu toe moesten reizigers uit Thailand, Singapore en de semi-autonome Chinese steden Hong Kong en Macau zich gedurende 14 dagen in quarantaine plaatsen, volgens de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid die op zondag werden uitgegeven.

De nieuwe door Deri afgekondigde maatregelen werden geadviseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, melden Hebreeuwse media, en zijn stricter dan van menig ander land.

Als gevolg hiervan zal de nationale luchtvaartmaatschappij van Hong Kong, Cathay Pacific, binnenkort aankondigen dat zij al haar vluchten naar Israël opschort, zeiden meerdere berichten in de Hebreeuwse media, onder verwijzing naar bronnen in het bedrijf die zeggen dat haar werknemers niet in staat zullen zijn om Israel dan binnen te komen onder de nieuwe regels.

Naar verluidt maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken zich zorgen over de diplomatieke gevolgen van het verbod.

Er wordt gezegd dat ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrezen dat deze landen nu frequentere reiswaarschuwingen over Israël zullen afgeven na terreuraanslagen, of dat zij hun mate van economische samenwerking zullen verlagen.

Eerder maandag meldden rapporten dat de nationale luchtvaartmaatschappij van Israël, El Al, overwoog om al zijn vluchten naar Thailand tijdelijk op te schorten. Het heeft al vluchten van en naar Hong Kong opgeschort tot 20 februari.

Indien dat gebeurt zal dat grote problemen opleveren voor de circa 5.000 Israelis die in Thailand verblijven.

Zondag droeg het ministerie van Volksgezondheid de Israëliërs op terug te keren uit Thailand, Singapore, Hong Kong en Macau om zichzelf twee weken in quarantaine te houden, te midden van bezorgdheid over de verspreiding van de ziekte. Voorheen waren alleen reizigers die uit China kwamen aan zo’n zelf quarantaine onderworpen.