Patstelling Israël blijft

Netanyahu en Gantz met in het midden President Rivlin. Screenshot YouTube

Drie opiniepeilingen die vrijdag zijn gepubliceerd geven premier Benjamin Netanyahu en zijn Likud-partij een lichte voorsprong op rivalen Blauw en Wit. Geen van beide partijen heeft voldoende zetels om een blok te vormen met een meerderheid in de Knesset.

Een peiling van de publieke omroep KAN gaf de Likud 35 zetels. Blauw en Wit zou op 34 zetels mogen rekenen. De peilingen zijn gepubliceerd voorafgaand aan de derde verkiezingen in Israël in minder dan 12 maanden. De krant Israel Hayom geeft in zijn onderzoek zowel de Likud als Blauw en Wit elk 33 zetels. Een derde peiling van de krant Maariv geeft beide partijen 34 zetels. Bij de vorige verkiezingen won Blauw en Wit 33 zetels en de Likud 32.

Het door Netanyahu geleide blok van rechtse en religieuze partijen zou volgens de peiling van KAN 58 zetels winnen. Blauw en Wit, onder leiding van Benny Gantz met een centrum-links-Arabisch blok, zou 56 zetels winnen. Israel Hayom gaf Netanyahu’s blok 57 zetels en aan het blok van Gantz 56. Maariv komt met dezelfde cijfers. Een coalitie heeft minimaal 61 zetels nodig om voor een meerderheid in Knesset die 120 leden telt.

Als deze peilingen juist zijn komt er geen einde aan de politieke impasse waar Israël zich nu al 14 maanden in bevindt.

Net als bij de twee vorige verkiezingen heeft Avigdor Leiberman van Yisrael Beytenu de sleutel in handen voor een meerderheidsregering. Volgens de drie peilingen krijgt hij tussen de 6 en 8 Knesset zetels. Dit is voldoende om het rechtse- of centrum linkse blok aan een meerderheid te helpen.

Probleem is dat Lieberman weigert deel te nemen aan een regering die wordt gesteund door Gezamenlijke Arabische lijst. De Arabische partij heeft laten weten een centrum linkse regering te willen steunen.

Lieberman weigert ook deel te nemen aan een regering met Netanyahu aan het hoofd waar de (ultra) orthodoxe partijen deel van uitmaken.

Voor een derde keer binnen 11 maanden wordt de oplossing van de regeringscrisis in de handen van de kiezer gelegd.