Installatie nieuwe regering uitgesteld tot zondag; rebellie binnen Likud

Netanyahu en Gantz tijdens ondertekening samenwerkingsovereenkomst. Foto GPO

Een paar uur voordat de nieuwe Israëlische regering zou worden beëdigd, is dit op verzoek van Netanyahu uitgesteld tot zondag. De reden hiervoor is rebellie binnen de Likud partij waar een aantal potentiële kandidaten voor ministersposten niet tevreden waren over de aan hen aangeboden posten. Voor Blue and White leider Benny Gantz zat er niets anders op dan met het uitstel akkoord te gaan.

Alles leek in kannen kruiken, de Knesset zou donderdagavond om 18.00 uur bijeenkomen om het proces te beginnen van installatie van de 35ste regering van Israël.

Gedurende donderdag kwamen er echter steeds meer berichten naar buiten dat Netanyahu problemen had alle ministersposten in te vullen.

Omdat vele ministeries in tweeën of soms zelfs in drieën zijn gehakt voelen potentiële Likud kandidaten er niets voor te worden afgescheept met een ministerie wat opeens onbelangrijk is en waardoor ze geen directe invloed op het beleid kunnen uitoefenen.

Voorbeelden zijn de voormalige burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat,die naar verluidt een ministerspost zou hebben verworpen, net als collega Likud MK Gila Gamliel.

De laatste was de functie van ‘minister van hoger onderwijs aangeboden een nieuwe functie gecreëerd door het splitsen van het ministerie van onderwijs. Gamliel vond dit maar niets omdat ze het gehele ministerie van onderwijs wilde en niet een gedeelte daarvan.

Daarnaast waren senior Likud MK’s David Amsalem en David Bitan waren naar verluidt erg ontevreden over het feit dat ze geen ministerposten kregen aangeboden.

Miri Regev, de huidige minister van cultuur die de post van minister van Transport was aangeboden, vertelde journalisten daar niet blij mee te zijn.

Ten minste twee belangrijke Likud parlementariërs, Avi Dichter en Tzachi Hanegbi, kregen helemaal geen ministeriële positie aangeboden en beloofden dat ze de installatieceremonie zouden boycotten.

“Het gebrek aan respect is niet alleen voor mij, maar een spuug in het gezicht van 130.000 Likud-leden die mij in de top tien van Likud hebben gekozen”, vertelde Dichter aan zijn naaste medewerkers nadat Netanyahu hem had geïnformeerd dat hij geen portefeuille zou krijgen in de nieuwe regering . “Ik kreeg niet eens de hoffelijkheid van een uitnodiging voor een ontmoeting met Netanyahu”, zei Dichter later in een tv-interview.

Na een gezamenlijke verklaring van Blue and White en Likud over uitstel van de ceremonie, vertelde Gantz de Knesset dat hij zijn ontslag als parlementsvoorzitter introk, om hiermee te voorkomen dat Likud’s Yariv Levin de functie zou overnemen.

Het behoud van het voorzitterschap geeft Gantz ogenschijnlijk invloed op Netanyahu om te voorkomen dat hij de beëdiging helemaal annuleert en een vierde verkiezingsronde afdwingt.

Gantz liet weten wel alle aan zijn partij toegewezen ministersposten te hebben kunnen invullen.

Gantz vertelde de Hebreeuwse media in Israël dat hij voor het eerst over het uitstel hoorde nadat hierover berichten in de pers waren verschenen, waardoor hij min of meer gedwongen was met het uitstel akkoord te gaan.

De komende twee dagen zal moeten blijken of dit uitstel ook afstel betekend en Israël zich moet opmaken voor een vierde verkiezing.

Advertentie (4)