Toespraak president Rivlin tot de Israëlische bevolking

President Rivlin. Screenshot YouTube

Woensdagavond hield president Rivlin een toespraak tot de bevolking van Israel, waarin hij iedereen op het hart drukte binnen te blijven, maar tegelijkertijd stevige kritiek uitte op de politici die politieke spelletjes belangrijker vinden dan bestrijding van het coronavirus.

De toespraak is hieronder afgedrukt, vertaald naar het Nederlands.

“Mijn Israëlische medeburgers, 

We bevinden ons in complexe en moeilijke tijden voor de Israëlische leiders, de Israëlische samenleving en als onderdeel van de familie van naties. Vanavond werden verdere noodregelingen van kracht die onze bewegingsvrijheid, onze vrijheid, op een bepaalde manier beperken dat is nog nooit eerder gebeurd, alles voor ons welzijn, alles voor het welzijn van de liefste voor ons. in een tijd dat hier, in de staat Israël, we onze doden op een simpele wijze begraven, de huwelijken zonder gasten, het sluiten yeshivot en synagogen, scholen en universiteiten: in deze crisismomenten moeten we ook de kunst van gehoorzaamheid leren: de instructies van het ministerie van Volksgezondheid volgen, de instructies van de regering volgen, de instructies van de nood- en reddingsdiensten volgen. 

Zelfs als we de instructies bekritiseren, en zelfs als we denken dat ze verkeerd zijn, moeten we ernaar luisteren en ze uitvoeren. We moeten gehoorzamen en doen wat van ons wordt gevraagd. Ik doe een beroep op u, mijn mede-Israëlische burgers: o, uw leven hangt ervan af, ons leven hangt ervan af. Mijn medeburgers, gehoorzaamheid en het luisteren naar instructies is niet alleen de plicht van Israëlische burgers. In deze noodlottige dagen is dit ook de primaire taak van de gekozen functionarissen, de leiders, leraren en gidsen van het publiek uit alle delen van de samenleving. 

We zijn getuige van de meest ernstige confrontaties tussen de rechterlijke macht en de wetgevers. En toch, ondanks de diepe kloof tussen de kampen en ondanks de woeste retoriek tussen de partijen, weet ik dat de overgrote meerderheid van Israëls, van links en van rechts, weet dat het de plicht is van ieder van ons om de regels te gehoorzamen van de rechtbanken, en dat het ondenkbaar is dat iemand dat niet zou doen. En zelfs als iemand van mening is dat de rechtbank zich vergist, ongeacht het meningsverschil tussen ons, moeten we er altijd voor zorgen dat de regels van de democratie, zonder welke we worden vernietigd, worden nageleefd. 

Nu de voorzitter van de Knesset is afgetreden, weet ik zeker dat de beschikking van het Hooggerechtshof zal worden uitgevoerd en dat de Israëlische democratie versterkt en veerkrachtiger uit deze tijden van beproeving zal komen.

Mijn geliefden, dit is een moeilijke tijd voor Israël. Ik roep u van hieruit op, leiders van de belangrijkste partijen, om een ​​manier te vinden om een ​​gedeeld leiderschap, een verantwoordelijk leiderschap, voor de Israëlische samenleving te presenteren in haar tijd van crisis. 

Zorg dat u de verschrikkelijke ziekte die ons overvalt en het leven van onze dierbaren opeist, in de voorhoede heeft, die de Israëlische economie en de huizen van zovelen die vechten om financieel te overleven, ernstig schaadt. Ik weet hoe kort de afstand tussen jullie is. Elke kant moet de rode lijnen van de ander begrijpen en flexibel zijn, met dien verstande dat we – we hebben gewoon geen – alternatief. 

Doe samen mee voor het welzijn van het Israëlische volk. Zo niet nu, wanneer dan wel? 

Mijn mede-Israëlische burgers, ik was ooit een jonge man en nu ben ik oud. Als kind heb ik persoonlijk het beleg van Jeruzalem meegemaakt. Als volk en als natie hebben we de meest ernstige momenten van existentiële dreiging gekend en we hebben ze verslagen. 

Ik twijfel er niet aan dat ook vandaag de dag, als we vasthouden aan de publieke en persoonlijke verantwoordelijkheid en aan de wederzijdse verplichtingen die we aan elkaar hebben, we dit kunnen verslaan. 

We zullen overwinnen en hier sterker uit komen. Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen. 

God zegene je.