Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Knesset voorzitter Edelstein. Foto GPO

De voorzitter ligt dwars: Niemand wil een pseudo-constitutionele crisis, maar het geeft de Israëli’s (en Israëlische journalisten) in ieder geval een pauze van non-stop deprimerende coronavirus updates. Aan de andere kant heeft het Hooggerechtshof bepaald dat Knesset voorzitter Yuli Edelstein moet zeggen dat hij afstand moet doen van de macht, maar ja, dan zijn er bondgenoten van Likud-leider Benjamin Netanyahu die hem zeggen die uitspraak te negeren, hetgeen betekent dat het lot van de Israëlische democratie op het spel staat – volgens beide partijen – dus dat is een beetje een echt minpunt.

 • Times of Israel redacteur David Horovitz schrijft dat “als Israël werd bedreigd door een soort van poging tot politieke staatsgreep, onze onstuimige democratie zoals gewoonlijk nu was hersteld”, en geeft het Hooggerechtshof credits dat het precies dat heeft gedaan. Maar hij maakt zich zorgen over wat het betekent dat Edelstein’s bondgenoten hem aanspoorden om de rechtbank te negeren omdat hij zogenaamd niet het recht had om tussenbeide te komen in de parlementaire ‘worstproductie’, een bewering die Edelstein later herhaalde voordat hij ‘werd teruggefloten’ in een definitieve rechterlijke beslissing.
 • “De democratische crisis in Israël – die parallel loopt met de strijd tegen het coronavirus – is nog lang niet opgelost,het lijkt zich zelfs te verdiepen”, zegt hij.
 • Yedioth Ahronoth noemt de rel een ‘ongekende confrontatie’ tussen de Knesset voorzitter en het Hooggerechtshof
 • Tova Tzimuki van de krant schrijft dat een dergelijke botsing blijkbaar onvermijdelijk was, hoewel ze de rechtbank berispt omdat ze schijnbaar in de handen van Netanyahu en Co. speelde met een ‘sterk democratisch gekleurde uitspraak’.
 • “Nu zitten de burgers, thuis geïsoleerd, vast te kijken naar de deprimerende scènes van een frontale botsing tussen de hoogste rechtbank en de wetgever. Als er geen elegante oplossing wordt gevonden, kan dit de eerste keer zijn dat de Knesset voorzitter zich niet houdt aan een gerechtelijk bevel – en zelfs dan zal hem niets overkomen. Wat er daarna gebeurt, staat al in de annalen van mislukte democratieën ”, verzucht ze.
 • Army Radio vind dat president Esther Hayut van het Hooggerechtshof Edelstein ‘de volle laag’heeft gegeven met de uitspraak, waarin zij hem beschuldigt van het ondermijnen van de democratie, een ‘harde aanval’.
 • Misschien realiseert pro-Likud krant Israel Hayom zich dat het een verliezende hand speelt, door het ‘drama’ enigszins naar beneden haalt in zijn woorden, maar wijdt nog steeds wat fatsoenlijk ‘onroerend goed’ aan de opschudding na zijn coronavirus pakket van 14 pagina’s.
 • “Dit is een teken van schande voor de Israëlische democratie”, schrijft commentator Yaakov Bardugo, verwijzend naar de bemoeienis van de rechtbank met wat volgens hem een zaak van de Knesset is.

Anarchistische zonen: Anarchy lijkt de woede te zijn, of op zijn minst de beschuldigingen ervan.

 • “Dit is een soort anarchie”, zegt MK Yoav Segalowicz, van Blauw en Wit, tegen Army Radio, waarbij hij Likud beschuldigt van “het kapen van de Knesset”.
 • Op dinsdagochtend beschuldigt Yariv Levin, een van de ministers die Edelstein had aangespoord, de rechtbank uitspraak te negeren omdat die ‘ons naar anarchie te leidt, het Hooggerechtshof ervan dat het doet alsof het de staat bezit.”
 • “Vijf rechters die op een makkelijke manier zijn gekozen zonder enig toezicht achter gesloten deuren en buiten de gebaande paden, zitten en denken dat ze de baas kunnen zijn over alles’, zegt hij tegen de publieke radio, die dicht bij een echtscheiding staatsgreep komt.
 • Shalom Yerushalmi van Zman Yisrael noemt Edelstein’s acties (of het gebrek daaraan) “ondenkbare chutzpah”.
 • “De acties van Edelstein zijn anarchie in de maak, want als we geen scheidsrechter aanstellen voor een voetbalwedstrijd, kan iemand langs komen en zeggen dat het team dat nul heeft gescoord heeft gewonnen tegen het team dat vijf doelpunten heeft gemaakt. Waarom niet? Dit is wat de Knesset-spreker voorstelt, en hij is de pro-tempore president.”

Van weigering tot weigering: Edelstein zelf wordt beschouwd als iets van een shlemiel-shlemazel-mix, waarbij hij de soep op zichzelf morst in de hoop dat hij met rust zal worden gelaten terwijl anderen om hem heen messen gaan uittrekken.

