Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israel vandaag?

Dezelfde peiling maar een andere dag: met nog amper twee weken te gaan, kijken de Israëli’s uit naar een derde peilingsronde op 2 maart met weinig hoop dat het veel zal veranderen aan de uitslagen van de vorige twee verkiezingsrondes.

 • Een Israel Hayom / i24-peiling laat zien dat Blauw en Wit een lichte voorsprong behoudt op de Likud, de gezamenlijke Arabische lijst op 14 zetels uitkomt en alle anderen partijen rond 7-9 zetels zweven – in wezen hetzelfde als iedere peiling van het afgelopen jaar.
 • De peiling laat zien dat geen van beide partijen voldoende steun heeft om een ​​regering zonder Yisrael Beytenu van Lieberman te vormen en zoals de kop in Israel Hayom luidt “Een vierde verkiezing is in aantocht”. Uit de peiling blijkt dat 74% van de kiezers denkt dat er een reële tot grote kans is dat er een vierde verkiezingsronde zal komen.
 • Een peiling van Channel 12 nieuws vindt ook dezelfde impasse. Het kanaal kijkt ook naar een vierde stemming, maar voegt eraan toe dat er een situatie zou kunnen ontstaan waarin Netanyahu en Gantz besluiten om toch maar een eenheidsregering in elkaar te zetten waarin ze elkaar afwisselen als premier, ook al vinden ze dat geen goed idee.
 • Een kwart van de Israëli’s geeft de voorkeur aan een vierde verkiezingsronde in plaats van Netanyahu als eerste premier te laten zijn in een eenheidsregering, 50% zou liever nog een vierde stemmingsronde vermijden, terwijl 25% zei dat ze het niet wisten, vindt het kanaal.

Doe het op de Liberman-manier: Kingmaker en Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman wacht niet en weet vrijdagochtend alle krantenkoppen te halen.

 • Walla News meldt dat hij zijn positie heeft “verduidelijkt” door te zeggen dat hij er geen probleem mee heeft om met Labour-Gesher-Meretz in de regering te zijn. Maar hij zegt ook dat hij zich niet zal aansluiten bij een regering die op enigerlei wijze wordt ondersteund door de gezamenlijke Arabische lijst.
 • Kanaal 12 nieuws meldt dat Liberman ” met de deur op slot zetten” voor samenwerking met de Gezamenlijke Arabische lijst een slag voor Gantz zou kunnen zijn.
 • Army Radio, die ook met Liberman spreekt, zegt dat zijn opmerkingen de kans voor Blauw en Wit om een ​​regering te vormen zonder de Likud, verkleint.
 • Publieke omroep KAN gaat in op het feit dat hij openstaat voor een regering met Meretz, die hij op Facebook omschreef als “slechts een klein deel van Labour-Gesher-Meretz. “Meretz is een zionistische partij. We zeiden dat we alleen met zionisten zouden zitten ‘, vertelt hij het station.

De wet lap ik aan mijn laars: de juridische problemen van Netanyahu krijgen net zoveel media aandacht als de gesprekken over een vierde verkiezingsronde.

 • Yedioth zet op zijn voorpagina een column van Nahum Barnea en Tova Zimuki die kijken naar de strijd van Likud tegen procureur-generaal Avichai Mandelblit, die de partij ervan beschuldigt het instellen van een panel om de politieonderzoeken te onderzoeken een vorm van wraak is voor het toestaan ​​van een commissie om de immuniteit van Netanyahu te beoordelen.
 • “De procureur-generaal zal de regering blijven adviseren, maar zijn raad zal niet worden aanvaard. Voor alle praktische doeleinden is hij van de helft van zijn verantwoordelijkheden afgezet. We hebben een coup, ‘schrijven ze.
 • In Haaretz schrijft Gidi Weitz over de druk die wordt uitgeoefend op Liat Ben Ari, de officier van justitie die werd aangewezen om Netanyahu aan te klagen voor de rechtbank, waardoor ze dreigde deze week af te treden. Hij meldt dat minister van Justitie Amir Ohana het zo heeft opgezet dat haar vervanger Dan Eldad zou zijn, waar noch Ben Ari noch Mandelblit veel vertrouwen in hebben.
 • “In geheime gesprekken beschrijft Mandelblit hem als iemand die in de “oorlog”tegen Netanyahu wordt gebruikt als pion door Netanyahu tegen de procureur-generaal en wetshandhaving”, schrijft hij.

Annexatie komt er uiteindelijk: geen van dat soort dingen verschijnt in Hayom, Israël, die in plaats daarvan een voorpagina artikel van niemand minder dan Netanyahu plaats (vraag U zich nog af waarom het wordt gezien als zijn spreekbuis?), die beweert de echte feiten over het Trump-plan en de annexatie weer te geven .

