Dit jaar alleen online Yom Hasjoah herdenkingen

March of the Living 2015. Screenshot YouTube

Vanavond begint Yom Hashoah, de dag waarop in Israël de zes miljoen joden die door de nazi’s zijn vermoord worden herdacht. Alle openbare herdenkingen zijn afgelast wegens het coronavirus, ook zal de jaarlijkse March of the Living niet plaatsvinden.

Er zijn een aantal online herdenkingsprogramma’s ontwikkeld voor Yom Hashoah, de internationale herdenkingsdag voor de Holocaust die dit jaar plaatsvindt op 21 april. Ze omvatten films, vooraf opgenomen concerten en lezingen door overlevenden. Ook zullen namen van slachtoffers worden gereciteerd, wat een belangrijk aandachtspunt is in veel gemeenschappen.

Voor Shmuel Rosenman was het annuleren van de Mars van de Levenden een zware beslissing. Hij is voorzitter van de gedenktocht en sprak vanuit zijn huis in Israël.

“Je weet niet of de overlevenden volgend jaar kunnen komen … vanwege hun leeftijd of omdat ze niet meer bij ons zijn. Maar soms, weet je, als je een tsunami hebt, moet je zo snel mogelijk wegrennen.”

De March of the Living zal dit jaar op 21 april een online ceremonie uitzenden. De organisatie heeft ook een herdenkingsmonument online gezet waar ‘virtuele plaquettes ter nagedachtenis’ kunnen worden gepost.

Holocaust-overlevende Ralph Hakman, die vorige maand op 94-jarige leeftijd stierf, was van plan dit jaar Auschwitz te bezoeken. Foto Phelia Barouh voor World Jewish Congress

Hieronder een lijst van de online ceremonies die online zijn te volgen:

  • een virtuele ‘Annual Gathering of Remembrance‘, gepresenteerd op 19 april door het Museum of Jewish Heritage – A Living Memorial to the Holocaust in New York. De herdenking bevat optredens, toespraken en een ceremonie bij kaarslicht.
  • In Israël zal de vooraf opgenomen ceremonie van Yad Vashem ter gelegenheid van de herdenkingsdag van de Holocaust korte films bevatten over zes overlevenden. Normaal gesproken zouden zij fakkels aansteken bij het Holocaust monument in Jeruzalem
  • Het Anne Frank Huis in Amsterdam heeft op 19 april een ‘Anne Frank-videodagboek’ op YouTube gepubliceerd als een nieuwe strategie om het levensverhaal van Anne Frank te introduceren bij jongeren over de hele wereld. 
  • Het United States Holocaust Memorial Museum en de Claims Conference zullen op 20 april de films ‘Who Will Write Our History‘ en ‘116 Cameras‘ vertonen. Daarna volgt een online paneldiscussie met twee overlevenden.
  • Ben Lesser, een overlevende van de Holocaust, die meestal zijn verhaal deelt aan scholen in Los Angeles, zal dit nu doen via het conversatie video bedrijf StoryFile en de Zachor Holocaust Remembrance Foundation .

De beperkingen die het coronavirus veroorzaakt versnellen de trend richting online herdenkingen.

Een van de meest opvallende voorbeelden van die trend is de USC Shoah Foundation’s Dimensions in Testimony , een interactief programma dat in 2014 begon met het opnemen van ‘tweedimensionale’ interviews met overlevenden. Een ander is het Falstad Center in Noorwegen, waar virtual reality wordt gebruikt om bezoekers een concentratiekamp te laten ‘zien’.