Netanyahu en Gantz beschuldigen elkaar niet geschikt te zijn als premier

Premier Netanyahu tijdens tv interview. Schermopname

Een dag voor dat voor de derde keer binnen een jaar in Israel verkiezingen plaatsvinden worden er over en weer beschuldigingen geuit, zegt de Gemeenschappelijke Arabische lijst ervan overtuigd te zijn op 16 zetels uit te komen en blijkt een adviseur van premier Netanyahu te hebben gezegd “dat negatieve campagnes goed werken met “niet-Ashkenazi” kiezers en dat “haat is wat verenigt” het rechtskamp geleid door de Likud-partij.”

Tijdens afzonderlijke tv interviews beschuldigden Netanyahu en Gantz elkaar ervan “niet geschikt te zijn voor het premierschap.

Netanyahu noemde Gantz ‘zwak’ en ‘geen echte leider’ in een interview zaterdag op Channel 12.

Netanyahu concentreerde zich met name op een opname die de afgelopen week werd uitgezonden, waarin een van Gantz’s topadviseurs, Israel Bachar, “de moed en competentie van zijn baas in twijfel trekt”. Gantz heeft sindsdien Bachar ontslagen. De Likud-leider zei dat de tape de ongeschiktheid van Gantz bewees om het land te leiden.

Netanyahu verder zei dat Gantz geen coalitie kan vormen zonder de steun van de Gezamenlijke Arabische lijst en dat een dergelijke regering ‘gevaarlijk’ zou zijn voor Israël.’ Hij beweerde verder dat Blauw en Wit kiezers die dit begrijpen “naar de Likud kwamen”.

De premier noemde Gantz ook een ‘middelmatige’ stafchef – zijn ‘derde keuze’ voor de rol – en zei dat hij nu ‘een dictatoriale partij’ leidt.

Gantz, die direct na Netanyahu op het kanaal verscheen, zei dat Bachar “niets van veiligheid begrijpt” en niet bevoegd was om over Iran te spreken. En benadrukte dat hij Bachar direct had ontslagen.

Een boze Gantz zei dat de opname en de inhoud van het in het geheim opgenomen gesprek ervan niet relevant waren en dat Netanyahu zich “als een maffia-man” gedroeg.

De Blauw en Wit leider zei dat het Israëlische publiek ‘klaar was voor verandering’ en dat de ‘tijd nu is’. “We zullen deze verkiezingen winnen,” zei hij.

Gantz verwierp de suggestie van de interviewer dat Netanyahu de meest energieke, hardwerkende campagnevoerder leek te zijn, zeggend dat hij de afgelopen dagen drie dozijn interviews had gegeven en non-stop op kiezers bijeenkomsten duizenden mensen toesprak.

Ayman Odeh, de leider van de Gezamenlijke Arabische lijst, zei op Channel 12 dat hij 16 zetels verwachtte te winnen – en dat zou voldoende zijn om te voorkomen dat premier Benjamin Netanyahu maandag wint verkiezingen.

“Mede door het feit dat in het vredesplan sprake is van een ruil an land waardoor een aantal Israelische steden met voornamelijk Arabische inwoners zullen overgaan naar een eventuele Palestijnse staat, zullen veel meer Arabische Israelies gaan stemmen, omdat zij tegen dit voorstel zijn”, aldus Odeh.

Odeh sluit niet uit dat hij Blauw en Wit leider Benny Gantz als premier zal aanbevelen, maar zei dat Gantz “van richting zou moeten veranderen” om de steun van de Gezamenlijke Arabische Lijst te herwinnen. “Gantz is naar rechts verplaatst” in de afgelopen maand, zei hij.

Gisteren, zaterdag, werd er een opnema uitgezonden waarop Natan Eshel, een top adviseur van premier Netanyahu zegt “dat negatieve campagnes goed werken bij “niet-Ashkenazi” kiezers en dat “haat is wat” het rechtse kamp onder leiding van de Likud-partij verenigt.

In de gelekte opname was Eshel te horen die de campagnestrategie van de partij besprak met een niet nader genoemde persoon die hij probeert te werven als politiek adviseur, volgens Channel 12 nieuws, dat de tape uitzond. In de tape zegt Eshel dat de beslissing van procureur-generaal Avichai Mandelblit om Netanyahu in drie gevallen van corruptie in staat van beschuldiging te stellen, daadwerkelijk de premier in zijn campagne heeft geholpen. “Hij ging met 20 procent omhoog”, herinnert Eshel zich, hoewel het onduidelijk was naar welke cijfers hij verwees.

“Als je niet hebt gestolen, waarvoor ben je dan in de politiek gekomen? We hebben dit gecontroleerd. En tot mijn schok begrijpen zij [het publiek] dit idee niet om de politiek in te gaan om te doen wat goed is voor de natie. Je gaat de politiek in om te stelen en je moet een man zijn, ” beweert Eshel in de opname.

“Nu, in dit publiek, zal ik het… niet-Ashkenazi… noemen. Waarom haten ze de pers? … Ze haten alles en we zijn erin geslaagd die haat op te blazen. Haat verenigt ons kamp, ​​’zegt Eshel duidelijk.

De opmerkingen leken te verwijzen naar de Likud-basis van kiezers uit Mizrahi-gemeenschappen, vaak in de periferie, die de partij al lang hebben gesteund.

Aryeh Deri, het hoofd van de Shas-partij, voornamelijk ondersteund door religieuze Mizrahi-joden, noemde de opmerkingen van Eshel ‘ernstig en schandalig’ in een verklaring aan de pers.

Premier Benjamin Netanyahu berispte hem meteen hij zei in een verklaring dat hij top Likud-onderhandelaar Natan Eshel had gebeld en hem had verteld dat zijn opmerkingen ‘ongepast en onacceptabel’ zijn.