 • “Edelstein vernedert zichzelf, terwijl Netanyahu zijn trawanten toestaat zich te amuseren tegen het Hooggerechtshof”, schrijft Yossi Verter in Haaretz en schrijft dat de spreker zijn zeven jaar aan het roer schijnbaar op een bijzonder zure toon zal beëindigen.
 • “Edelstein zat vast tussen oorlog en vernedering”, schrijft Yedioth Sima Kadmon. Hij koos voor vernedering.”
 • Channel 12’s Dana Weiss herinnert zich alle keren dat Edelstein werd gezien als de volwassene in de kamer, vechtend om boven kleine politieke ruzies te blijven, en ziet zijn huidige dilemma als “de bodem”.
 • “Zullen we ontdekken dat hij, die na al die jaren waarin hij ons zijn waardigheid heeft verkocht en de weg naar het presidentschap heeft geplaveid, de bittere smaak van het Sovjetregime proefde en op het moment van de waarheid een symbool was van zionistische moed worden beschreven als degene die de democratie heeft vertrapt vanwege zijn eigen bekrompen belangen”, schrijft ze over de voormalige weigering die drie jaar in een goelag heeft doorgebracht voor het lesgeven in het Hebreeuws.

Eenheid, ondanks alles? Edelstein’s excuus om niet door te gaan met de stemming in het Arrangementencomité was dat het het moeilijker zou maken om tot een eenheidsovereenkomst te komen, maar Yedioth meldt dat de zet het tegenovergestelde kan doen.

 • De schatting is dat dit de contacten binnen de komende 48 uur zal versnellen”, meldt het zonder enige uitleg of bronvermelding.
 • Grote kans, voorspelt Walla’s Tal Shalev: “Het gedrag en de acties van Netanyahu, Edelstein en de vrienden telegraaf geen compromis of samenvoegen; integendeel, de sterke-arm-spellen in de Knesset en de agressiviteit van de rechtbank hebben de hardliners in de cockpit, Yair Lapid en Moshe Ya’alon, juist versterkt en de manoeuvreerbaarheid van Gantz geminimaliseerd.”
 • Aan de andere kant, op dinsdagmiddag, twittert Netanyahu in Gantz (hoewel niet @gantz): “We weten allebei dat de verschillen tussen ons klein zijn en we kunnen ze overbruggen en een regering creëren. Laten we elkaar nu ontmoeten en we zullen vandaag een regering vormen. Ik wacht op je.”

 Cordon blues: Ondertussen woedt die kleine ouwe bug, het nieuwe coronavirus genoemd, nog steeds, met berichten over strengere en nog strengere lockdowns die eraan komen.

 • Micky Rosenfeld vertelt The Times of Israel: “We zijn volledig voorbereid op een volledige sluiting in heel Israël, met officieren op straat om te voorkomen dat mensen naar buiten gaan. Indien nodig zal de IDF extra mankracht toevoegen. ”
 • Volgens berichten maandag door Channel 12 en later door vele andere media, zal Israël later dinsdag een strengere afsluiting opleggen, waarbij alle winkels behalve supermarkten en apotheken worden gesloten en mensen niet meer dan een paar honderd meter van hun huis mogen gaan.
 • Zonder sourcing en een ondoorzichtige machtsstrijd tussen gezondheidsfunctionarissen, financiële mensen en anderen, is het niet te zeggen wat er daadwerkelijk zal worden aangekondigd tot dat het daadwerkelijk wordt aangekondigd, en het is niet te zeggen of wat wordt aangekondigd ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd.
 • Channel 12 meldt inderdaad dat de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar Siman-Tov, dinsdag zwaar op de regering drukt om een ​​volledige afsluiting op te leggen en te stoppen met rommelen.
 • “Zo is de ruzie tussen de minister en de premier en het hoofd van het ministerie van Volksgezondheid nog erger geworden, met een telefonische stemming over de nieuwe maatregelen die voor vanmiddag gepland staan, maar die wordt uit de weg geruimd.”
 • Walla News citeert Itamar Grotto, plaatsvervangend hoofd van het ministerie van Volksgezondheid, dat hij de voorkeur geeft aan een volledige sluiting “maar dan zullen we iedereen kant-en-klare maaltijden moeten geven”, en hij vertrouwt erop dat de regering de juiste beslissing zal nemen.
 • Hij zegt dat de verwachte aankondiging is opgesteld en dat mensen hun huis niet zullen kunnen verlaten, behalve dat ze kunnen rennen in een straal van één kilometer en zelfs de hond uitlaten. Maar hij zegt dat de details nog steeds worden uitgewerkt door de overheid en professionals.

Eet, bid, sterf: Volgens KAN nieuws, dringt minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman, erop aan dat rituele baden open blijven, en vertelt Netanyahu dat hij niet begrijpt waarom men ‘Fido’ mag meenemen voor een wandeling maar niet voor een duik in een ritueel bad waar het water door veel mensen wordt gedeeld.

 • “Wat kun je doen, het virus respecteert religie niet”, zei Netanyahu tegen hem, waarop hij antwoordde: “Dus als dat niet het geval is, zullen we het doen.”
 • COVID-19 respecteert religie misschien niet, maar houdt er wel van om in de synagoge rond te hangen, volgens een epidemiologische studie die dinsdag door het ministerie van Volksgezondheid is vrijgegeven over waar mensen infecties opliepen.
 • The Marker verzamelt het aantal synagogen en yeshiva’s en meldt dat 29 procent van de infecties afkomstig was van die plaatsen.
 • “Op dit moment mogen, ondanks alle beperkingen op het openbaar verkeer, tot tien mensen bidden in synagogen, en bij religieuze riten zoals bruiloften of begrafenissen zijn er tot twintig toegestaan”, merkt de krant op.
 • Na het plaatsen van de grafiek met alle plaatsen waar mensen het virus oplopen op Twitter, schrijft voormalig journalist Oded Kramer dat ‘het zo verbluffend is dat ik zeker wist dat het een nep antireligieus verhaal was. Het is niet. Het zijn echte gegevens en we praten er niet genoeg over naar mijn mening en de gezondheidsminister begrijpt het naar mijn mening niet. ”