Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Lege straten in Tel Aviv. Screenshot YouTube

Blijf dicht bij huis : op het moment van schrijven, eind woensdagochtend, weten Israëli’s dat de regering een beslissing heeft genomen over nieuwe coronavirus beperkingen, maar niemand weet waar hij of zij aan toe is.

 • Dat betekent niet dat er niet genoeg berichten zijn – uiteraard van anonieme bronnen – die beweren precies te omschrijven wat de beperkingen met zich meebrengen.
 • Volgens Ynet zal er geen algemene afsluiting zijn, maar mensen mogen slechts 100 meter hun huis uitgaan, behalve in essentiële behoeften. Synagogen, kledingwinkels en computerwinkels worden gesloten, restaurants mogen voedsel blijven leveren, maar je mag geen voedsel afhalen, en rituele baden zijn alleen toegankelijk voor vrouwen, niet voor mannen. Het openbaar vervoer wordt niet volledig afgesloten, maar wordt aanzienlijk teruggebracht, mogelijk tot slechts 25%.
 • Haaretz meldt dat voedsel kopen in supermarkten slechts één keer per dag wordt toegestaan ​​en dat slechts één aangewezen familielid het voedsel mag halen.
 • Kanaal 13, dat veel van dezelfde details heeft als de andere media, rapporteert over een eerder ontwerp van noodbeperkingen, waaronder een volledige sluiting van het openbaar vervoer, behalve in bepaalde gevallen, en een regel die slechts één persoon in een auto toestaat, tenzij het met iemand met wie ze leven. Taxiritten zijn alleen toegestaan ​​met één passagier plus de chauffeur.

Dubbel geheim nieuwe regels: met de nieuwe regels die om 17.00 uur in werking treden en de handhaving daarvan die om 22.00 uur begint, zijn mensen een beetje in de war en bezorgd over het gebrek aan informatie.

 • “Kan iemand van de regering, die het Hebreeuws kent, al een camera pakken en uitleggen wat er ‘s nachts is besloten en wat er ‘s ochtends gaat gebeuren”, twittert Chaim Levinson van Haaretz.
 • Die bezorgdheid wordt bevestigd door Ofer Shelah, die door Walla wordt aangehaald aan het begin van een vergadering van een subcommissie die hij leidt over de aanpak van de coronavirus crisis dat “het publiek niet over een grote hoeveelheid informatie beschikt. Het begrijpt niet wat er gebeurt en waarom het gebeurt.”
 • Publieke omroep KAN meldt dat het ministerie van Volksgezondheid aan het eind van de bijeenkomst alleen maar zou zeggen dat ‘de bijeenkomst enkele uren duurde en zoals altijd tientallen suggesties, honderden verschillende overwegingen en duizenden verschillende verklaringen bevatte. We kunnen niet ingaan op de details van de discussies. ‘

We halen het’slot’uit de lockdown: Ondertussen druppelen er ook veel berichten binnen over wat er achter gesloten deuren gebeurde tijdens de “stormachtige” vergadering, in de woorden van Channel 12.

 • Volgens het kanaal vroegen veel ministers om verschillende versoepelingen van de voorgestelde beperkingen, waaronder minister van Cultuur Miri Regev, die vroeg dat mensen een halve kilometer van huis mochten gaan om wat meer te kunnen bewegen. “Netanyahu was tegen alle suggesties en vertelde de ministers dat ze de situatie niet begrijpen”, meldt het kanaal.
 • Volgens Lihi Shahar van Army Radio klaagde Regev ook over het feit dat gezondheidswerkers wordt gevraagd om de nieuwe restricties aan het publiek uit te leggen, en was blijkbaar vooral verontwaardigd door het plaatsvervangend hoofd van het Ministerie van Volksgezondheid, Itamar Grotto, die zei dat mensen maaltijden nodig zouden hebben om te eten als er een volledige lockdown zou komen. “De informatie voor het publiek moet afkomstig zijn van professionele woordvoerders en niet van artsen. Het publiek is thuis zonder werk, mensen beginnen te roken en te drinken. Dit is een heel slechte situatie.”
 • Channel 13’s Barak Ravid meldt dat minister Yuval Steinitz meteen iedereen tegen zich kreeg toen hij probeerde te suggereren dat mensen maar één of twee keer per week boodschappen mochten doen. Ravid zegt dat de suggestie kwam nadat minister Aryeh Deri zei dat “mensen tien keer per dag naar de winkel op de hoek gaan als een soort van ritueel.” Toen Steinitz suggereerde dat mensen gewoon ineen keer kopen wat ze nodig hebben en dan ermee klaar zijn, schoot minister Gila Gamliel terug: “Misschien werkt dat in het Steinitz-huishouden, maar veel gezinnen kunnen niet gewoon niet in een keer alle boodschappen doen”.
 • Verschillende media melden – opnieuw, zonder bronnen te noemen – dat minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman, die ultraorthodox is, synagogen probeerde uit te sluiten van de beperkingen, maar werd teruggefloten door premier Benjamin Netanyahu.