 • Netanyahu schrijft dat al die nee-zeggers tegen annexatie het bij het verkeerde eind hebben en dat Trump mee zal doen aan de “annexatiegekte”.
 • “Samen met president Trump zal ik de Israëlische wet toepassen in al onze gemeenschappen in Judea en Samaria, de Jordaanvallei en de noordelijke Dode Zee “, schrijft hij.
 • Maar wat is een annexatie als je er geen extra stemmen mee wint ? Dus Netanyahu zal ook zeker vermelden dat hij gaat annexeren, en het niet zal worden gedaan als hij niet degene is die het doet: “Ik zal de deal van de eeuw uitvoeren. Onze politieke tegenstanders zullen de ‘kans van de eeuw missen’ implementeren. ”
 • In al-Monitor schrijft Shlomi Eldar dat Blauw en Wit zichzelf in de voet heeft schoten door de gezamenlijke Arabische lijst af te wijzen te in een poging aan te tonen dat zij het plan ondersteunen, misschien zelfs het deel waar Arabische Israëlische steden in Palestijns worden gemaakt.
 • “Gantz, een beginneling in de politiek, heeft geen echte ervaring met geavanceerde politieke machinaties. Als gevolg hiervan heeft hij zojuist zijn kans verloren om een ​​regering te vormen en zijn positie in onderhandelingen om een ​​eenheidsregering te vormen te verbeteren, ‘ schrijft hij.
 • In Haaretz schrijft Ravit Hecht dat Blauw en Wit geen wedstrijden zal winnen met zijn neerbuigendheid en verwarde berichten: “Tijdens Blauw en Wit’s korte leven hebben we al geleerd dat het helemaal geen linkse is partij, omdat het geen alternatief biedt voor de schande van de bezetting, zoals het enthousiasme voor het plan van Trump laat zien, noch biedt het een alternatief voor de schande van racisme jegens Arabieren, zoals blijkt uit de verklaring van Gantz deze week waarin hij zich uitspraak tegen de opname van de Gezamenlijke Arabische lijst in zijn regering. “

IDF 2.0: Netanyahu heeft misschien veel te zeggen over de “deal van de Eeuw”, maar komt minder snel met antwoorden over vermeende Israëlische aanvallen in Syrië en vertelt een Haifa-radiostation dat ” het misschien België was”, openlijk spottend met het beleid van de IDF om niets te zeggen om te voorkomen dat Syrië en Iran het gevoel hebben dat ze moeten reageren.

 • Het is niet onderwerp waar de premier en het leger niet precies op een lijn staan. Het leger kondigt donderdag aan dat het serieus is begonnen met het uitrollen van het meer jaren Momentum Plan.
 • “Het leidende principe van het Momentum Plan, in het Hebreeuws bekend als Tenufa, is om volledig te profiteren van de gebieden waarin de IDF superieur is aan zijn vijanden – luchtmacht, intelligentie en technologie – om ervoor te zorgen dat het Israëlische leger een constante overmacht handhaaft en aanzienlijke voorsprong op zijn vijanden, met name Iran en Hezbollah, ‘ schrijft Juda Ari Gross.
 • Maar Amos Harel in Haaretz merkt op dat de dreigingen niet noodzakelijkerwijs overeenkomen met die waarvoor Netanyahu heeft gewaarschuwd: “Met de Iraniërs aan de grens met Syrië worden langeafstandsraketten ingezet in Jemen en de angst voor een vernieuwing van Iran’s gewapende nucleaire programma toeneemt, wekte Netanyahu de indruk dat een snelle verslechtering die leidt tot een regionale oorlog binnen de mogelijkheden lag.
 • “De boodschap die de stafchef nu zendt, is complexer en misschien nauwkeuriger. Iran voelt intense economische druk en racet nog steeds niet naar kernwapens. Het gevaar van een conventionele oorlog met buurlanden is afgenomen omdat het Syrische leger zich pas begint te herstellen; en Jordanië en Egypte hebben vredesakkoorden met Israël – zelfs revoluties in die landen zouden niet onmiddellijk tot een militaire confrontatie leiden ‘, schrijft hij.
 • De stafchef is nog niet uit het politieke bos. In Yedioth schrijft Yossi Yehoshua dat het leger toch “verrast” was door de verklaring van Netanyahu dat hij alleen het plan in het algemeen zin steunde.
 • “De stafchef heeft in een politiek mijnenveld gelopen en heeft het afgelopen jaar drie verkiezingscycli moeten doorstaan”, schrijft hij. “Vanaf gisteren, in ieder geval tot de volgende boodschap van Netanyahu, is hij erin geslaagd om er vanuit zijn standpunt goed omheen te werken en voelt hij geen politieke druk.”

Taaie liefde: Valentijnsdag moet nog volop aanslaan in Israël, wat misschien verklaart waarom er zo weinig liefde in de lucht is, maar er zijn nog enkele verhalen om je hart mee te verwarmen.

 • Zoals dit verhaal van Jacob Magid van ToI over een programma dat “hilltop” jongeren een kans biedt te veranderen in positieve zin in plaats van door het systeem als misdadigers te worden weggezet.
 • “Met dit programma kunnen ze het gevoel hebben dat ze iets waard zijn nadat zoveel figuren in hun leven hen het tegenovergestelde hebben verteld en ze hebben opgegeven. Als ze zien dat ze de toelatingsexamens kunnen passeren en dat er mensen zijn die in hen geloven, dan realiseren ze zich dat de wereld niet hun vijand is en dat ze kunnen slagen ”, zegt programmaleider Yaniv Goodman.
 • Army Radio brengt luisteraars het verhaal van een bloeiende liefdesaffaire tussen een legeronderwijzer en een parachutistensoldaat, die elkaar om de drie weken slechts 48 uur te zien krijgen. Niettemin is hun connectie tot bloei gekomen en nu plannen ze een bruiloft.
 • En als liefde tot bloei zou komen bij toekomstige ouders die er niet zeker van zijn of ze dat ook willen, meldt Zman Yisrael, dat de veronderstelde liberale openheid van Israël ten aanzien van abortusrechten vooral een mythe is: “Israëli’s moeten nog steeds liegen tegen panels om zwangerschappen te stoppen, omdat de wet geen financiële moeilijkheden erkent als reden voor abortus. Sommige vrouwen gaan op Facebook om geld in te zamelen voor een privé-abortus. En daardoor zitten ze vast, worden misbruikt en bekritiseerd door een openbaar systeem gebaseerd op pro-life idealen. Een vergelijking laat zien dat de wetten in de VS veel liberaler zijn, ondanks het conservatisme. ”