Wilde beweringen Avigdor Lieberman

Avigdor Liberman. Screenshot YouTube

In de aanloop naar de derde verkiezingsronde in Israël heeft Avigdor Lieberman, de lijsttrekker van Yisrael Beytenu, een aantal bijzondere uitspraken gedaan. Of er wat van waar is zal pas na de verkiezingen blijken.

Gisteren beweerde Lieberman dat premier Netanyahu de Jordaanse koning Abdullah II beloofd zou hebben niet van plan te zijn de Jordaanvallei te annexeren.

“Maak je geen zorgen, het zijn alleen verkiezingen, er zal geen annexatie plaats vinden”, zou Netanyahu volgens Lieberman in een bericht tegen de koning hebben gezegd. Lieberman vertelde er niet bij wanneer dit bericht naar de Jordaanse vorst zou zijn verzonden.

In zijn opmerkingen zaterdag sloot Lieberman uit dat hij na de verkiezingen toe zal treden tot een regering onder leiding van Netanyahu.

“We nemen geen deel een regering die wordt geleid door Netanyahu. We willen graag lid worden van een Likud-regering zonder Netanyahu,’ zei hij.

Lieberman herhaalde zaterdag zijn bewering dat Amir Peretz, hoofd van de linkse Meretz-Gesher-Arbeidspartij-alliantie, in het geheim samenwerkt met Netanyahu om zich van zijn steun voor het presidentschap te verzekeren. De ambtstermijn van president Reuven Rivlin komt volgend jaar ten einde.

De Yisrael Beytenu leider verwierp woensdag de mogelijkheid om toe te treden tot een door Gantz-geleide minderheidsregering met steun van de Verenigde Lijst. Lieberman zal opnieuw na de verkiezingen een sleutelpositie innemen omdat hij een rechts- of centrum links blok aan een meerderheid kan helpen.

Na de verkiezingen zal blijken welke van zijn uitspraken waar zijn.

Advertentie (4)