Ga rechtstreeks naar huis: Israel Hayom, een krant die bekend staat als fanclub blad van Netanyahu, heeft de boodschap dat mensen moeten stoppen met uitgaan met een enorme kop van drie woorden op de voorpagina: “Don’t leave home”.

 • ‘De buurtwinkel is zonder twijfel de gevaarlijkste plek in Israël. Het ergste van naar de winkel gaan is het besef als je op weg naar huis bent dat je iets bent vergeten: hoe kun je teruggaan naar dat slagveld voor mayonaise?”, zegt acteur Guy Meroz in de krant.
 • Hij voegt eraan toe dat hij drie mensen samen zag rennen, maar toen hij vroeg waarom ze de regels overtraden die slechts twee mensen toestonden, beweerden ze dat ze de derde man niet kenden: ‘We moeten aan onze excuses werken.’
 • Een video van “Corona City”, ook bekend als Tel Aviv, toont de eens zo bruisende metropolo die bijna volledig verstoken is van mensen, met melancholische muziek en de boodschap: “we zijn er allemaal samen bij.” Helaas weerspiegelt de video van lege straten niet echt de realiteit in heel Israël, vandaar de noodzaak van de strikte nieuwe beperkingen en handhavingsmaatregelen.

Corona City . March 2020

Geplaatst door Nadav Zofi op Zondag 22 maart 2020
 • Yedioth Ahronoth meldt dat mensen in Tel Aviv de boodschap beginnen te begrijpen en dat er maar een paar mensen in de jachthaven waren. Maar in Jeruzalem ‘waren openbare parken nog steeds vol met mensen’.
 • “Er is geen tijd meer voor spelletjes”, schrijft Sarit Rosenblum van de krant
 • ‘Zelfs de nieuwe beperkingen, die hier en daar iets strenger zullen zijn, zullen niet het gewenste resultaat geven. Kort voor een ramp maken mensen zich geen zorgen of ze 50 of 100 meter buiten hun huis kunnen gaan. Alle experts zeggen al dagen dat er een volledige lockdown moet zijn, zonder retraites of uitsluitingen. Alleen een cordon als dit, dat iedereen een tijdje in huis opsluit, zal de verspreiding van de ziekte stoppen. ‘
 • De publieke omroep KAN zendt een video uit waarin de politie mensen in groepen tegenhoudt of die de quarantaine doorbreken en dreigt met actie tegen hen.
 • ‘Ga regelrecht naar huis, stop niet bij de garage of waar dan ook. Als je wordt betrapt tijdens het rijden terwijl je in quarantaine zou moeten zijn, krijg je een boete van 5.000 shekel en wordt er een strafrechtelijk onderzoek geopend, ‘hoort je een agent tegen een chauffeur zeggen.

Leven en dood door de ziekte: Terwijl de ministers kibbelden en essentiële informatie achterhouden, steeg het dodental van Israël naar vijf, omdat vier mensen op één dag bezweken aan de ziekte. Er komen hartverscheurende verhalen naar voren van mensen die geïsoleerd zijn en sterven, of kinderen die hun ouders niet vaarwel kunnen zeggen.

