Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Netanyahu en Gantz tijdens ondertekening coalitie overeenkomst. Foto GPO

Hoe zit het nu eigenlijk met die nieuwe coalitie?: zowel de geleerden als ook politici nemen het regeerakkoord onder de loep om vast te stellen hoe verder te gaan, hoewel dat niet betekent dat ze allemaal hetzelfde zien.

 • Haaretz begint haar voorpagina met de kop dat “het tot stand komen van de overeenkomst tussen Gantz en Netanyahu de positie van de Knesset en de oppositie zal schaden”.
 • Volgens de krant maakt de overeenkomst het de Knesset bijna onmogelijk om iets te regelen, zelfs als het gaat om ‘no-confidence’ maatregelen.
 • Maar het bericht citeert ook een niet nader genoemde “juridische figuur” die zegt dat het regeerakkoord zoveel wijzigingen in Israëls wetboeken bevat dat het onmogelijk zal zijn om het daadwerkelijk gedaan te krijgen voordat de regering wordt beëdigd, wat leidt tot vermoedens dat het slechts een schijnbeweging is.
 • “De kans op tijdige afronding van wetgeving is nihil”, aldus de figuur. “Het doel van Netanyahu zou kunnen zijn om tijd te winnen, de Knesset bezig te houden met complexe wetgeving in plaats van door te gaan met wetgeving tegen hem, en zal uiteindelijk leiden tot een uitbarsting en de ontbinding van de Knesset.”
 • Channel 13 meldt dat het Hooggerechtshof de overeenkomst zal bekijken en er veel over te zeggen zal hebben: “Een aantal clausules zal door de rechtbank worden gecontroleerd, waaronder het verkorten van de regeringsperiode tot drie jaar, een bepaling over het aannemen van wetten in de eerste zes maanden, een beslissing om het oppositielid van het gerechtelijk benoemingspanel op te heffen, en meer. “
 • In Walla schrijft Amir Oren dat de overeenkomst de defensie van het land schaadt door de stoelendans die gaat spelen bij het ministerie van Defensie, een post die Gantz als eerste inneemt totdat hij premier wordt: ‘Zijn stoel wordt niet eens warm, want er zal na anderhalf jaar een andere minister van Defensie komen. Dat is het meerjarenplan van Gantz en Gabi Ashkenazi. Een twijfelachtig model van stabiliteit bij de defensiediensten dat onvermijdelijk tot ernstige begrotingsproblemen zal leiden. ”

Nog steeds gelijk: Michael Shemesh van de publieke omroep KAN schrijft dat de grote winnaar in al het handjeklap en handelen niet Netanyahu of Gantz is, maar niemand minder dan Shas-leider Aryeh Deri, die ‘zijn droom zal vervullen om minister te zijn in een brede eenheidsregering . ‘

 • Hij voegt eraan toe dat hij hoopt dat de traditioneel hardnekkige ultraorthodoxen hun machtspositie zullen gebruiken om zichzelf meer in de mainstream te bewegen.
 • ‘De woede die de ultraorthodoxen al die jaren vergezelde, zou een beetje moeten verdwijnen, omdat de ultraorthodoxen nu deel gaan uitmaken van een brede regering die beweert grote delen van de natie te vertegenwoordigen. Ook zij zullen moeten beseffen dat het kleine zomerkamp van de rechtse regering voorbij is ‘, schrijft hij.
 • Israel Hayom, gezien als spreekbuis voor Netanyahu, richt zich minder op de Haredim, en is in plaats daarvan een campagne begonnen om de extreemrechtse Yamina in de coalitie te brengen.
 • “Netanyahu wil Yamina in de regering”, luidt de grote kop op de voorpagina van de krant, en een kijkje binnenin levert een groot aantal (oké, oké een paar) verhalen over het belang van Yamina in de regering, hoewel het onduidelijk is of het beoogde lezers publiek Yamina zelf, Gantz, Likud of de lezers van de krant zijn.
 • ‘Niemand kan beweren dat dit geen rechtse regering is’, citeert de krant een koor van Likoed-bronnen die schijnbaar in koor zingen terwijl ze indrukwekkende logistieke acrobatiek uitvoeren. ‘Dit is een regering die niet minder rechts is dan de vorige. Zelfs als er linksen in zitten, moet elke beslissing bij consensus worden genomen. Over nog eens twee maanden zullen we een historisch proces van annexatie van de Westelijke Jordaanoever tot stand brengen. ”
 • Kanaal 13 meldt dat Netanyahu Yamina zo graag wil dat hij dreigt zijn bondgenootschap met hen te ontmantelen en stukje bij beetje over te nemen. ‘Eerst halen we Rafi Peretz en dan [Bezalel] Smotrich’, zegt een medewerker van Netanyahu.
 • Voor misschien wel de eerste keer ooit zijn Israel Hayom en Haaretz het met elkaar eens, waarbij laatstgenoemde een hoofdredactioneel artikel heeft waarin ook wordt gevraagd of de regering allesbehalve een rechtse annexatiemachine zal zijn.
 • ‘Honderdduizenden Israëli’s die tegen annexatie en apartheid stemden, krompen ineen toen ze hoorden dat hun stemmen de weg zouden effenen voor de meest roekeloze zet in de geschiedenis van dit land. Deze massale oplichting van kiezers een ‘nationale noodtoestand’ noemen, is vernederend. Dit is een nationale corruptieregering en het is een trieste dag voor de Israëlische democratie ”, luidt de het hoofdredactionele artikel.

