Tegen het protocol en de afspraken in stond Sara Netanyahu erop mee te gaan naar Oman in oktober 2018

Premier Benjamin Netanyahu, vergezeld door zijn vrouw Sara, wordt begroet door Sultan Qaboos bin Said in Oman op 26 oktober 2018 . Foto GPO

Sara Netanyahu zorgde voor diplomatieke schandaal toen ze erop stond haar echtgenoot, premier Benjamin Netanyahu, te vergezellen bij zijn geheime bezoek aan Oman in oktober 2018.

De reis, de eerste door een Israëlische leider van de Golfnatie in meer dan twee decennia, werd geprezen als een teken van verwarmende banden tussen de Joodse staat en de Soennitische Arabische wereld.

Channel 13 bracht dinsdagavond het nieuws, dat Netanyahu aanvankelijk de reis zou maken met slechts een kleine groep assistenten, maar twee dagen voor hun vertrek kondigde Sara aan dat ze ook mee wilde.

De premier vertelde zijn adviseurs en hoofd van de Mossad Yossi Cohen. dat zijn vrouw ook mee wilde naar Oman en werd geïnformeerd dat dit in strijd was met zowel het protocol als de oorspronkelijke gemaakte afspraken met Oman.

De premier vroeg vervolgens zijn adviseurs om de situatie aan Sara uit te leggen en haar te overtuigen dat ze niet in staat zou zijn om mee te gaan met deze reis, aldus het bericht.

Naar verluidt vertelden Cohen en ambtenaren aan Sara dat Sultan Qaboos bin Said, het toenmalige hoofd van de natie, niet getrouwd was en dat het daarom niet gebruikelijk was dat buitenlandse leiders echtgenoten meebrachten om hem te ontmoeten.

Sara stond er echter op dat ze mee zou reizen en wilde niets van de gemaakte afspraken en het protocol weten, en tot verbazing van zijn adviseurs, steunde de premier zijn vrouw en zei dat ze mee zou gaan.

“Sara duwde en duwde en Bibi kon het gewoon niet meer aan,” vertelde een ambtenaar die betrokken was bij de situatie aan Channel 13, gebruik makend van de bijnaam van de premier.

De dag voor de reis werd een ‘beschaamde’ Mossad-functionaris naar Oman gestuurd om de Omani’s uit te leggen dat Sara haar man zou vergezellen omdat ze een ‘speciaal temperament’ heeft en de premier zich in een ‘gevoelige positie’ bevond, aldus het rapport.

De assistenten van de sultan zouden verbaasd zijn geweest over het verzoek, maar de Sultan stemde in met de verandering.

Het kabinet van de premier ontkende het rapport en zei in een verklaring: “Dit was niet het geval. De overleden Sultan Qaboos nodigde persoonlijk de vrouw van de premier uit en ontving haar hartelijk, zoals duidelijk te zien is op de foto’s van het bezoek. “

Het is echter niet voor het eerst dat een dergelijk bericht naar buiten komt, er zijn vaker reizen door de premier gemaakt waar zijn vrouw meeging en ambtenaren hierover verbaasd waren.

Advertentie (4)