 • “Met de nieuwe coronavirus regels die me er waarschijnlijk van zullen weerhouden om van huis te gaan, drong het gisteravond tot me door dat ik hem misschien niet meer zal zien, kussen of aanraken voordat hij sterft”, vertelt een vrouw wiens vader, 76, longziekte heeft , aan ToI’s Sue Surkes.
 • Een verpleegster op de isoleerafdeling van Shaare Zedek vertelt ToI’s Marissa Newman over de snelle achteruitgang van Aryeh Even op vrijdagavond voordat hij het eerste slachtoffer van het land werd. Terwijl zijn ademhaling moeizaam werd, omringden andere COVID-19-patiënten, de enigen die zonder beschermende pakken bij hem in de buurt konden zijn, hem totdat een dokter naar binnen kwam rennen: ‘Ze legden hun handen op hem, ze zeiden het sjema gebed (gebed wanneer iemand sterft), ze namen afscheid van hem, ‘zei ze. ‘Ze zeiden:’ Aryeh, we zijn met je, we houden van je ‘, ze hebben hem echt getroost.’

Sodomisering van de democratie: en hoe leuk zou één crisis zijn? Gelukkig heeft de Israëlische Knesset een ander soort crisis, waarbij Likoed schijnbaar doet wat ze kunnen om aan de macht te blijven.

 • In plaats van gevolg te geven aan een gerechtelijk uitspraak om een stemming voor zijn opvolging te houden, neemt Knesset voorzitter Yuli Edelstein ontslag, waardoor de Knesset tot volgende week wordt gesloten en in wezen wordt voorkomen dat het democratisch proces en wetgeving doorgaat.
 • Zijn beslissing wordt bespot door een groot deel van de anti-Netanyahu-menigte maar ook veel leden van de pers doen weinig om hun verzet tegen deze beslissing te verbergen.
 • “Minachting tonen voor de rechtbank”, luidt een kop in Walla-nieuws.
 • “Inasanityyyyy !!”, tweets Channel 13-verslaggever Aviad Glickman. ‘Moet keer op keer worden gezegd om het te geloven. Sodom en Gomorrah zijn er al. ‘
 • “Echte democratie – optreden tegen de meerderheid en niet voldoen aan gerechtelijke bevelen”, tweet Anetel Pfeffer van Haaretz.
 • En Yuval Yaoz, een juridisch analist voor ToI-zustersite Zman Yisrael en het hoofd van de belangenbehartigingsgroep New Contract, gaat nog een stap verder en dient een verzoekschrift in bij het Hooggerechtshof om Edelstein te dwingen het plenum te openen en een stemming te houden over zijn vervanging.

Een weg vooruit? Haaretz meldt: “Door af te treden bereikt Edelstein twee dingen: ten eerste zal hij, in de strijd voor de onafhankelijkheid van de Knesset, de rechter niet toestaan ​​de Knesset-agenda te bepalen. Ten tweede verkort hij door af te treden de tijd die het centrum-linkse blok nodig heeft om wetgeving aan te nemen, waardoor Netanyahu niet als premier kan dienen terwijl hij wordt aangeklaagd voordat het mandaat van Gantz om een ​​regering te vormen afloopt. “

 • Channel 12 News zegt dat Blauw en Wit ofwel zich kan voegen bij het verzoekschrift van de rechtbank, ofwel de commissie bijeen kan roepen die nodig is om een ​​plaatsvervangend voorzitter te benoemen in de hoop dat ze nog steeds kan stemmen over een nieuwe voorzitter – hoewel volgens Yaoz alleen het volledige plenum, dat was gesloten, dat kan doen.
 • En het kanaal meldt ook dat de partij het idee van een zes maanden durende nood-eenheids-regering nog steeds niet opgeeft om “er achter te komen wat de bedoelingen van Netanyahu zijn”.
 • In Times of Israël stelt Raphael Ahren een ander idee voor, een minderheidsregering onder leiding van Netanyahu en gesteund door Blauw en Wit van buitenaf, maar alleen voor maatregelen om het virus te bestrijden: “Het enige dat nodig zou zijn om de vijfde regering van Netanyahu op te richten, zou zijn voor Blauw en Wit om de zaal te verlaten als de Knesset erover stemt ‘, schrijft hij. ” De centrum-linkse lijst kan de rol van een verantwoordelijke oppositie op zich nemen, de regering volledig steunen in haar strijd tegen het coronavirus en deze meedogenloos bestrijden met bijna al het andere.”