Coronavirus update Israël

Ter illustraie. MDS personeel in beschermende kleding.

Het aantal mensen met het Coronavirus in Israël is in 24 uur meer dan verdubbeld. Donderdag waren het er nog 3, vrijdagavond stond de teller op 7. Het ministerie van Gezondheid heeft het Rambam-ziekenhuis in Haifa opdracht gegeven een aparte eenheid op te zetten voor patiënten met het Coronavirus.

Shimon Dahan, die na verblijf in Japanse quarantaine gezond was verklaard, bleek bij aankomst in Israël toch besmet te zijn met het virus. Hij vloog met Turkish Airlines vanuit Tokio naar Israël.

Hij is een van de passagiers die op het cruiseschip Black Princess het virus hebben opgelopen. Samen met drie andere Israëliërs werd hij in Japan in quarantaine gezet. Twee zijn inmiddels teruggekeerd naar Israël, terwijl nog een derde in Japan in quarantaine afwacht.

Twee andere Israëlische mannen bleken bij terugkeer uit Italië ook met het virus besmet te zijn.

De vrouw van een van de uit Italië teruggekeerde mannen is inmiddels ook positief op het virus getest. Zij is in quarantaine geplaatst in het Sheba Medical Center in tel Hashomer. Voor zover bekend is dit het eerste geval in Israël waarbij de besmetting in Israël heeft plaatsgevonden.

Haar man heeft na aankomst twee dagen in zijn speelgoedwinkel in Or Yehuda gewerkt en is ook in een synagoge geweest. Gevreesd wordt dat er meer besmettingen zijn.

Zijn speelgoedwinkel is inmiddels ontsmet maar blijft nog wel gesloten. Het ministerie van Gezondheid heeft iedereen die in die speelgoedwinkel is geweest opgeroepen zich te laten testen op het virus.

Wegens het komende Poerim feest is het druk in speelgoedwinkels. Veel ouders kopen Poerim kostuums voor hun kinderen.

Roni Bargill, een van de met het virus besmette patiënten in het Sheba Medical Center, stemde ermee in zijn identiteit bekend te maken. In Facebook-bericht bood hij zijn verontschuldigingen aan.

Bargill schreef dat hij bij terugkomst in Israël afgelopen zaterdag na een familie-uitstapje naar Napels, duidelijke instructies had gekregen van de bevoegde autoriteiten om normaal verder te gaan met zijn leven.

Op donderdag beval het ministerie van Volksgezondheid iedereen die recent in Italië was geweest om thuis 14-dagen in quarantaine te gaan.

“Ik kwam buiten mijn schuld in contact met mensen. Mijn vrouw en zoon ook. We hadden geen idee dat dit gevolgen zou hebben voor anderen. We verontschuldigen ons bij voorbaat voor enig letsel. “schreef hij.

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft een webpagina online gezet waar het publiek zich kan registreren voor zelf-quarantaine. 

Het Rambam ziekenhuis in Haifa heeft van het ministerie van Gezondheid opdracht gekregen een quarantaine ruimte voor patiënten met het Coronavirus op te zetten.

Het ministerie houdt er rekening mee dat het aantal patiënten met het virus in Israël zou kunnen stijgen en wil daarop voorbereid zijn.

Het ziekenhuis benadrukt dat het momenteel niemand met het virus behandelt. De opdracht maakt deel uit van de inspanningen om extra quarantaine eenheden in Noord- en Zuid-Israël op te zetten.

“De voorbereidingen omvatten het creëren van een ruimte met een afzonderlijk ventilatiesysteem en de voorbereidingen van infrastructuur die zal zorgen voor een veilige en uitgebreide quarantaine, volgens de strenge eisen van het ministerie van Gezondheid”, zo liet het ziekenhuis in een verklaring weten.

De quarantaine ruimte komt op een eigen verdieping in een van de gebouwen in het medisch centrum en heeft een eigen ingang.

Ondertussen heeft de organisatie van Italiaanse rabbijnen het Joodse publiek in Italië aangespoord te bidden voor het welzijn van alle Coronavirus patiënten in Italië.

“We willen onze empathie uiten. We delen de pijn van de slachtoffers en bidden voor de genezing van de zieken”. Dit liet organisatie van rabbijnen in Italië weten in een verklaring over het gebed die het woensdag heeft gepubliceerd.

In Italië zijn de meeste kerken en synagoges gesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Advertentie (4)