Synagogen, hotels en supermarkten zijn broedplaatsen van coronavirus besmettingen

Ter illustratie. Foto MDA

Bijna een kwart van de Israëliërs die besmet zijn geraakt met het coronavirus hebben hun besmetting opgelopen in een synagoge. 15% is besmet geraakt tijdens een verblijf in een hotel en 14% tijdens het boodschappen doen.

Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksgegevens die zijn vrijgegeven door het Ministerie van Volksgezondheid en dinsdag zijn gepubliceerd in de Hebreeuwse media.

De gegevens zijn gebaseerd op ongeveer de helft van de tot nu toe bevestigde gevallen. Hieruit blijkt dat in 24% van de besmettingen plaats hebben gevonden in een synagoge.

Ongeveer 5% van de besmettingen is opgelopen in yeshiwot (religieuze scholen), terwijl 1% besmet is geraakt door bezoek aan rituele baden. De minister van volksgezondheid Yaakov Litzman heeft de mikwot voor vrouwen open weten te houden, ondanks dat veel bezoekers achtereenvolgens hetzelfde water delen.

Verder leverden hotels ook een belangrijke bijdrage: ongeveer 15% van de besmettingen vond in hotels plaats. Restaurants droegen met 12% bij aan de verspreiding van het coronavirus onder de Israëlische bevolking en supermarkten met 7%. Winkel bezoek in het algemeen veroorzaakte ook een additionele 7% van de besmettingen.

Zes procent van de besmettingen vond plaats op scholen en kinderdagverblijven, 3% in bejaardentehuizen.

Stemhokjes hebben volgens het onderzoek aan 1% van de besmettingen bijgedragen.