Gantz staat nu al op een achterstand: Likud en co. mogen zich dan misschien focussen op annexatie, maar Yedioth Ahronoth zegt dat er misschien meer urgente zaken zijn, zoals bijvoorbeeld een klein “virus” dat in feite grote delen van het land heeft vernietigd.

 • De krant publiceert wat het noemt een “ondoorgrondelijke lijst” van kwesties die dringend door deze regering moeten worden aangepakt, na anderhalf jaar van bevriezen van begrotingen en andere zaken, terwijl Israël van verkiezingen naar verkiezingen ging.
 • Op de lijst, onder de venijnige kop “Hier moeten jullie allemaal voor zorgen”, staat de zinkende economie, gezondheidsdiensten die onder druk staan, een schoolsysteem dat in verwarring is, infrastructuurprojecten, geld voor gepensioneerden, risicojongeren en anderen die regeringssteun nodig hebben, en het benoemen van een politiecommissaris en een chef van de gevangenissen, die Israël al meer dan een jaar mist.
 • “Het demissionaire kabinet heeft alleen de dagelijkse activiteiten beheert, zonder het vermogen of de bevoegdheid om te investeren in langetermijnkwesties”, meldt het.
 • Het Knesset’s Arrangements Committee is ondertussen al slecht begonnen met het omgaan met het virus en de daarbij geldende regels, waarbij verschillende verslaggevers foto’s delen van wetgevers, waaronder Meretz-leider Nitzan Horowitz en Yesh Atid’s Boaz Toporovsky, die weigeren gezichtsmaskers te dragen zoals vereist door de wet. Alsof zij vinden dat ze boven de wet staan.
 • Channel 13 meldt dat de directeur van Knesset het parlementaire personeel heeft opgedragen de kamer te verlaten om zichzelf niet in gevaar te brengen.

 • Op Twitter spreekt ondertussen Yisrael Beytenu leider Avigdor Liberman zijn twijfel uit dat de regering veel van alles zal bereiken: ‘Ik lees het regeerakkoord, de kleine lettertjes en de grote lettertjes, zorgvuldig. Dit is niets meer dan een werkarrangement voor Gantz en immuniteit voor Netanyahu. Dit is een coalitie van opportunisten die alle schaamte voorbij is’

Groter is niet altijd beter: Nou, er zal in ieder geval geen tekort zijn aan ministers om al deze kwesties aan te pakken. En wie kan er nog boos worden over steeds duurdere ministeriële posten terwijl de economie op de pot zit en veel mensen geen huur kunnen betalen of hun families voeden? Iedereen, zo blijkt.

 • “De beslissing om deze brede regering te creëren is belachelijk, roekeloos en totaal losgekoppeld van de economische recessie, het is het in het spugen van de 1,1 miljoen werklozen, en vooral eigenaren van kleine bedrijven die verdrinken”, schrijft Karen Marciano van Channel 12 en beweert dat bij de helft minder ministeries er honderden miljoenen Shekels bespaart kunnen worden.
 • Goed nieuws dan. Kan meldt dat Blue and White van plan is enkele van de hem toegewezen ministeriële posten op te schorten, maar ze toch in de achterzak te houden om een ​​gevoel van gelijkheid in de regering te behouden.
 • “Het is mogelijk, het is al in de overeenkomst”, zegt Blue and White Chili Tropper tegen het station, erop wijzend dat het een vorm van “dubbel stemmen” vereist, of dat de andere kant ook ministers opgeeft.

Rouw op afstand: ook het besluit van de interim-regering om begraafplaatsen voor Memorial Day te sluiten krijgt veel aandacht.

 • Op de voorpagina van Yedioth Ahronoth staat een citaat van de dubbel bedroefde moeder Miriam Peretz, die zegt dat ze dit jaar Mount Herzl niet zal bezoeken. ‘Uriel en Eliraz wachten op me. Ik moet leven ‘, zegt ze.
 • De krant schetst een beeld van ouders die weigeren zich aan de regels te houden en toch naar de begraafplaatsen gaan. ‘Er is een gezin dat twee zonen heeft verloren die zeggen dat ze tegen elke prijs zullen gaan. Geen enkele agent of soldaat zal ze tegenhouden en dat hoeft ook niet, ‘zegt een bedroefde vader die tegen de beslissing protesteert.
 • De meeste mensen die in het verhaal worden geciteerd, zeggen echter dat ze zich aan de regels zullen houden, hoe pijnlijk ze ook zijn.
 • Walla News citeert Eli Ben-Shem, het hoofd van de nabestaanden organisatie Yad Lebanim, die ook de beslissing steunt: ‘Onze kinderen in de hemel zullen niet boos op ons zijn. Het motto is dat ze ons met hun dood leven hebben gegeven. Ik wil dat nabestaanden blijven leven. ‘
 • Volgens de site zijn 22 leden van nabestaanden positief getest op het virus en is er één, een overlevende van de Holocaust, aan overleden.
 • Als een teken van hoe potentieel impopulair de beslissing is, werd deze niet aangekondigd door Netanyahu, zoals bijna alle andere soortgelijke aankondigingen wel door hem werden gedaan, en in Israël Hayom wordt ze begraven op pagina negen.

Wel open niet open : het is duidelijk dat begraafplaatsen gesloten zullen zijn, maar er is nog steeds veel verwarring over veel andere plaatsen.

 • ‘Sinds afgelopen zaterdagavond zijn we overspoeld met vragen van ondernemers die niet weten of ze open mogen of niet. De media, het ministerie van Volksgezondheid en de politie geven allemaal tegenstrijdige informatie, dus er is veel verwarring en chaos ”, zegt Keren Chen-Sofer, juridisch adviseur van de Federatie van Israëlische Kamers van Koophandel, tegen Haaretz.
 • Yedioth helpt waarschijnlijk niet om verwarring op te lossen, maar meldt dat lokale gemeenten werken aan een plan om parken open te stellen voor ouderen voor speciale ‘steriele uren’, wanneer zij en familieleden of verzorgers buiten kunnen flaneren zonder bang te hoeven zijn besmet te raken. “In isolatie zijn, doodt ook”, zegt Modi’in-burgemeester Haim Bibas.
 • Channel 12’s Amalia Douek schrijft dat onduidelijke regels ertoe leiden dat mensen het heft in eigen handen nemen. En om eerlijk te zijn heeft ze daar gelijk in.
 • “Op dit moment, aangezien er geen logica is voor de versoepelde regels en beperkingen die nog van kracht zijn, doet iedereen dingen volgens zijn eigen redenering, en dat kan je al zien”, schrijft ze. “Als ik naar een winkel kan om potten te kopen, waarom kan ik dan niet naar een restaurant gaan om eten op te halen. Als je wilt dat het publiek zich aan de richtlijnen houdt, moet je duidelijke criteria geven die transparant en logisch zijn. Op dit moment lijkt het alsof ze gewoon vanuit de heup schieten.”

Advertentie (4)